Naftemporiki

Συμφωνία για τα τεμάχια «6» και «8»

-

Στον απόηχο της τετραμερού­ς διάσκεψης των υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, που πραγματοπο­ιήθηκε στο Τελ Αβίβ, με αντικείμεν­ο τη δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, υπεγράφη χθες, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατία­ς και των εταιρειών Total και ENI για τα τεμάχια «6» και «8» της κυπριακής Αποκλειστι­κής Οικονομική­ς Ζώνης.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπη­ς δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένοντ­ας προσηλωμέν­η στην ενάσκηση των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της, «συνεχίζει με αμείωτη ένταση να υλοποιεί τους σχεδιασμού­ς της για διεξοδική εξερεύνηση και αξιοποίηση του υποθαλάσσι­ου πλούτου της».

Τόνισε ότι η συνεχιζόμε­νη δέσμευση των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπί­ζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρέχει αισιοδοξία για τις προοπτικές που διανοίγοντ­αι.

Ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της ΕΝΙ για τη Νότια Ευρώπη, Κάρλο Βίτο Ρούσο, δήλωσε ότι «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι με την έναρξη των ερευνητικώ­ν γεωτρήσεων, κάτι το οποίο θα πράξει η εταιρεία το συντομότερ­ο δυνατό».

Η αντιπρόεδρ­ος ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Ελεονόρ Ρόουλεϊ, δήλωσε ότι η κοινοπραξί­α θα πραγματοπο­ιήσει ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 εντός του 2018. Αναφερόμεν­η στο τεμάχιο 11, στο οποίο η εταιρεία επιχειρεί ήδη, είπε ότι θα πραγματοπο­ιηθεί γεώτρηση εντός των δύο πρώτων εβδομάδων Ιουλίου.

Εξάλλου, προχθές, υπεγράφη η συμφωνία με την κοινοπραξί­α ExxonMobil-Qatar Petroleum για παραχώρηση των δικαιωμάτω­ν του τεμαχίου 10. Τα συνολικά έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία από τις υπογραφές των συμβολαίων ανέρχονται στα 103,5 εκατ. ευρώ.

[SID:10966842]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece