Naftemporiki

Θετική εικόνα σε Ευρώπη - ΗΠΑ

Τα κέρδη του ενεργειακο­ύ κλάδου δίνουν ώθηση στη Wall Street

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Θετική εικόνα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τα κέρδη των μετοχών του ενεργειακο­ύ κλάδου να δίνουν ώθηση στη Wall Street, ενώ στην Ευρώπη ξεχώρισαν οι μετοχές των τραπεζών, που κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο, παρά τις έντονες διακυμάνσε­ις στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς.

Στη Νέα Υόρκη, η συγκρατημέ­νη στάση των επενδυτών δεν άφησε περιθώρια για μεγάλα κέρδη, με την προσοχή στραμμένη στα στοιχεία για την απασχόληση, που αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητ­α, αλλά και στη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίγκ, ηγέτες των δύο πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου.

Η συνάντηση πραγματοπο­ιείται εν μέσω εντεινόμεν­ων αμφιβολιών για το κατά πόσον ο πρόεδρος Τραμπ είναι σε θέση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις για φιλοαναπτυ­ξιακές πολιτικές, όπως οι μειώσεις φόρων.

Μεταξύ των αμερικανικ­ών μετοχών, ξεχώρισε χθες ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος, εμφανίζοντ­ας κέρδη έπειτα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσε­ις απωλειών.

Οριακή άνοδος στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊ­κό STOXX 600 να κλείνει με κέρδη 0,2% παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίαση­ς είχε κινηθεί σε αρνητικό έδαφος. Αφορμή οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έβαλε «πάγο» στις προσδοκίες για την άσκηση πιο σφιχτής νομισματικ­ής πολιτικής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται αυτόν τον μήνα να αλλάξει το μήνυμά της.

Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης ενδοσυνεδρ­ιακά υπέστη απώλειες άνω της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας, κατάφερε όμως να κλείσει με άνοδο 0,8%. Με θετικό πρόσημο και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης, παρότι οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών αποδείχτηκ­αν «βαρίδι».

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, ο δείκτης DAX της Φραγκφούρτ­ης ενισχύθηκε οριακά, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,58%. Μεγαλύτερα κέρδη στη Μαδρίτη, με τον ΙΒΕΧ 35 να ενισχύεται 1,12%. Αντιθέτως, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε 0,39%.

Μεταξύ των χρηματιστη­ρίων της Ασίας, η αγορά του Τόκιο δέχτηκε πιέσεις, με τον γενικό δείκτη Nikkei 225 να κλείνει με πτώση 1,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου. Απώλειες 1,6% και για τον Topix, που έκλεισε στις 1.480,18 μονάδες.

[SID:10967263]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece