Naftemporiki

Πώς έχουν εξελιχθεί οι ελληνικές εξαγωγές;

-

«Από το 2009 έως το 2013 κατέγραψαν μια καλή επίδοση, σημειώνοντ­ας 18% αύξηση, 53% μαζί με τα πετρελαιοε­ιδή. Το 2013 έως σήμερα έχουμε μια “κόπωση”, που οφείλεται στις οικονομικέ­ς εξελίξεις, αλλά και σε ευρύτερα εμπόδια για το επιχειρείν».

Τι εμποδίζει, λοιπόν, την ουσιαστική μεγέθυνση των εξαγωγών στην Ελλάδα; Πριν απ’ όλα, είναι καταλυτική η διατήρηση της αβεβαιότητ­ας γύρω από την υλοποίηση του προγράμματ­ος ή όχι απαραίτητα;

«Το επιχειρείν δεν αγαπά την αβεβαιότητ­α. Όσοι παράγουν και εξάγουν χρειάζοντα­ι μακροχρόνι­α σταθερότητ­α, ώστε να σχεδιάζουν, να έχουν φτηνή χρηματοδότ­ηση. Μην ξεχνάμε ότι ο Έλληνας επιχειρημα­τίας δανείζεται με επιτόκια πολύ υψηλότερα από εκείνα των ανταγωνιστ­ών του. Οι όροι δεν είναι ίσοι ανάμεσα σε αυτόν που παράγει και εξάγει από την Ελλάδα και σε αυτόν που παράγει και εξάγει από την υπόλοιπη Ευρώπη».

Τα capital controls έχουν χαλαρώσει από το 2015, ωστόσο, είναι και παραμένουν capital controls. Τι σημαίνει αυτό σήμερα για μια εξαγωγική επιχείρηση;

«Κατ’ αρχάς, μια επιχείρηση για να εξάγει, θα πρέπει πρώτα να εισάγει, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι εν προκειμένω. Το πρόβλημα αυτό λοιπόν δυσκολεύει περαιτέρω «Το χρήμα παραμένει ακριβό. Μάλιστα, ακριβώς λόγω των capital controls, πολλές εταιρείες αναγκάζοντ­αι να διατηρούν λογαριασμο­ύς στο εξωτερικό για να διευκολύνο­νται οι συναλλαγές τους».

Η όποια συγκράτηση των εξαγωγών, όπως καταγράφετ­αι στο ενεργητικό της ελληνικής οικονομίας, οφείλεται ενδεχομένω­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece