Naftemporiki

«Καμπανάκι» για ντόμινο από τις ιαχές εμπορικού πολέμου

Η κόντρα Ευρώπης, ΗΠΑ, Κίνας απειλεί τις παγκόσμιες ισορροπίες ανάπτυξης

- Της Έφης Τριήρη

Μπορεί ο εμπορικός «πόλεμος» να μην έχει ακόμη «ανάψει», όμως στο διεθνές εμπορικό πεδίο υπάρχει έντονη κινητικότη­τα ανάμεσα στις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη- ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα. Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανία­ς Κάρλο Καλέντα προειδοποί­ησε χθες ότι οι εμπορικές διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη και τις παγκόσμιες ισορροπίες σε μία περίοδο που η Δύση θα πρέπει να επιδείξει ενιαίο μέτωπο απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

«Οιαδήποτε εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα ήταν επικίνδυνη όχι μόνο για τις οικονομίες μας, αλλά και για τους κανόνες που διέπουν την πορεία της παγκοσμιοπ­οίησης» ανέφερε ο κ. Καλέντα. Tα σχόλια αυτά έγιναν μία ημέρα αφότου το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου απεφάνθη ότι ξένοι παραγωγοί, μεταξύ των οποίων Ιταλοί και Γερμανοί, ακολουθούσ­αν πολιτική ντάμπινγκ σε ορισμένες κατηγορίες χάλυβα στην αμερικανικ­ή αγορά, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για επιβολή δασμών. Η Ιταλία ακόμη δεν έχει πάρει κάποια θέση, όμως η Γερμα- νία ζήτησε από την Ε.Ε. να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σε βάρος των ΗΠΑ για τους σχεδιαζόμε­νους δασμούς στις εισαγωγές φύλλων χάλυβα από πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η αμερικανικ­ή κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να δώσει στις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις «αθέμιτο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α» έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών, παρότι αυτό παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία για το εμπόριο.

Αφορμή τα φύλλα χάλυβα

Από την πλευρά της, η Έμα Μαρσεγκάγκ­λια, επικεφαλής της ελεγχόμενη­ς από την οικογένεια Marcegagli­a εταιρείας χάλυβα, την οποία επικαλέστη­κε ως χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου, απέρριψε κατηγορημα­τικά την ιδέα επιβολής νέων διασυνορια­κών φόρων. «Η επιβολή φόρου θα μπορούσε να εκληφθεί ως διακήρυξη εμπορικού πολέμου, ο οποίος θα καθιστούσε αναγκαία την παρέμβαση του ΠΟΕ και όταν αρχίσει ένας εμπορικός πόλεμος, ποτέ δεν ξέρεις πού θα καταλήξει» δήλωσε η κα Μαρσεγκάγκ­λια. Μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή δασμών σε αρκετά προϊόντα ως απάντηση στην απαγόρευση από την Ε.Ε. των αμερικανικ­ών εισαγωγών αμερικανικ­ού βοδινού με ορμόνες.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποί­ησε ότι στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στις 6 Απριλίου πιθανότατα να υπάρξει μία πολύ δύσκολη συζήτηση για το εμπόριο, καθώς ετοιμάζετα­ι να δώσει εντολή σε Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους να βρουν λύση για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες. Ο κ. Τραμπ αναμένεται να υπογράψει εκτελεστικ­ό διάταγμα για τη διενέργεια σε 90 ημέρες μελέτης αναφορικά με τα αίτια του ετήσιου εμπορικού ελλείμματο­ς των ΗΠΑ ύψους 500 δισ. δολαρίων. Στο μικροσκόπι­ο θα τεθεί και ο ρόλος της Κίνας με 300 δισ. δολάρια στο συνολικό αυτό έλλειμμα, ενώ η μελέτη θα εξετάσει πιθανές λύσεις για να εφαρμοστού­ν. Ήδη, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δείξει ότι σκοπεύει να θέσει το εμπόριο και το έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο.

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι η εξέταση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο θα εστιάσει στα ελλείμματα με κάθε χώρα ξεχωριστά και στο εάν αυτά έχουν δημιουργηθ­εί από «απάτες», κακώς σχεδιασμέν­ες εμπορικές συμφωνίες, περιορισμο­ύς του ΠΟΕ ή μη ευνοϊκές συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες. Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικά ελλείμματα με χώρες όπως Γερμανία, Μεξικό, Ελβετία και Ινδονησία. [SID:10952554]

 ??  ?? Οιαδήποτε εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Ευρώπης θα ήταν επικίνδυνη όχι μόνο για τις οικονομίες μας, αλλά και για τους κανόνες που διέπουν την πορεία της παγκοσμιοπ­οίησης, τόνισε ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανία­ς Κάρλο Καλέντα.
Οιαδήποτε εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Ευρώπης θα ήταν επικίνδυνη όχι μόνο για τις οικονομίες μας, αλλά και για τους κανόνες που διέπουν την πορεία της παγκοσμιοπ­οίησης, τόνισε ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανία­ς Κάρλο Καλέντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece