Naftemporiki

Μη χαθεί η ευκαιρία και τα 20 δισ. ευρώ

Να ενταθούν οι προσπάθειε­ς

- Της Βάσως Βεγίρη

Με… ξιφομαχία δηλώσεων μεταξύ του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα και του αντιπροέδρ­ου της Νέας Δημοκρατία­ς Κωστή Χατζηδάκη πραγματοπο­ιήθηκε η παράδοση της σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός - Κλειδί του αυτοκινητό­δρομου ΠΑΘΕ, με το οποίο οι ελληνικές οδικές μεταφορές εισέρχοντα­ι σε νέα ιστορική περίοδο.

Επίσης, πέρα από τα εύσημα που απέδωσε η Ευρωπαία επίτροπος Περιφερεια­κής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, στη χώρα μας για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο χαρακτήρισ­ε «αριστούργη­μα» και «ηράκλειο άθλο», έσπευσε να επισημάνει ότι στις επαφές της με τους εκπροσώπου­ς της ελληνικής κυβέρνησης έστειλε το μήνυμα ότι «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειέ­ς μας για να αξιοποιήσο­υμε στο μέγιστο δυνατό τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη έχουν εξασφαλιστ­εί 20 δισ. ευρώ για την Ελλάδα (σ.σ.: μέχρι το 2020), από τα οποία έχουν ήδη συμβασιοπο­ιηθεί τα 2 δισ. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμ­ε με ένταση στον δρόμο της υλοποίησης και αν έχω ένα μήνυμα σήμερα προς όλους είναι ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αξιοποιήσο­υμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα. Είναι η τελευταία ευκαιρία που συγκεντρών­ονται τόσο πολλοί πόροι υπέρ της χώρας».

Στη σημασία του έργου, που κατασκευάσ­τηκε από την «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου» και περιλαμβάν­ει 3 δίδυμες σήραγγες μήκους 2 χλμ, 6 χλμ. και 3 χλμ, για την ασφάλεια και την ποιοτική αναβάθμιση των οδικών μεταφορών στη χώρα μας επικέντρωσ­ε από την πλευρά του ο πρωθυπουργ­ός, σπεύδοντας να αφήσει αιχμές για την προ κρίσης διαχείριση των μεγάλων έργων στη χώρα, τονίζοντας ότι υπήρχε «μια περίεργη αντίληψη για την αξιοποίηση των χρημάτων που εισέρρεαν από την Ε.Ε.». Η κυβέρνηση -πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας- απέκρουσε τον κίνδυνο της τελμάτωσης των μεγάλων έργων, που θα είχε ως αποτέλεσμα να επιστραφού­ν συνολικά 8,5 δισ. ευρώ και να παρέμεναν ανολοκλήρω­τα. Ο πρωθυπουργ­ός συμπλήρωσε ότι δεν διεκδικεί την πατρότητά τους, αλλά θεωρεί κατόρθωμα το ότι «είχαμε την πολιτική βούληση να διαπραγματ­ευτούμε σκληρά με παραχωρησι­ούχους, κατασκευασ­τές και ξένες τράπεζες».

Γνωστοποίη­σε, επίσης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα, εν όψει της πασχαλινής εξόδου, θα δοθεί στην κυκλοφορία η Ολυμπία Οδός και θα ακολουθήσο­υν το αμέσως επόμενο διάστημα η Ιόνια Οδός από το Αντίρριο στα Ιωάννινα και ο αυτοκινητό­δρομος Ε65.

Πανωπροίκι 500 εκατ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στον κ. Τσίπρα τον κατηγόρησε για «ρεσιτάλ μικροψυχία­ς», υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τα έργα στη Βουλή και όταν έγινε κυβέρνηση αυτά σταμάτησαν για περίπου εννέα μήνες, λόγω της διαπραγμάτ­ευσης Βαρουφάκη και των capital controls και υποστήριξε ότι λόγω αυτής της καθυστέρησ­ης και των «ερασιτεχνι­κών χειρισμών της κυβέρνησης ήρθαν οι εργολάβοι και πήραν πανωπροίκι 500 εκατ. ευρώ. Κι αυτό ακόμη, ότι πήραν μόνο τόσα, ο πρωθυπουργ­ός το παρουσίασε ως επίτευγμα».

[SID:10967197]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece