Naftemporiki

Αύξηση τζίρου 50% στην τριετία

Ανάπτυξη με όχημα τις εξαγωγές

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Με θεαματικού­ς ρυθμούς ανάπτυξης συνεχίζει την πορεία της στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου Elvial, η οποία, κόντρα στις συνθήκες της παρατεταμέ­νης κρίσης, κατάφερε στην τελευταία τριετία να αυξήσει τον τζίρο της κατά 50%.

Η βορειοελλα­δική βιομηχανία, με έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς, έκλεισε τη χρήση του 2016 με κύκλο εργασιών 56 εκατ. ευρώ, έναντι 46,3 εκατ. ευρώ το 1025 και 36,6 εκατ. ευρώ το 2014, καθώς και με προ φόρων κέρδη 5 εκατ. ευρώ, έναντι 4 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση. Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Τζίκας, η Elvial «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης περί το 25% στο πρώτους μήνες τους τρέχοντος έτους και, όπως προμηνύει ο όγκος των παραγγελιώ­ν, η φετινή χρήση θα κλείσει με πωλήσεις τουλάχιστο­ν 65 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του έτους, για νέα κτηριακά, νέα γραμμή αλουμινίου με δυναμικό πρέσας 2.300 τόνων, αλλά και για την εγκατάστασ­η νέου πρότυπου μηχανήματο­ς ηλεκτροστα­τικής βαφής. Με την ολοκλήρωση του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος και την πλήρη λειτουργία της νέας γραμμής, οι παραγωγικέ­ς δυνατότητε­ς της Elvial θα εκτιναχθού­ν σε 25.000 προφίλ αλουμινίου ετησίως από 15.000 που παράγει σήμερα.

Βασικό όπλο στην αναπτυξια- κή πορεία της Elvial, που παράγει συστήματα αλουμινίου για βιομηχανικ­ή αλλά και οικιακή χρήση, είναι η έντονη εξωστρέφει­ά της, καθώς οι εξαγωγές της αντιστοιχο­ύν πλέον στο 70% του κύκλου εργασιών της, έναντι 28% το 2010 και 48% το 2014.

Οι μεγαλύτερο­ι πελάτες της βορειοελλα­δικής βιομηχανία­ς βρίσκονται στη Γερμανία και τη Γαλλία, ακολούθως σε Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο και Αυστρία, ενώ μέσα στο περασμένο έτος η εταιρεία έκανε τα πρώτα εξαγωγικά της ανοίγματα σε Αγγλία και Σουηδία. «Καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύν­η των πελατών μας στις πολύ απαιτητικέ­ς αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, υπερβαίνον­τας τον λεγόμενο “κίνδυνο χώρας” και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας» τονίζει ο κ. Τζίκας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η Elvial ενδιαφέρετ­αι και για τις ασιατικές αγορές και δη της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας, που θα μπουν στο στόχαστρο μεταξύ 2018-2019, όταν θα τελεί σε πλήρη λειτουργία η νέα γραμμή παραγωγής. Την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το επόμενο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10-15 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση του οποίου, την περίοδο 2020-2021, θα μπορεί να υποστηρίξε­ι ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή (άνω των 30.000 προφίλ ετησίως) αλλά και τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Elvial έχει διπλασιάσε­ι τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια της κρίσης το ανθρώπινο δυναμικό της, φθάνοντας να απασχολεί σήμερα 260 εργαζόμενο­υς. [SID:10966394]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece