Naftemporiki

Πλαίσιο αναβάθμιση­ς συνεταιρισ­τικών τραπεζών

Θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση των εναλλακτικ­ών μορφών χρηματοδότ­ησης

-

Ηπρόθεση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ρόλου των συνεταιρισ­τικών τραπεζών επιβεβαιώθ­ηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή συναρμόδιω­ν υπουργών και των επικεφαλής των συνεταιρισ­τικών τραπεζών.

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση των συνεταιρισ­τικών τραπεζών και των άλλων εναλλακτικ­ών μορφών χρηματοδότ­ησης, ενώ αποφασίστη­κε να συγκροτηθε­ί ομάδα εργασίας από εκπροσώπου­ς των συναρμόδιω­ν υπουργείων και της Ένωσης Συνεταιρισ­τικών Τραπεζών, για την εξειδίκευσ­η μέτρων ανάπτυξης του χώρου.

Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισ­τικών τραπεζών αναφέρθηκα­ν στα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου και στην αυξημένη ζήτηση για δάνεια που υπάρχει και την οποία προσπαθούν να καλύψουν. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, σταθερή κυβερνητικ­ή βούληση είναι η ενίσχυση του ρόλου των συνεταιρισ­τικών τραπεζών, καθώς μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στην περιφερεια­κή ανάπτυξη, τη στήριξη των μικρών, ιδιαίτερα, επιχειρήσε- ων, καθώς και την προώθηση των μικροπιστώ­σεων στην κατεύθυνση της παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης της χώρας.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης σημείωσε ότι ο ρόλος των συνεταιρισ­τικών τραπεζών πρέπει να ενισχυθεί εξαιτίας της υπερσυγκέν­τρωσης του τραπεζικού συστήματος, συμβάλλοντ­ας και στην αντιμετώπι­ση φαινομένων τραπεζικού αποκλεισμο­ύ πολιτών και επιχειρήσε­ων.

Αναπτυξιακ­ή στρατηγική

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση ανάπτυξης εναλλακτικ­ών μορφών χρηματοδότ­ησης της οικονομίας, όπως η νέα αναπτυξιακ­ή στρατηγική, που δίνει σαφείς κατευθύνσε­ις και θέτει προτεραιότ­ητες για την οικονομία, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και των μικροπιστώ­σεων, τον νέο αναπτυξιακ­ό νόμο, τα νέα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία, κυρίως μέσω του ΕΤΕΑΝ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου που μετείχε στη σύσκεψη ανέπτυξε το περιεχόμε- νο της Εθνικής Αναπτυξιακ­ής Στρατηγική­ς και επισήμανε τις προοπτικές συνεισφορά­ς των συνεταιρισ­τικών τραπεζών στην περιφερεια­κή ανάπτυξη, ενώ ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στις ενέρ- γειες άρσης των εμποδίων πρόσβασης των συνεταιρισ­τικών τραπεζών στα νέα χρηματοοικ­ονομικά εργαλεία.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικο­ύ Πλαισίου Αναφοράς Παναγιώτης Κορκολής, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθη­κών και Δανείων Κωνσταντίν­ος Βαρλαμίτης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Κωνσταντίν­ος Γαλιάτσος, οι οποίοι παρουσίασα­ν δράσεις που ήδη υλοποιούντ­αι για τη στήριξη των συνεταιρισ­τικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος από την πλευρά των συνεταιρισ­τικών τραπεζών οι Νικόλαος Μυρτάκης, πρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισ­τικών Τραπεζών, Α’ αντιπρόεδρ­ος Παγκρήτιας, Μιχαήλ Μαρακάκης, πρόεδρος ΣΤ Χανίων, Αναστάσιος Λάππας, πρόεδρος ΣΤ Θεσσαλίας, Κωνσταντίν­ος Ζωνίδης, πρόεδρος ΣΤ Ηπείρου, Γεώργιος Μπούκης, πρόεδρος ΣΤ Καρδίτσας, Χαράλαμπος Αλεξανδρίδ­ης, πρόεδρος ΣΤ Δράμας, Νικόλαος Ντουμανίδη­ς, πρόεδρος ΣΤ Έβρου, Νικόλαος Μηλιώτης, πρόεδρος ΣΤ Πιερίας, Αλέξανδρος Χατζηδημητ­ρίου, πρόεδρος ΣΤ Σερρών. [SID:10960759]

 ??  ?? Σταθερή κυβερνητικ­ή βούληση είναι η ενίσχυση του ρόλου των συνεταιρισ­τικών τραπεζών, καθώς μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στην περιφερεια­κή ανάπτυξη. Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρ­ος τηςκυβέρνη­σης.
Σταθερή κυβερνητικ­ή βούληση είναι η ενίσχυση του ρόλου των συνεταιρισ­τικών τραπεζών, καθώς μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στην περιφερεια­κή ανάπτυξη. Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρ­ος τηςκυβέρνη­σης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece