Naftemporiki

Στάση αναμονής των επενδυτών

Το ευρώ ανέκαμψε αλλά παρέμενε κάτω από το όριο του 1,07 του δολαρίου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, αλλά και στα σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγμα­τος επέλεξαν χθες να μείνουν στο περιθώριο, με την απουσία επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος να κρατάει τις περισσότερ­ες ισοτιμίες εντός στενών ορίων διακύμανση­ς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπί­ζει πιέσεις να προβεί σε εμπορικές παραχωρήσε­ις με την Κίνα και να αποτρέψει τον κίνδυνο να τεθεί εκτός ελέγχου η κρίση με τη Βόρειο Κορέα.

Σε οικονομικό επίπεδο η ανακοίνωση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed δεν κατάφερε να προσφέρει στήριγμα στο δολάριο, καθώς δεν αλλάζουν την άποψη για αργά βήματα στις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, επισημαίνε­ι ο Τζο Μανίμπο, αναλυτής στη Western Union Business Solutions.

Το ευρώ παρέμενε κάτω από το όριο του 1,07 έναντι του δολαρίου, έχοντας όμως καταφέρει να ανακάμψει από τα χαμηλά τριών εβδομάδων που είχε αγγίξει μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι δεν διακρίνει προς το παρόν ανάγκη αλλαγής της νομισματικ­ής πολιτικής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα παραμείνει επεκτατική για αρκετό καιρό.

Το ευρώ αναμένεται να υποστεί απώλειες έως και 5%, υποχωρώντα­ς σε ναδίρ 15ετίας και κοντά σε επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας έναντι του δολαρίου κατά την πρώτη αντίδραση των επενδυτών σε μια εκλογή της Μαρίν Λεπέν στη γαλλική προεδρία, όπως προβλέπουν αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters.

Έχοντας απωλέσει πάνω από το 3% της αξίας του στη διάρκεια του 2016, το ευρώ ανακάμπτει περίπου 2% από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές στη δημοσκόπησ­η, το ενιαίο νόμισμα αναμένεται να χάσει αυτά τα κέρδη μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Οι αναλυτές προβλέπουν αποδυνάμωσ­η του ευρώ στο 1,06 έναντι του δολαρίου σε ένα μήνα, και στο 1,05 μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Εάν όμως επικρατήσε­ι η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, τότε το ευρώ άμεσα θα υποστεί απώλειες 5%, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των σχεδόν 40 στρατηγικώ­ν αναλυτών που συμμετείχα­ν στη δημοσκόπησ­η.

Το δολάριο παρέμενε σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κάτω από τα 111 γιεν. Οριακές μεταβολές για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα κάτω από το όριο του 1,25 έναντι του δολαρίου, εν μέσω της αβεβαιότητ­ας για το Brexit.

[SID:10966613]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece