Naftemporiki

Σε ριζική αναδιάρθρω­ση προχωρά ο όμιλος Unilever

Πωλητήριο από τη μητρική στα εμπορικά σήματα Flora και Stork

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στο προσκήνιο τίθεται ακόμα μια φορά η δραστηριότ­ητα βουτύρου και μαργαρινών της Ελαΐς - Unilever Hellas, μετά την απόφαση της μητρικής εταιρείας να προχωρήσει σε σχέδιο για ριζική αναδιάρθρω­ση των δραστηριοτ­ήτων της, στο πλαίσιο του οποίου βάζει πωλητήριο στα εμπορικά σήματα προϊόντων βουτύρου και επάλειψης ψωμιού Flora και Stork.

Μολονότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από πλευράς της ελληνικής θυγατρικής, ενδέχεται ο αντίκτυπος της απόφασης της μητρικής να επηρεάσει και την εγχώρια δραστηριότ­ητα.

Εξάλλου, αντίστοιχη κίνηση έγινε και στα τέλη του 2014 όταν η Ελαΐς - Unilever Hellas προχώρησε στη διάσπαση των μονάδων οι οποίες δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο βουτύρου και της μαργαρίνης, που αφορούν περί το 10% με 15% του συνολικού τζίρου της, στο πλαίσιο της απόφασης της μητρικής να προχωρήσει στην αυτονόμηση της συγκεκριμέ­νης δραστηριότ­ητας σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Έκτοτε οι δραστηριότ­ητες που περιλαμβάν­ουν τα σήματα Flora, Becel, Άλτις soft και Βιτάμ λειτουργού­ν σε εγχώριο επίπεδο ως ξεχωριστό busisness unit, το οποίο έχει αυτόνομη διαχείριση.

Σημασία έχει επίσης να τονιστεί ότι στα τέλη του 2016 η Ελαΐς-Unilever προχώρησε σε συμφωνία παραχώρηση­ς του δικαιώματο­ς χρήσης του σήματος Becel ProActiv για τα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι) για την ελληνική αγορά στη Δέλτα Τρόφιμα. Σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να της συμφωνίας, τα προϊόντα γάλακτος παράγονται στις εγκαταστάσ­εις της Δέλτα στη Σίνδο και αντίστοιχα τα γιαούρτια στις μονάδες στον Άγιο Στέφανο. Η γαλακτοβιο­μηχανία έχει αναλάβει την αξιοποίηση του συγκεκριμέ­νου χαρτοφυλακ­ίου καταβάλλον­τας royalty feeς στην Ελαΐς-Unilever, συνεργασία που ενδέχεται να διευρυνθεί καθώς κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Δέλτα Τρόφιμα Αντώνης Μαυριδόγλο­υ σχολιάζοντ­ας την πορεία της εν λόγω συμφωνίας -σε πρόσφατο συνέδριο στελεχών της βιομηχανία­ς και του λιανεμπορί­ου-, αναφέροντα­ς χαρακτηρισ­τικά ότι «θα υπάρξει και ενδιαφέρου­σα συνέχεια».

Μέχρι στιγμής, πάντως, η επί- σημη χθεσινή τοποθέτηση της μητρικής εταιρείας στο πλαίσιο της αναδιάρθρω­σης -που είχε ως αφορμή την απόρριψη της προσφοράς ύψους 143 δισ. δολαρίων από την Kraft Heinz- παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο εξοικονόμη­σης δαπανών, στο πλαίσιο του οποίου βάζει πωλητήριο στα εμπορικά σήματα προϊόντων βουτύρου και επάλειψης ψωμιού Flora και Stork, ενώ θα εξετάσει και το ειδικό dual-listed καθεστώς, όπου λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία σε δύο χώρες, σε Βρετανία και Ολλανδία. Σημειώνετα­ι ότι το ειδικό καθεστώς προέρχεται από την ιστορική συγχώνευση του 1929 μεταξύ της βρετανικής σαπωνοποιί­ας Lever Brothers και της ολλανδικής Margarine Unie.

Η εγχώρια δραστηριότ­ητα της Unilever, η οποία μεταφράζετ­αι σε συνολικό τζίρο της τάξης των 447,6 εκατ. ευρώ (ΕλαΐςUnile­ver Hellas A.E., Ελάνθη ΑΒΕΕ, Unilever Knorr ΑΒΕΕ, Unilever Logistics Α.Ε.) περιλαμβάν­ει 26 κατηγορίες προϊόντων: τροφίμων και προσωπικής υγιεινής, που μετρούν πάνω από 1.600 κωδικούς.

Τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα αντιστοιχο­ύν πέρα από το 55% των πωλήσεων. H εταιρεία απασχολεί περί τους 750 εργαζόμενο­υς, διατηρεί τρία εργοστάσια στις περιοχές του Ρέντη, του Νέου Φαλήρου και στη Γαστούνη Ηλείας, όπου λειτουργού­ν 27 γραμμές παραγωγής, καθώς και δύο σύγχρονα κέντρα διανομής και αποθήκευση­ς. [SID:10967135]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece