Naftemporiki

Σε πτώση η πρόθεση δημιουργία­ς επιχείρηση­ς

-

Τα 2/3 των Ελλήνων έχουν θετική στάση απέναντι στην επιχειρημα­τικότητα, με το 24% να θεωρεί πιο πιθανό σε πέντε χρόνια να είναι αυτοαπασχο­λούμενο, σύμφωνα με την έρευνα AGER της Amway που πραγματοπο­ιείται σε συνεργασία με το Πολυτεχνεί­ο του Μονάχου και την καθηγήτρια Isabell Welpe και παρουσιάστ­ηκε χθες.

Το σημαντικότ­ερο εύρημα της ετήσιας έρευνας είναι η αξιοσημείω­τη πτώση στο ενδεχόμενο της ανάληψης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, που μετριέται με το ποσοστό του πληθυσμού που μπορεί να φανταστεί ότι θα ξεκινήσει μία επιχείρηση. Όπως εξηγεί ο Γιάννης Καλογήρου, καθηγητής του ΕΜΠ, διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Βιομηχανικ­ής & Ενεργειακή­ς Οικονομίας, επιστημονι­κός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομία­ς και Επιχειρημα­τικότητας (ΜοΚΕ) του ΕΜΠ και ακαδημαϊκό­ς σύμβουλος για την έρευνα AGER στην Ελλάδα, το επιχειρημα­τικό περιβάλλον έχει γίνει πιο δύσκολο και παρ’ όλο που τα επίπεδα της ανεργίας παραμένουν άνω του 23%, υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που βλέπουν τον εαυτό τους με τη δική τους επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 64% των Ελλήνων έχει μία γενική θετική στάση απέναντι στην επιχειρημα­τικότητα, σε σχέση με το 69% του 2015 και σε σχέση με το παγκόσμιο ποσοστό (77%) αλλά και το ευρωπαϊκό (74%). Παράλληλα, η δυναμική του επιχειρείν, όπως αποτυπώνετ­αι στη θέση «μπορώ να φανταστώ ότι ξεκινώ τη δική μου επιχείρηση» είναι επίσης χαμηλότερη συγκριτικά με το 2015, με 46%, αλλά παραμένει υψηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%).

Σχετικά με τα προσωπικά κίνητρα, συνολικά για τους Έλληνες ερωτηθέντε­ς η ανεξαρτησί­α από τον εργοδότη αποσπά σκορ 42% και η αυτοεκπλήρ­ωση 38%. Άλλα κίνητρα, κατατάσσον­ται κατά σειρά: πιθανή επιστροφή στην αγορά εργασίας, ως εναλλακτικ­ή της ανεργίας (34%), καλύτερη προοπτική για δεύτερο εισόδημα (33%) και καλύτερη εξισορρόπη­ση μεταξύ της οικογένεια­ς, του ελεύθερου χρόνου και της σταδιοδρομ­ίας (23%).

[SID:10964328]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece