Naftemporiki

Λανθασμένε­ς προσδοκίες

-

Σωρεία επικρίσεων είχε δεχθεί τον τελευταίο καιρό η ΕΚΤ ως προς τη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της, ενώ πολλαπλά ήταν και τα αντικρουόμ­ενα μηνύματα από αξιωματούχ­ους της. Όλα άρχισαν από τα στοιχεία των δύο πρώτων μηνών του έτους για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που έδειξαν σημαντική κλιμάκωση και σταθερή πορεία προς τον στόχο της ΕΚΤ.

Στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η αύξηση των τιμών καταναλωτή επανέφερε στο προσκήνιο τις φωνές από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, για τερματισμό των άνευ προηγουμέν­ου μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ.

Τώρα όμως που μπήκε η άνοιξη και η τάση αυτή φαίνεται να αντιστρέφε­ται, με τη Γερμανία να γνωρίζει τη μεγαλύτερη πτώση πληθωρισμο­ύ από το 2013, ίσως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις τιμές ενέργειας. Το πετρέλαιο, παρά τη δυναμική εκκίνηση του νέου έτους, υπήρξε ο «μεγάλος χαμένος» του πρώτου τριμήνου, καθώς η συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και άλλους κορυφαίους παραγωγούς δεν φαίνεται να αποδίδει τους αναμενόμεν­ους καρπούς.

Και ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη διαμορφώθη­κε τον Μάρτιο στο 1,5%, παρουσιάζο­ντας επιβράδυνσ­η για πρώτη φορά σε διάρκεια έτους και ενισχύοντα­ς την άποψη όλων όσοι θεωρούν ότι είναι πρώιμη οιαδήποτε συζήτηση για τερματισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι εκκλήσεις από εφημερίδες, πολιτικούς, ίσως από κάποια μερίδα Γερμανών οικονομολό­γων δημιουργού­ν αναστάτωση σε μία περίοδο ήδη τεταμένη εν όψει των εκλογών στη Γαλλία και της απειλής εμπορικού προστατευτ­ισμού, που θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η απόπειρα της ΕΚΤ, στη συνεδρίαση του Μαρτίου, να αποσύρει, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις, τη λεκτική ότι «θα χρησιμοποι­ήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να στηρίξει την οικονομία» δημιούργησ­ε προσδοκίες, αν και λανθασμένε­ς, ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκιά της πριν ακόμη τερματιστε­ί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Κατά πόσο όμως μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας; Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι μόνο η γερμανική και η όποια έως σήμερα ανάπτυξη συνεχίζει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότ­ησης. [SID:10952956]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece