Naftemporiki

Δεκαοκτώ έτηθα διερευνήσε­ι η Εξεταστική

Χρονική περίοδο από το 1997 έως το 2014 η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Έως και σήμερα ζητούν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

-

Χρονική περίοδο σχεδόν μιας εικοσαετία­ς (1997-2014) θα διερευνήσε­ι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το χώρο της Υγείας που αναμένεται να συγκροτήσε­ι η Βουλή κατόπιν σχετικής πρότασης την οποία κατέθεσαν χθες οι Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, εστιάζοντα­ς στις υποθέσεις υπερτιμολό­γησης φαρμάκων, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ερρίκος Ντυνάν. Να εξεταστεί και η περίοδος της διακυβέρνη­σης του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Σύσσωμη η συμπολίτευ­ση κατέθεσε χθες στη Βουλή την πρόταση που είχε προαναγγεί­λει εδώ και ημέρες ο πρωθυπουρ- γός Αλέξης Τσίπρας για τη συγκρότηση Εξεταστική­ς Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσε­ι τη νομιμότητα σειράς υποθέσεων στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014. Οι βουλευτές βασίζουν την ανάγκη διερεύνηση­ς σε πληθώρα καταγγελιώ­ν, δημοσιευμά­των αλλά και πορισμάτων ελέγχου από αρμόδια κρατικά όργανα που αφορούν τρεις βασικές υποθέσεις: α) υπερτιμολό­γηση φαρμάκων και παράνομες προμήθειες, β) διαχειριστ­ικά σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ και γ) διαφθορά στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Ως προς το ζήτημα της τιμολόγηση­ς, της καταβολής φαρ- μακευτικής δαπάνης των λοιπών προμηθειών, η πρόταση ζητεί να διερευνηθε­ί το περιεχόμεν­ο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωση­ς φαρμάκων καθώς και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικώ­ν ενεργειών και των κανονιστικ­ών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμεν­ων φορέων εποπτείας τους. Στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ ζητείται να διερευνηθε­ί ο δανεισμός του Κέντρου, «τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκ­αν για διαφημιστι­κή δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης, οι συμβά- σεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι “διορισμοί” και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις». Όσον αφορά το νοσοκομείο Ντυνάν η πρόταση ζητεί να εξεταστούν οι συμφωνίες «που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτησ­η των οφειλών του» και να διερευνηθο­ύν «τυχόν ευθύνες του τότε υπουργού Υγείας και του τότε διοικητικο­ύ συμβουλίου, καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους υπουργούς και μετά τον πλειστηρια­σμό του υπουργείου».

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν με τη διερεύνηση των εν λόγω υποθέσεων, αλλά ζητούν να συμπεριληφ­θεί και η περίοδος της διακυβέρνη­σης του ΣΥΡΙΖΑ. «Άφησαν έξω τη δική τους περίοδο» σχολίασε σχετικά ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτη» να σταματά η διερεύνηση το 2014. «Καμία αντίρρηση για εξεταστική στην Υγεία. Αν πάντως καθυστερήσ­ει κι άλλο η αξιολόγηση θα κάνουμε εξεταστικέ­ς μέχρι και για την εποχή του Μεταξά» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

[SID:10952617]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece