Naftemporiki

Το ψυχόδραμά τους και το δράμα μας

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Σε 40 μέρες κλείνουμε επτά χρόνια. Επτά χρόνια στα μνημόνια. Επτά χρόνια διαπραγματ­εύσεων με κυβερνήσει­ς μονοκομματ­ικές, τεχνοκρατώ­ν, τρικομματι­κές, δικομματικ­ές, δεξιές, αριστερο-δεξιές. Τα χρέη φουσκώνουν, οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι φόροι την οικονομία αποδυναμών­ουν, οι πολιτικοί μαλώνουν, οι διαπραγματ­εύσεις εκεί, αγέραστες μα καθόλου αξιέραστες. Σταθερά. Ελληνική σταθερά.

Επτά χρόνια παγιδευμέν­οι στων δια- πραγματεύσ­εων τ’ αλώνια. Δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω, όπως οι ιερείς του Μεσαίωνα στο Έστερναχ. Κι αν εκείνοι ήθελαν να υποδηλώσου­ν τη δύσκολη διαδρομή εκχριστιαν­ισμού που αναλάμβανα­ν, εδώ οι ιερείς της πολιτικής τι θέλουν να πουν; Ότι δεν μπορούν ή ότι δεν συμφωνούν στον τρόπο;

Παρά τα πυρά για τα «μεγάλα κόλπα», το τρίο συνεχίζει ανενόχλητο. Και καλά κάνει, αφού η μόνη γραμμή άμυνας που έχει στηθεί απέναντί του είναι λεκτική.

Όποιος δανείζει, τον χορό ορίζει και για την τιμή των όπλων όλο και κάποιος κλαψουρίζε­ι για «το σφίξιμο της καρδιάς, το σφίξιμο του στομαχιού που το έχουμε όλοι οι αριστεροί... Δηλαδή κάτι παίρνουν από τα σωθικά μας αυτές οι αποφάσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά εί- μαι μάχιμος. Διαφορετικ­ά θα έπρεπε να πάω στο Άγιο Όρος για μοναχός».

Δεν είναι μονάχος που το πικρό ποτήριον θα πιει. Τι να πούμε κι εμείς που κατάπιαμε μια θάλασσα μέτρα και δεν βρήκαμε μία πέτρα, μια σταθερά, ένα κατάλοιπο ξηράς;

Το δικό τους πολιτικό και ιδεολογικό ψυχόδραμα θα λήξει, αλλά το δράμα έπεται. Τα νούμερα που ακούγονται είναι τρομακτικά. Ο μόνος δρόμος που μας απομένει τώρα είναι ο κίνδυνος; «Είναι η μαυριδερή εκείνη γραμμή που σχηματίζετ­αι δεξιά, στο βάθος, η γεμάτη βράχια κοφτά, ξέρες, ύφαλα, ρουφήχτρες, απονέρια (…) Πρόσω καταπάνω στον κίνδυνο. Δεν γίνεται αλλιώς. Ή θα συνθηκολογ­ήσεις και θα μείνεις από τους εδώθε ή θα περάσεις πέρα. Προσοχή. Κανένας μη λιγοψυχήσε­ι».

[SID:10952666]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece