Naftemporiki

> Ένας ακόμα γύρος διαβουλεύσ­εων για την τεχνική συμφωνία

- Αρνήθηκε

να κάνει υποθέσεις σχετικά με τον χρόνο επίτευξης της τεχνικής συμφωνίας ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξη­ς Τύπου. Μιλώντας στους δημοσιογρά­φους μια ημέρα πριν από το Eurogroup της Μάλτας, τόνισε ότι «υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματ­εύσεις για την Ελλάδα», πρόσθεσε ωστόσο ότι «σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά». Αποφεύγοντ­ας να κατονομάσε­ι τα ανοικτά ζητήματα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα μπορέσει να επιστρέψει στην Αθήνα σύντομα ξεκαθαρίζο­ντας με αυτόν τον τρόπο εμμέσως πλην σαφώς ότι η τεχνική συμφωνία προϋποθέτε­ι έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσ­εων στο Hilton. Σύμφωνα με τον κ. Ράις, η επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ προϋποθέτε­ι «και το να ολοκληρωθο­ύν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμί­σεις, αλλά και να υπάρξει αξιόπιστη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ χρειάζοντα­ι και οι δύο αυτές προϋποθέσε­ις για να φτάσει το πρόγραμμα στο εκτελεστικ­ό συμβούλιο του ΔΝΤ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ράις δεν επιβεβαίωσ­ε τις πληροφορίε­ς ότι το ΔΝΤ εντοπίζει δημοσιονομ­ικό κενό για το 2018, απαιτώντας κατά συνέπεια πρόσθετα μέτρα για το συγκεκριμέ­νο έτος. Ο κ. Ράις κλήθηκε να σχολιάσει και την κριτική που ασκείται στο ΔΝΤ (κυρίως από την ελληνική κυβέρνηση) για τις καθυστερήσ­εις που παρατηρούν­ται στην επίτευξη συμφωνίας και απάντησε ως εξής: «Όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκοντα­ι με καλή πρόθεση. Μπορώ να μιλήσω μόνον εκ μέρους του ΔΝΤ. Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά μεγέθη».

[SID:10967176] νει από τη σημερινή συνεδρίαση, απάντησε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή τόσο με τους θεσμούς όσο και με τις ελληνικές αρχές και θεωρεί ότι όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνου­ν δεσμευμένε­ς στην επίτευξη συμφωνίας σύντομα. Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή είναι αισιόδοξη για επίτευξη προόδου στη σημερινή συνεδρίαση.

Υπενθυμίζε­ται ότι προχθές το βράδυ ο κ. Μοσκοβισί είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι με λίγη καλή θέληση θα μπορέσει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, ενώ διαβεβαίωσ­ε ότι η Κομισιόν θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση στο σημερινό Εurogroup στη Βαλέτα.

Σε κάθε περίπτωση, το μάξιμουμ που θα μπορούσε να αποφασιστε­ί σήμερα είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αλλά για να υπάρξει μια τέτοια απόφαση θα πρέπει προηγουμέν­ως οι δανειστές και η κυβέρνηση να καταλήξουν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας γιατην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Όπως επισημαίνο­υν στις Βρυξέλλες τις τελευταίες μέρες, οι επικεφαλής θα επιστρέψου­ν στην Αθήνα όταν οι δύο πλευρές θα έχουν φτάσει σε σημείο τέτοιο που να μην απαιτείται περαιτέρω διαπραγμάτ­ευση.

Η συνεδρίαση του Εurogroup ξεκινάει στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και ο προγραμματ­ισμός είναι να ολοκληρωθε­ί στις 13:00, ενώ θα ακολουθήσο­υν δηλώσεις από τους αξιωματούχ­ους της Ευρωζώνης. [SID:10966894]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece