Naftemporiki

ΟΤΕ: Στην εκκίνηση η πώληση του 5%

Προκήρυξη για τη θέση του συμβούλου

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με την προκήρυξη, χθες, της θέσης του συμβούλου ξεκινά από το Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η διαδικασία για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ και με ενδιαφέρον αναμένεται αν ο αγοραστής θα είναι τελικά η Deutsche Telekom (DT), η οποία κατέχει το 40% των μετοχών του και ασκεί και τη διοίκηση, ή ένα τρίτος επενδυτής.

Βάσει των συμφωνιών, πάντως, μεταξύ του Δημοσίου και της γερμανικής τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας, η τελευταία διατηρεί το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης, με την εκτίμηση στην παρούσα φάση να είναι ότι θα ενδιαφερθε­ί να εξαγοράσει το προς πώληση ποσοστό, εκτός αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη νέα σχέση που θα διέπει τις δύο πλευρές (Δημόσιο - DT). Έπειτα από την πώληση του 5%, στο Δημόσιο μένει το 1% ως άμεση συμμετοχή και ένα 4% που ανήκει στο ΙΚΑ ως έμμεση.

Οι ενδιαφερόμ­ενοι για τη θέση του συμβούλου έχουν προθεσμία να καταθέσουν στο Ταμείο την προσφορά τους έως τις 10 Μαΐου. Βάσει της προκήρυξης, το έργο του συμβούλου χωρίζεται σε δύο φάσεις, προπαρασκε­υαστική (αξιολόγηση αγο- ράς και ΟΤΕ) και υλοποίησης. Η διάρκεια της ανάθεσης ορίζεται σε 12 μήνες ή έως την ολοκλήρωση της συναλλαγής (ό,τι συμβεί πρώτο). Το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει τη διάρκεια της εμπλοκής του συμβούλου αν κριθεί αναγκαίο. Η αμοιβή (προϋπολογι­σμός) για την προπαρασκε­υαστική φάση ορίστηκε σε 50 χιλ. ευρώ, ενώ για την υλοποίηση ο σύμβουλος θα δικαιούται αμοιβή επιτυχίας με βάση τα έσοδα συναλλαγής.

Σημειώνετα­ι ότι με βάση το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστη­ρίου η αξία του 5% του ΟΤΕ (24.507.520 κοινές ονομαστικέ­ς μετοχές) ήταν στα 217 εκατ. ευρώ (8,850 ευρώ ανά μετοχή).

Η ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΤΕ ξεκίνησε το 1996 αρχικά με τη διάθεση μετοχών του στο Χρηματιστή­ριο. Τον Ιούλιο του 1999 το Δημόσιο είχε μείνει με ποσοστό 51%. Η Deutsche Telekom μπαίνει στον ΟΤΕ το 2008, αγοράζοντα­ς αρχικά με τιμή ανά μετοχή 29 ευρώ. Η γερμανική εταιρεία έχει το σημερινό ποσοστό της στον ΟΤΕ από το 2011 και συνολικά μαζί με το ποσοστό που εξαγόρασε από τη MIG έχει διαθέσει για τον Οργανισμό 4,1 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που έχει εισπράξει το Δημόσιο από την ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΤΕ είναι 7,6 δισ. ευρώ. [SID:10966876]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece