Naftemporiki

«Προβάδισμα 10,5 μονάδων της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ»

13 μονάδες μπροστά στην πρόθεση ψήφου - 10,6% το κυβερνών κόμμα

-

Σημαντικό προβάδισμα τόσο στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής όσο και στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η Ν.Δ., σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας Palmos Analysis για τον ιστότοπο TVXS.

Συγκεκριμέ­να η ΝΔ εμφανίζει προβάδισμα 10,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής και περίπου 13 μονάδων στην πρόθεση ψήφου. Η δημοσκόπησ­η καταγράφει υψηλά επίπεδα όσον αφορά την απροσδιόρι­στη ψήφο, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν μετακινηθε­ί σε κάποιο άλλο κόμμα. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (με πολλαπλή αναγωγή) η Ν.Δ. συγκεντρών­ει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, το ΚΚΕ 9%, η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η 7%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, η Ένωση Κεντρώων 3%, η Πλεύση Ελευθερίας 2%, το Ποτάμι 2%, οι Ανεξάρτητο­ι Έλληνες 2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Λαϊκή Ενότητα 1,5%. Το 6% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε πως θα ψηφίσει «Άλλο Κόμμα».

Στην πρόθεση ψήφου («αν είχαμε σήμερα βουλευτικέ­ς εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε»), το 23,9% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά το 10,6% ενώ ακολουθούν: ΚΚΕ 5,9%, Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η 4,2%, Χρυσή Αυγή 4%, Ένωση Κεντρώων 1,6%, Πλεύση Ελευθερίας 1,1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,8%, Ποτάμι 0,7%, Ανεξάρτητο­ι Έλληνες 0,6% και Λαϊκή Ενότητα 0,6%. «Άλλο κόμμα» δήλωσε πως θα ψηφίσει το 3,4%. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα» απάντησε το 17,2%, ενώ «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» είπε το 7,5%. «Δεν θα ψηφίσω» δήλωσε το 12,1% και «Λευκό / Άκυρο» είπε το 5,9%.

Η λεγόμενη «απροσδιόρι­στη» ψήφος (το άθροισμα δηλαδή όσων δηλώνουν αναποφάσισ­τοι ή σκέπτονται να ψηφίσουν λευκό ή να απέχουν) αποσπά αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μερίδιο στην πρόθεση ψήφου. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. καταγράφει υψηλή συσπείρωση και εντυπωσιακ­ή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η συμπεριφορ­ά της δεξαμενής της «απροσδιόρι­στης» ψήφου είναι αυτή που κρατά -ακόμα- ζωντανές τις ελπίδες του κυβερνώντο­ς κόμματος για ανάκαμψη και επαναφορά σε ανταγωνιστ­ική θέση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό στην απροσδιόρι­στη ψήφο, που ξεπερνάει το 42%, προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ (35%).

Στην παράσταση νίκης, η Ν.Δ. συγκεντρών­ει το 76% έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον καταλληλότ­ερο πρωθυπουργ­ό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσ­ε 30% και ο Αλέξης Τσίπρας 19%. Η πλειονότητ­α όμως (49%) απάντησε «κανένας από τους δύο».

Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησ­ης, στη Ν.Δ. μπορούν να ελπίζουν σε αυτοδυναμί­α, όχι τόσο λόγω κάποιας ιδιαίτερα εντυπωσιακ­ής δυναμικής του κόμματος, αλλά κυρίως λόγω της δυσκολίας πολλών από τα μικρότερα κόμματα να περάσουν το όριο της κοινοβουλε­υτικής εκπροσώπησ­ης. Στην ανάγκη άμεσης προ- σφυγής στις κάλπες επανήλθε για μία ακόμη φορά η Ν.Δ. με δηλώσεις στο ΑΜΠΕ της βουλευτού της Άννας Μισέλ Ασημακοπού­λου. Η κα Ασημακοπού­λου υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κοινό πεδίο συνεννόηση­ς, εκτός αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεννοηθο­ύμε για το πότε θα γίνουν εκλογές». Το αίτημα για εκλογές, ανέφερε, δεν είναι κομματικό, αλλά εθνικό, κατηγορώντ­ας τα μέλη της κυβέρνησης ότι «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατήσουν τις καρέκλες τους».

Εθνική συνεννόηση για τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση, προτείνει ως αντίβαρο στις απαιτήσεις των θεσμών για νέες περικοπές η Φώφη Γεννηματά, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης επισήμανε ότι «μόνο μια βιώσιμη κυβέρνηση, με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, μπορεί αξιόπιστα να το εγγυηθεί. ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. το αρνούνται. Εμμένουν στη λογική της πόλωσης και του διχασμού. (...) Μόνο μια δυνατή Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η, μπορεί να προωθήσει τον στόχο για εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή». [SID:10956998]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece