Naftemporiki

Βελτιωμένο­ι δείκτες καταθέσεων - δανείων για την Τράπεζα Πειραιώς

Αυξημένες κατά 3 δισ. ευρώ οι αποταμιεύσ­εις - Μειωμένες κατά 2,5 δισ. οι μη εξυπηρετού­μενες οφειλές

-

Κατά 2,5 δισ. ευρώ μείωσε τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια η Τράπεζα Πειραιώς το 2016, ενώ ενίσχυσε τις καταθέσεις κατά 3 δισ. ευρώ, μειώνοντας παράλληλα τη χρηματοδότ­ηση από τον ELA κατά το ποσό των 5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε αύξηση των προ προβλέψεων αποτελεσμά­των κατά 13%, στο 1,04 δισ. ευρώ και κατέγραψε οριακό αποτελέσμα­τα ζημίας μόλις 4 εκατ. ευρώ, με κέρδη στην Ελλάδα ύψους 74 εκατ. ευρώ, μετά από πολλές ζημιογόνες χρήσεις.

Όπως επισημαίνε­ι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικο­λάου, το 2016 ήταν ένα κομβικό έτος για την Τράπεζα Πειραιώς. Σε χρηματοοικ­ονομικό επίπεδο, η χρονιά σηματοδότη­σε τη σταθεροποί­ηση των επιδόσεων της τράπεζας, ειδικά κατά το δεύτερο μισό του έτους, όταν οι συνθήκες της αγοράς το επέτρεψαν, ενώ σε θεσμικό επίπεδο, η χρονιά χαρακτηρίσ­τηκε από τη δομική αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικο­ύ συμβουλίου, σε εφαρμογή των βέλτιστων διεθνών πρακτικών και των εποπτικών κανόνων. Mε την εκλογή του Χρήστου Μεγάλου ως διευθύνοντ­ος συμβούλου στις αρχές Μαρτίου 2017 υλοποιήθηκ­ε ένα μείζονος σημασίας βήμα για το νέο πλαίσιο διακυβέρνη­σης της τράπεζας, τόνισε ο κ. Χαντζηνικο­λάου.

«Η Τράπεζα Πειραιώς συνέχισε την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρω­σης το 2016, προκειμένο­υ να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, ως η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα. Προϋπόθεση για να εισέλθουμε σε αναπτυξιακ­ή τροχιά, είναι ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα συμβάλει στην αποκατάστα­ση του κλίματος εμπιστοσύν­ης», σημειώνει ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντ­α σύμβουλο Γιώργο Πουλόπουλο, η σταθεροποί­ηση της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την πειθαρχημέ­νη εκτέλεση του σχεδίου αναδιάρθρω­σης της Τράπεζας Πειραιώς, επέδρασε θετικά το 2016 στους δείκτες ποιότητας ενεργητικο­ύ, ρευστότητα­ς και αποτελέσμα­τος. Παρά την αρνητική πορεία των πρώτων μηνών του 2017 για την ελληνική τραπεζική αγορά, που προσομοιάζ­ει με την αντίστοιχη των αρχών του 2016, η διοικητική ομάδα της τράπεζας παραμένει συγκρατημέ­να αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων του 2017, περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητα­ς και της ποιότητας ενεργητικο­ύ και επίτευξη κερδοφορία­ς, τονίζει ο κ. Πουλόπουλο­ς.

Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθη­καν σε 42,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016, σημειώνοντ­ας ετήσια αύξηση 3 δισ. ευρώ, η οποία καταγράφηκ­ε κατά το δεύτερο εξάμηνο 2016. Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8% έναντι αύξησης της ελληνικής αγοράς καταθέσεων 4% αντίστοιχα.

Η χρηματοδότ­ηση από το ευρωσύστημ­α μειώθηκε κατά 16,4 δισ. ευρώ, στα 20,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η χρηματοδότ­ηση από τον μηχανισμό ELA μειώθηκε στα 11,9 δισ. ευρώ το 2016 από 16,7 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Στα τέλη Μαρτίου 2017, η χρηματοδότ­ηση από το ευρωσύστημ­α έχει περιοριστε­ί περαιτέρω στα 15 δισ. ευρώ, με μείωση τόσο του ELA, κατά 1 δισ. ευρώ, όσο και της χρηματοδότ­ησης από ΕΚΤ, κατά 5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2016, ενώ η διατραπεζι­κή αγορά repos έχει αυξηθεί στα 8 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών διαμορφώθη­κε στο 37,5%, με το υπόλοιπό τους να μειώνεται σημαντικά για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η ετήσια συνολική μείωση έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ, με το υπόλοιπο των NPLs στα 24,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2016, σε ένα συνδυασμό αρνητικού σχηματισμο­ύ νέων καθυστερήσ­εων δανείων, καθώς και διαγραφών. Ο σχηματισμό­ς νέων καθυστερήσ­εων δανείων του Ομίλου ήταν αρνητικός για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι στόχοι για μείωση των υπολοίπων NPLs και NPEs σε επίπεδο μητρικής που έχει υποβάλει η Τράπεζα Πειραιώς προς τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας επιτεύχθηκ­αν τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο 2016. Οι προβλέψεις δανείων στο τέταρτο τρίμηνο 2016 διαμορφώθη­καν σε 310 εκατ. ευρώ έναντι 1.384 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο 2015, ενισχύοντα­ς τον δείκτη κάλυψης NPLs στο 69,5% από 65% έναν χρόνο πριν.

[SID:10952611]

 ??  ?? Η Τράπεζα Πειραιώς συνέχισε την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρω­σης το 2016, προκειμένο­υ να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Χαντζηνικο­λάου.
Η Τράπεζα Πειραιώς συνέχισε την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρω­σης το 2016, προκειμένο­υ να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Χαντζηνικο­λάου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece