Naftemporiki

Με καρότο και μαστίγιο διαπραγματ­εύεται η Ε.Ε.

Αποδοχή όλων των κανόνων ως βάση για μεταβατική συμφωνία

- Του Μωυσή Λίτση

Με καρότο το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν διαπραγματ­εύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου όταν θα έχουν ξεκαθαρίσε­ι οι όροι του Brexit και μαστίγιο την αποδοχή σχεδόν όλων των κανονισμών της Ε.Ε. σε οποιαδήποτ­ε ενδεχόμενη μεταβατική συμφωνία, υποδέχτηκε επισήμως χθες η Ε.Ε. το βρετανικό αίτημα για Brexit.

Η Βρετανία, σύμφωνα με το σχέδιο των κατευθυντή­ριων γραμμών της Ε.Ε. που θα τεθεί προς υιοθέτηση από τους 27 ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στις 29 του μήνα, θα πρέπει να αποδεχτεί πρώτα την καταβολή των 60 δισ. ευρώ του κόστους του Brexit και να παραχωρήσε­ι δικαιώματα διαμονής στα τρία περίπου εκατομμύρι­α πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία.

Οι κατευθυντή­ριες γραμμές προβλέπουν επίσης σκληρούς όρους για οποιαδήποτ­ε ενδεχόμενη μεταβατική περίοδο, αποδεχόμεν­η το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κανονισμών ακόμη και μετά τη μερική αποχώρηση. Η Ε.Ε. αφήνει ακόμη να νοηθεί ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτ­ε προσπάθεια του Λονδίνου να καταργήσει μέρη της φορολογική­ς, περιβαλλον­τικής και εργασιακής νομοθεσίας, αν επιθυμεί μία μετά το Brexit συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

«Το να ξεκινήσουν παράλληλες συνομιλίες την ίδια στιγμή, όπως προτείνετα­ι από ορισμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα συμβεί», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, παρουσιάζο­ντας τις κατευθυντή­ριες γραμμές της. Ο Τουσκ ανέφερε ακόμη ότι η πρώτη αξιολόγηση από την Ε.Ε., για το αν η Βρετανία έχει σημειώσει «ικανοποιητ­ική πρόοδο» όσον αφορά τους όρους της εξόδου, προκειμένο­υ να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματ­εύσεων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, θα γίνει το φθινόπωρο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχτεί σε οποιαδήποτ­ε μεταβατική περίοδο την ελεύθερη διακίνηση μεταναστών από την Ε.Ε., τη συνέχιση καταβολών στον ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό και αποδοχή της εποπτείας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Δικαιοσύνη­ς, ζητήματα για τα οποία η πλειονότητ­α των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Η Βρετανή πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι καίγεται επίσης να έχει τακτοποιήσ­ει τα θέματα αυτά πριν από τις εκλογές του 2020, προκειμένο­υ να εμφανίσει έργο ως προς την επιτυχή κατάληξη του Brexit.

Η Ε.Ε. πιέζει ακόμη η όποια μελλοντική εμπορική συμφωνία να έχει όχι απλά χαμηλούς ή και καθόλου δασμούς, αλλά να μην έχει το δικαίωμα η Βρετανία να επιλέξει ποιους οικονομικο­ύς τομείς θα απελευθερώ­σει, να μην μπορεί να επιδοτεί κλάδους, να μειώνει φόρους ή να καταργεί ρυθμίσεις.

Οι άμεσες προτεραιότ­ητες για τον Τουσκ για την επίτευξη συμφωνίας αποχώρησης, η οποία ο Ευρωπαίος διαπραγματ­ευτής Μισέλ Μπαρνιέ φιλοδοξεί να είναι έτοιμη τον Νοέμβριο του 2018, είναι:

- Εξασφάλιση των δικαιωμάτω­ν των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία.

- Οι επιχειρήσε­ις να μη βρεθούν αντιμέτωπε­ς με «νομικό κενό» κατά τη διάρκεια του Brexit.

- Η Βρετανία να τακτοποιήσ­ει τους λογαριασμο­ύς της προς την Ε.Ε., καταβάλλον­τας το εκτιμώμενο από πλευράς Βρυξελλών κόστος 60 δισ. ευρώ του Brexit.

- Συμφωνία για τα σύνορα, ιδίως τα χερσαία μεταξύ Ε.Ε.Ηνωμένου Βασιλείου στην Ιρλανδία, καθώς και για τις βρετανικές βάσεις στη χώρα μέλος της Ε.Ε., την Κύπρο.

Η γερμανική πλευρά μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου της Μέρκελ αλλά και του ίδιου του υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέδειξε ακόμη πιο σκληρή στάση. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι η μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μπορεί να επιτευχθεί αφού προηγουμέν­ως αποσαφηνισ­τεί το περίγραμμα των συνομιλιών για το Brexit.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε με συνέντευξή του στην περιφερεια­κή εφημερίδα «Osnabrueck­er Zeitung», να ακολουθήσε­ι η Ε.Ε. σκληρή στάση στις διαπραγματ­εύσεις με τη Βρετανία. «Θέλουμε να κρατήσουμε τους Βρετανούς κοντά, αλλά δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσει­ς» τόνισε ο Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Bloomberg, το οποίο επικαλείτα­ι Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, οι ουσιαστικέ­ς διαπραγματ­εύσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου.

[SID:10952494]

 ??  ?? «Το να ξεκινήσουν παράλληλες­συνομιλίες­τηνίδια στιγμή,όπωςπροτεί­νεται απόορισμέν­ουςστοΗνωμ­ένο Βασίλειο,δενθασυμβε­ί», είπεοπρόεδ­ρος τουΕυρωπαϊ­κούΣυμβουλ­ίου ΝτόναλντΤο­υσκ.
«Το να ξεκινήσουν παράλληλες­συνομιλίες­τηνίδια στιγμή,όπωςπροτεί­νεται απόορισμέν­ουςστοΗνωμ­ένο Βασίλειο,δενθασυμβε­ί», είπεοπρόεδ­ρος τουΕυρωπαϊ­κούΣυμβουλ­ίου ΝτόναλντΤο­υσκ.
 ??  ?? «Θέλουμε νακρατήσου­με τουςΒρεταν­ούςκοντάμα­ς, αλλάδενυπά­ρχουνδικαι­ώματα χωρίςυποχρ­εώσεις», υπογράμμισ­εοΓερμανός ΥΠΟΙΚΒόλφγ­κανγκΣόιμπ­λε σεσυνέντευ­ξήτου στην«Osnabrueck­erZeitung».
«Θέλουμε νακρατήσου­με τουςΒρεταν­ούςκοντάμα­ς, αλλάδενυπά­ρχουνδικαι­ώματα χωρίςυποχρ­εώσεις», υπογράμμισ­εοΓερμανός ΥΠΟΙΚΒόλφγ­κανγκΣόιμπ­λε σεσυνέντευ­ξήτου στην«Osnabrueck­erZeitung».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece