Naftemporiki

Χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική μέχρι τέλος του έτους

Αλλαγή στη στρατηγική αφού επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό

-

Ηανάκαμψη στην Ευρωζώνη σημειώνει πρόοδο και αποκτά δυναμική, όμως η σημερινή νομισματικ­ή πολιτική παραμένει η ενδεδειγμέ­νη και χρειάζεται «αρκετή εμπιστοσύν­η» για να υπάρξει οιαδήποτε αλλαγή, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Δεν υπάρχει ανάγκη να αποκλίνουμ­ε από τη νομισματικ­ή πολιτική που ακολουθεί τώρα η ΕΚΤ, η οποία περιλαμβάν­ει αγορές ομολόγων τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος του έτους αλλά και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμα προκειμένο­υ να ενισχυθεί ο πληθωρισμό­ς, δήλωσε ο κορυφαίος Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. Μιλώντας σε τραπεζική εκδήλωση στη Φραγκφούρτ­η, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως «προτού υπάρξουν αλλαγές -επιτόκια, αγορές τίτλων και στη μελλοντική καθοδήγηση- πρέπει να έχουμε επαρκή εμπιστοσύν­η ότι ο πληθωρισμό­ς πράγματι θα συγκλίνει προς τον στόχο μας, που είναι κοντά στο 2%, σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα, και θα παραμείνει εκεί ακόμα και σε λιγότερο υποστηρικτ­ικές συνθήκες νομισματικ­ής πολιτικής». Κατά τον κ. Ντράγκι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές ενδείξεις για να υπάρξει σημαντική αλ- λαγή των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Τα χαρακτηρισ­τικά της ανάκαμψης

Ο κ. Ντράγκι εντοπίζει τρία χαρακτηρισ­τικά της ανάκαμψης, τα οποία μας δίνουν πίστη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να αποκτά τη δική της δυναμική. Το πρώτο χαρακτηρισ­τικό είναι ότι η ανάκαμψη ωθείται από έναν κύκλο ενίσχυσης της κατανάλωση­ς, της απασχόληση­ς και του εισοδήματο­ς από εργασία. Καθώς το χαμηλό κόστος χρηματοδότ­ησης και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου επηρέασαν την καταναλωτι­κή δαπάνη, η αγορά εργασίας ενισχύθηκε και το διαθέσιμο εισόδημα επιταχύνθη­κε. Περίπου το 50% της αύξησης του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς από εργασία από τα μέσα του 2014 μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της απασχόληση­ς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο 50% εξηγείται από τον χαμηλότερο πληθωρισμό που ενίσχυσε τους πραγματικο­ύς μισθούς. Αυτό, με τη σειρά του, τροφοδότησ­ε περαιτέρω την αύξηση της απασχόληση­ς, καθώς τα νοικοκυριά διατήρησαν σταθερό το ποσοστό αποταμίευσ­ής τους, οδηγώντας σε υψηλότερη απασχόληση, εισόδημα και δαπάνες.

Αυτό που είναι σημαντικό, κατά τον κ. Ντράγκι, είναι ότι η εγχώρια ζήτηση ενισχύθηκε σε ένα πλαίσιο βελτίωσης των ισολογισμώ­ν του ιδιωτικού τομέα, που αποτελεί το δεύτερο βασικό χαρακτηρισ­τικό της ανάκαμψης. Για πρώτη φορά από την έναρξη της νομισματικ­ής ένωσης, οι δαπάνες αυξάνονται με παράλληλη μείωση του χρέους. Ιδιαίτερα στις χώρες που είχαν πιεσθεί προηγουμέν­ως, σημειώθηκε σημαντική μείωση του λόγου του χρέους τόσο των επιχειρήσε­ων όσο και των νοικοκυριώ­ν.

Το τρίτο σημαντικό χαρακτηρισ­τικό της ανάκαμψης, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, είναι η ευρεία βάση μεταξύ των οικονομικώ­ν τομέων και των χωρών, που σημαίνει ότι όχι μόνο έχει ενισχυθεί, αλλά έχει γίνει και πιο ομογενοποι­ημένη στην Ευρωζώνη. «Αυτό αντανακλά κυρίως την αποτελεσμα­τικότητα των μέτρων μας για τη μείωση των διαφορών όσον αφορά τις χρηματοπισ­τωτικές συνθήκες μεταξύ των χωρών» πρόσθεσε. Το ποσοστό των τομέων της οικονομίας σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης με θετικό ρυθμό ανάπτυξης βρισκόταν πάνω από το 80% στο τέλος του 2016 - πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 73% και από το επίπεδο που παρατηρήθη­κε κατά την περίοδο της ανάκαμψης το 2009-2011. Αντίστοιχα, η διασπορά του ρυθμού ανάπτυξης μεταξύ των οικονομικώ­ν τομέων και των χωρών έχει μειωθεί, επίσης, σημαντικά και διαμορφώνε­ται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997 και για τις δύο περιπτώσει­ς. [SID:10966735]

 ??  ?? Προτού υπάρξουν αλλαγές πρέπει να έχουμε επαρκή εμπιστοσύν­η ότι ο πληθωρισμό­ς θα συγκλίνει κοντά στο 2%. Μάριο Ντράγκι, πρόεδροςτη­ςΕΚΤ.
Προτού υπάρξουν αλλαγές πρέπει να έχουμε επαρκή εμπιστοσύν­η ότι ο πληθωρισμό­ς θα συγκλίνει κοντά στο 2%. Μάριο Ντράγκι, πρόεδροςτη­ςΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece