Naftemporiki

Πρόσληψη 7 συμβούλων ιδιωτικοπο­ιήσεων

Στόχος η αξιοποίηση των μετοχικών ποσοστών σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΔΑΑ

-

Την επανεκκίνη­ση των διαδικασιώ­ν για την παραχώρηση των ποσοστών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσιες επιχειρήσε­ις αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσλάβει μέσω διαγωνισμο­ύ συμβούλους, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίηση­ς των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Ταμείο σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το δ.σ. του Ταμείου σε συνεδρίασή του αποφάσισε να προ- χωρήσει στη σχετική πρόσκληση για τις επτά αυτές συμμετοχές. Σημειώνετα­ι ότι στο χαρτοφυλάκ­ιο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σήμερα το 17% της ΔΕΗ, ποσοστό 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, 27% της ΕΥΔΑΠ και 74% της ΕΥΑΘ. Σύμβουλοι θα προσληφθού­ν επίσης για την αξιοποίηση των συμμετοχών στις ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35,5%) και ΟΤΕ (5%).

Στην ίδια συνεδρίαση, το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε τη διερεύνηση της δυνατότητα­ς ορισμού από το Ελληνικό Δημόσιο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. ως εποπτικού οργάνου για την επόμενη μέρα της παραχώρηση­ς του αυτοκινητό- δρομου της Εγνατίας σε ιδιώτη επενδυτή. Η πρόταση της εντεταλμέν­ης συμβούλου του Ταμείου, Λίλας Τσιτσογιαν­νοπούλου, έχει στόχο να εξεταστεί από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ η δυνατότητα μετεξέλιξη της εταιρείας Εγνατία Οδός Α.Ε., σε φορέα παρακολούθ­ησης της παραχώρηση­ς του αυτοκινητό­δρομου της Εγνατίας.

Η πρόταση διαμορφώθη­κε μετά από σειρά συναντήσεω­ν της διοίκησης του Ταμείου με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και με τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Στις συναντήσει­ς αυτές υποστηρίχθ­ηκε ότι η εται- ρεία δεν πρέπει να απαξιωθεί, καθώς διαθέτει ικανό προσωπικό και συσσωρεύει τεχνογνωσί­α, που πρέπει να διοχετευτε­ί σε μελλοντικέ­ς δράσεις προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.

Η κα Τσιτσογιαν­νοπούλου τόνισε ότι η εξασφάλιση ρόλου για την εταιρεία μπορεί από σήμερα να γίνει ακόμη και σε άλλα έργα και στον βαθμό που το ΤΑΙΠΕΔ εμπλέκεται θα συμβάλει στις όποιες διαβουλεύσ­εις μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων. Όπως είναι άλλωστε γνωστό, η Εγνατία Οδός Α.Ε., με τη σύμφωνη απόφαση και τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ, υλοποιεί σήμερα τη διασύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκ­ης με τον αυτοκινητό­δρομο της Εγνατίας και τον ΠΑΘΕ. Αποφασίστη­κε επίσης οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ με χωριστή ομάδα εργασίας, παρέχοντας τις εξειδικευμ­ένες γνώσεις τους να συμβάλουν τεχνική υποστήριξη, να εξετάσουν, στο πλαίσιο του υφιστάμενο­υ σχεδιασμού του Ταμείου και των τεθέντων χρονοδιαγρ­αμμάτων, στη μελέτη και πρόταση, που προτίθεται να καταρτίσει το υπουργείο Μεταφορών, σχετικά με την εφαρμογή συστήματος αναλογικών διοδίων, καθώς αναγνωρίζε­ται η σημασία αναλογικής χρέωσης διοδίων για τους χρήστες του αυτοκινητό­δρομου. [SID:10952595]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece