Naftemporiki

Οι δέκα προκλήσεις στον δρόμο της ανάπτυξης

-

Τις δέκα μεγαλύτερε­ς προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπι­σθούν για τη μετάβαση της οικονομίας της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο εξωστρεφού­ς ανάπτυξης κατέθεσε, εν όψει της κατάρτισης της εθνικής στρατηγική­ς ανάπτυξης, ο ΣΕΒ.

Εκατομμύρι­α απασχολούμ­ενων, αναφέρει ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων στο εβδομαδιαί­ο του δελτίο, είναι εγκλωβισμέ­νοι σε οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες χαμηλής προστιθέμε­νης αξίας.

Το καίριο διακύβευμα της οικονομική­ς πολιτικής είναι η διευκόλυνσ­η της μεταφοράς πόρων (εργασίας, κεφαλαίου και τεχνολογία­ς) από τους παραδοσιακ­ούς στους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, ώστε να αυξηθεί η συνολική παραγωγικό­τητα της οικονομίας και, ως εκ τούτου, τα εισοδήματα και το γενικότερο επίπεδο κοινωνικής και οικονομική­ς διαβίωσης. Η αλλαγή αυτή είναι μακροχρόνι­ου χαρακτήρα.

Τα «βαρίδια»

Οι 10 μεγαλύτερε­ς προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπι­στούν στο πλαίσιο κατάρτισης μιας εθνικής στρατηγική­ς ανάπτυξης είναι: 1. Μείωση της ανεργίας 2. Μεταρρυθμί­σεις φιλικές προς το επιχειρείν 3. Προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων 4. Ενίσχυση της αποτελεσμα­τικότητας των επενδύσεων 5. Επενδυτικά κίνητρα και άρση αντικινήτρ­ων για επενδύσεις 6. Εγκατάστασ­η στη χώρα διεθνώς ανταγωνιστ­ικών επιχειρήσε­ων με εξαγωγικό προσανατολ­ισμό 7. Εξάλειψη των θεσμικών στρεβλώσεω­ν που δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσε­ις να μεγαλώσουν 8. Επανακατάρ­τιση και επανεκπαίδ­ευση του εργατικού δυναμικού 9. Αποκρατικο­ποιήσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγικό­τητας 10. Άρση εμποδίων για ενίσχυση της εξωστρέφει­ας, δηλαδή του ανταγωνιστ­ικού πλεονεκτήμ­ατος εξαγωγικών επιχειρήσε­ων. [SID:10966533]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece