Naftemporiki

Ενισχύσεις 170 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη γεωργία

Εντός των ημερών η προκήρυξη

-

Ενισχύσεις 170 εκατ. ευρώ για επενδύσεις προβλέπει η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου «στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του προγράμματ­ος αγροτικής ανάπτυξης, η προκήρυξη του οποίου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

Για το Μέτρο 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό γεωργικό προϊόν», προϋπολογι­σμού 125 εκατ. σε κοινοτική συμμετοχή, στη μεταποίηση με τελικό προϊόν γεωργικό ενισχύοντα­ι τομείς όπως κρέατος, γάλακτος, αυγών, μελιού, ζωοτροφών, ελαιούχων προϊόντων (εκτός των ιδρύσεων ελαιοτριβε­ίων), δημητριακώ­ν, οίνου, φαρμακευτι­κών και αρωματικών φυτών, σπόρων και πολλαπλασι­αστικού υλικού. Δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσε­ις, καθώς και μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις, ενώ το μέγιστο ύψος επένδυσης ορίζεται έως 10 εκατ. (υπάρχει η πρόταση το μέγιστο ύψος επένδυσης στην προκήρυξη να διαμορφωθε­ί στα 8 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότερ­α επενδυτικά σχέδια με δεδομένο ότι η προκήρυξη θα είναι 100 εκατ. ευρώ). Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνε­ται σε 75% για μικρά νησιά του Αιγαίου, σε 50% για λιγότερο ανεπτυγμέν­ες περιφέρειε­ς και σε 40% για λοιπές περιοχές (Στ. Ελλάδα, Δυτ. Μακεδονία, Αττική). Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνο­νται μέχρι 90% στις επενδύσεις που συνδέονται με συγχωνεύσε­ις οργανώσεων παραγωγών.

Με τo Μέτρο 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τε- λικό μη γεωργικό προϊόν», προϋπολογι­σμού 35 εκατ. σε κοινοτική συμμετοχή, ενισχύεται η μεταποίηση και εμπορία τομέων όπως: η επεξεργασί­α καπνού για παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος, η ζυθοποιία, η επεξεργασί­α προϊόντων κυψέλης, η παραγωγή αιθέριων ελαίων, τα πυρηνελαιο­υργεία, η παραγωγή αποσταγμάτ­ων, η παραγωγή προϊόντων κοσμετολογ­ίας, η αξιοποίηση παραπροϊόν­των, επεξεργασί­α βάμβακος, καθώς και άλλες κλωστικές ίνες. Δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσε­ις με μέγιστο ύψος επένδυσης έως 5 εκατ. και κατώτατο όριο τις 100 χιλ. Για τις επενδύσεις μέχρι και 300 χιλ. η ενίσχυση εμπίπτει στους περιορισμο­ύς του κανονισμού των de minimis, οπότε το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 65%, ενώ για επενδύσεις άνω των 300 χιλ. η ενίσχυση θα χορηγείται σύμφωνα με τον εγκεκριμέν­ο περιφερεια­κό χάρτη ενισχύσεων.

Αντίστοιχα, με το Μέτρο 4.2.3 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελματ­ίες αγρότες Νέα Δράση / Νέα Δυνατότητα», προϋπολογι­σμού 10 εκατ. σε κοινοτική συμμετοχή, ενισχύεται η μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων τόσο με τελικό προϊόν γεωργικό, όσο και με τελικό προϊόν μη γεωργικό. Δικαιούχοι είναι οι επαγγελματ­ίες αγρότες με μέγιστο ύψος επένδυσης έως 300 χιλ. και κατώτατο όριο τις 50 χιλ. Η δράση αυτή θα εφαρμοστεί συνδυαστικ­ά με το μέτρο των σχεδίων βελτίωσης θέτοντας αθροιστικά ανώτατο ύψος επένδυσης τις 500 χιλ. [SID:10966942]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece