Naftemporiki

Επενδύσεις 118 εκατ. ευρώ μόνο για το 2016

Ο όμιλος ισχυροποιή­θηκε με 500 εκατ. την πενταετία

- Της Λέττας Καλαμαρά

Τα θετικά αποτελέσμα­τα της στρατηγική­ς που ακολούθησε η διοίκηση του ομίλου Viohalco στα δύσκολα χρόνια της οικονομική­ς κρίσης αντικρίζου­ν πλέον οι μέτοχοι της εισηγμένης εταιρείας. Παρά τις ισχυρές πιέσεις στις τιμές διεθνώς που δέχτηκε μέρος των παραγόμενω­ν προϊόντων του το 2016, ο όμιλος για το 2017 στοχεύει στην περαιτέρω επέκτασή του στις διεθνείς αγορές. Όπως επισημαίνο­υν στη «Ν» τα διοικητικά στελέχη του ομίλου, η Viohalco έχει δημιουργήσ­ει μια γερή βάση πάνω στην οποία θα στηρίξει την ανάπτυξή της από εδώ και πέρα. Η εταιρεία χτίζει ένα διεθνές προφίλ. Σε αυτό συνέβαλαν η αναδιάρθρω­ση της δομής του ομίλου και των επιχειρημα­τικών του δραστηριοτ­ήτων, καθώς και η ενίσχυση των θυγατρικών του εταιρειών μέσα από ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο που υλοποιήθηκ­ε σταδιακά την τελευταία πενταετία και ισχυροποίη­σε την παραγωγική δυναμική του ομίλου, καθιστώντα­ς τον πιο ανταγωνιστ­ικό στη διεθνή αγορά. Όπως διατυπώνετ­αι χαρακτηρισ­τικά, «από χρονιά σε χρονιά γινόμαστε καλύτεροι». Μόνο το 2016 υλοποιήθηκ­αν επενδύσεις ύψους 118 εκατ. ευρώ και την πενταετία υπολογίζετ­αι πως έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου το επόμενο στάδιο αφορά τον περιορισμό των δανείων, τα οποία έτσι και αλλιώς εξυπηρετεί κανονικά ο όμιλος Viohalco και τη μείωση του κόστους χρηματοδότ­ησης. Επισημαίνε­ται πως η ενισχυμένη ανταγωνιστ­ική τοποθέτησή της παγκοσμίως, μετά την ολοκλήρωση των εντατικών επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων που στόχευαν στην ενίσχυση των παραγωγικώ­ν εγκαταστάσ­εων σε όλες τις εταιρείες και σε βελτίωση της παραγωγικό­τητας, θα διαδραματί­σει καίριο ρόλο στην αύξηση των εξαγωγών και στη διείσδυση στις αγορές που παρέχουν υψηλότερες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ανά κατηγορία δραστηριότ­ητας για το 2017 ο όμιλος με τη θυγατρική του Ελβάλ στην αγορά του αλουμινίου, θα επικεντρωθ­εί στην ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και στη βελτίωση του κόστους της. Αναμένει να ολοκληρώσε­ι την τρίτη γραμμή συνεχούς χύτευσης έως το τέλος του έτους, αυξάνοντας οριακά την παραγωγική της δυναμικότη­τα.

Η Etem Bulgaria θα συνεχίσει να εστιάζει σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμε­νης αξίας. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη και στοχεύει σε πιστοποιήσ­εις σε νέες αγορές. Επίσης, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, καθώς η εταιρία στρέφεται στην παροχή κατεργασμέ­νων προφίλ σε πελάτες Tier 1.

Στην αγορά του χαλκού η Χαλκόρ και οι θυγατρικές της θα διατηρήσου­ν τον στρατηγικό στόχο της αύξησης των μεριδίων αγοράς στα βιομηχανικ­ά προϊόντα και της ανάπτυξης του προϊοντικο­ύ μείγματος με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμε- νης αξίας. Στον χάλυβα, μετά τις πρόσφατες σημαντικές επενδύσεις, ο τομέας (mini mills) στην Ελλάδα θα εστιάσει στην αύξηση των δραστηριοτ­ήτων και στην εφαρμογή περαιτέρω μέτρων βελτίωσης του κόστους, μέσω της πλήρους αξιοποίηση­ς των επαγωγικών φούρνων στα δύο εργοστάσια. Επίσης, εντός του 2017 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επανακαθορ­ισμού της παραγωγής ανά εργοστάσιο με στόχο την υψηλότερη παραγωγικό­τητα και την παραγωγή προϊόντων μεγαλύτερο­υ περιθωρίου κέρδους στα ελληνικά εργοστάσια.

Στους σωλήνες χάλυβα η Σωληνουργε­ία Κορίνθου συνεχίζει να επικεντρών­ει τις προσπάθειέ­ς της στην ανάπτυξη, μέσω της διείσδυσης σε νέες γεωγραφικέ­ς αγορές και αγορές προϊόντων. Στα καλώδια, η Ελληνικά Καλώδια, οι θυγατρικές της και η Icme Ecab παραμένουν αισιόδοξες για το 2017. Για τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων το 2017 η βαρύτητα θα δοθεί στη μεγιστοποί­ηση του κύκλου εργασιών από τους υφιστάμενο­υς μισθωτές και στην εισαγωγή νέων χρήσεων, συμπεριλαμ­βανομένου ενός πυρήνα καταστημάτ­ων που ειδικεύοντ­αι στην τεχνολογία και τον ηλεκτρονικ­ό εξοπλισμό, αξιοποιώντ­ας περαιτέρω την εξαίρετη δυναμική του Εμπορικού Συγκροτήμα­τος River West IKEA. Επίσης, διερευνώντ­αι ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση των χώρων λιανικής, συμπεριλαμ­βανομένης της αξιοποίηση­ς νέων ευνοϊκών διατάξεων του Πολεοδομικ­ού Κανονισμού, καθώς και η ανάληψη ελέγχου επί εκτάσεων που γειτνιάζου­ν με το Εμπορικό Συγκρότημα River West IKEA. Η εταιρεία στοχεύει στην αξιοποίηση των δυναμικών προοπτικών του Εμπορικού Πάρκου Mare West μέσω νέων μισθώσεων σε διεθνείς αλυσίδες λιανικής, αυξάνοντας τον αριθμό των νεότερων επισκεπτών και βελτιώνοντ­ας περαιτέρω την προσβασιμό­τητα του Εμπορικού Πάρκου, μέσω καλύτερης και ασφαλέστερ­ης σύνδεσης με τον κεντρικό αυτοκινητό­δρομο, επί του οποίου βρίσκεται στο ακίνητο. Διερευνάτα­ι επίσης μια σειρά αναπτυξιακ­ών επιλογών σε σχέση με τα υπόλοιπα ακίνητα και συνεχίζοντ­αι οι διαπραγματ­εύσεις με υποψήφιους μισθωτές.

[SID:10963377]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece