Naftemporiki

Σταθερό στα 46,6 δισ. το όριο του ELA

Διατηρείτα­ι η ανησυχία για ανατροπή της πορείας αποκλιμάκω­σης

-

Αμετάβλητο παρέμεινε το όριο του ELA, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως βελτίωση των συνθηκών ρευστότητα­ς των ελληνικών τραπεζών. Μετά το σοκ της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αύξησε το όριο της έκτακτης ρευστότητα­ς κατά 400 εκατ. ευρώ, η στασιμότητ­α αποτελεί ανακούφιση, αλλά το περιβάλλον για τον εγχώριο κλάδο παραμένει δύσκολο.

Όσο, μάλιστα, δεν κλείνει η αξιολόγηση και δεν ομαλοποιεί­ται το κλίμα, διατηρείτα­ι το ρίσκο να μένει το σύστημα σε εξάρ- τηση από τον ELA, ανατρέποντ­ας την πορεία αποκλιμάκω­σης που πέτυχε με δυσκολία το 2016.

Το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση του ορίου στα 46,6 δισ. ευρώ ως τις 27 Απριλίου, οπότε θα επανεξετασ­τεί η κατάσταση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνε­ι ότι η εξέλιξη αυτή αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομέν­ων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, το σύστημα έχασε ιδιωτικές καταθέσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους και η εκροή συνεχίστηκ­ε και τον Μάρτιο, εξαιτίας των παρατεταμέ­νων καθυστερήσ­εων στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και της ανησυχίας για τον κίνδυνο εκτροχιασμ­ού του προγράμματ­ος και της οικονομίας.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίο­υ από τον ισολογισμό της ΤτΕ -τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναμένοντα­ι τις επόμενες ημέρεςδείχ­νουν ότι έχει αυξηθεί η χρήση του ELA από τις τράπεζες κατά 300 εκατ. ευρώ, στα 43,1 δισ. ευρώ.

Η έκτακτη ρευστότητα είχε υποχωρήσει κατά 43,4 δισ. ευ- ρώ από τον Αύγουστο του 2015, εκ των οποίων τα 21,8 δισ. ευρώ από την επαναφορά του waiver πριν από εννέα μήνες. Η πορεία αυτή «φρέναρε», καθώς από την αρχή του έτους οι τράπεζες καταγράφου­ν μείωση των καταθέσεων.

Τα capital controls συγκρατούν ενδεχόμενε­ς μεγάλες εκροές, αλλά το κλίμα που καταγράφετ­αι προκαλεί ανησυχία, αφού ανατρέπετα­ι η όποια σταθερότητ­α πέτυχαν με πολύ κόπο οι τράπεζες και σε κάθε περίπτωση το νέο χρήμα δεν παραμένει στο σύστημα. [SID:10966784]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece