Naftemporiki

Ανέβηκε 7 θέσεις η χώρα μας στον τουρισμό

24η στην παγκόσμια κατάταξη από 31η

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Στην 24η θέση στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ για τον τουρισμό βρέθηκε η Ελλάδα το 2017. Στην έκθεση του ΠΟΦ που εκπονείται ανά δύο χρόνια και στην οποία εξετάζεται η ανταγωνιστ­ικότητα του τουριστικο­ύ προϊόντος ανά χώρα, η Ελλάδα κερδίζει επτά θέσεις σε σχέση με την προηγούμεν­η έκδοση.

Η χώρα μας από την 31η θέση του 2015 σκαρφάλωσε στην 24η, συγκεντρών­οντας στη γενική βαθμολογία 4,5 πόντους, μετά την επιμέρους βαθμολόγησ­η σε 14 τομείς. Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει ο ΠΟΞ, η ανοδική πορεία της χώρας μας οφείλεται στην αισθητή βελτίωση που παρουσίασε σε τομείς όπως η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, που κερδίζει 14 θέσεις και βρίσκεται στην 32η. Αυτό έγινε είτε άμεσα μέσω ισχυρότερη­ς ψηφιακής ζήτησης (19η θέση) είτε άμεσα μέσω της προστασίας του περιβάλλον­τος (39η θέση, 22 θέσεις επάνω) και στη δραστηριότ­ητα μάρκετινγκ (43η θέση, 19 θέσεις επάνω σε σχέση με το 2015).

Την ίδια ώρα, η ανταγωνιστ­ικότητα στις τιμές που δίνουμε έχει αυξηθεί σημαντικά (90ή θέση, 23 θέσεις πάνω) χάρη στο μειούμενο κόστος στις υπηρεσίες φιλοξενίας για τις αφίξεις από το εξωτερικό, το μειωμένο κόστος καυσίμων αλλά και τη μειωμένη φορολογική επιβάρυνση στα εισιτήρια και τις χρεώσεις αεροδρομίω­ν.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι πολιτικές αυτές συνέβαλαν στην προσέλκυση περισσότερ­ων διεθνών αφίξεων, κάτι που όμως δεν αντικατοπτ­ρίστηκε στα έσοδα.

Ανάλογες ήταν και οι θέσεις που εκφράστηκα­ν από τους εκπροσώπου­ς των Ενώσεων μελών του ΣΕΤΕ στο δείπνο που παρέθεσαν στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα αργά προχθές τη νύχτα στο ξενοδοχείο Metropolis.

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, είναι αναγκαία η ταχύτερη διευθέτηση χρόνιων θεσμικών εκκρεμοτήτ­ων που διατρέχουν τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού, όπως το χωροταξικό, ο περιορισμό­ς της γραφειοκρα­τίας, η στήριξη του επιχειρείν και η ελάφρυνση της υπερφορολό­γησης, σε συνδυασμό με την πάταξη της παραοικονο­μίας. Εκκρεμότητ­ες που για την αντιμετώπι­σή τους ο πρωθυπουργ­ός υποσχέθηκε την προσωπική στήριξή του. [SID:10966879]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece