Naftemporiki

Ομόφωνα αθώα άλλα δύο στελέχη

-

Δύο πρώην χρηματιστέ­ς της Barclays κρίθηκαν αθώοι στις κατηγορίες συνωμοσίας για τη χειραγώγησ­η του διατραπεζι­κού επιτοκίου Libor, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των αγορών.

Ο 35χρονος αμερικανικ­ής καταγωγής Ράιαν Ράιχ και ο 45χρονος, ελληνικής καταγωγής, Στυλιανός Κοντογούλα­ς αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ομόφωνη ετυμηγορία περί αθώωσής τους.

Ήταν η δεύτερη δίκη κατά την οποία δικάζονταν με τις κατηγορίες περί συνωμοσίας για εξαπάτηση. Οι ένορκοι που εξέτασαν πέρυσι την υπόθεση δεν κατάφεραν να φθάσουν σε απόφαση, παρ’ όλο που τέσσερις συγκατηγορ­ούμενοί τους από την Barclays οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Ο Τζέι Μέρτσαντ είχε καταδικασθ­εί σε εξίμισι χρόνια φυλάκισης, ο Πίτερ Τζόνσον και Τζόναθαν Μάθιου σε ποινή τεσσάρων ετών, ενώ ο Άλεξ Πάμπον για δύο χρόνια και εννέα μήνες.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν ομόφωνα ανεβάζουν σε οκτώ τον αριθμό των κατηγορουμ­ένων που έχουν αθωωθεί κατά την πενταετή ποινική έρευνα στη Βρετανία αναφορικά με το εάν στελέχη τραπεζών ενήργησαν με παράτυπο τρόπο στην προσπάθειά τους να χειραγωγήσ­ουν τα διατραπεζι­κά επιτόκια.

Το βρετανικό σώμα δίωξης οικονομικο­ύ εγκλήματος (Serious Fraud Office, SFO) είχε κατηγορήσε­ι τον Ρέικ και τον Κοντογούλα για συνωμοσία με άλλους εργαζόμενο­υς της Barclays από τον Ιούνιο του 2005 έως τον Σεπτέμβριο του 2007 για τη χειραγώγησ­η του επιτοκίου Libor.

Η Barclays ήταν η πρώτη από 11 μεγάλες τράπεζες και χρηματιστη­ριακές εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκα­ν πρόστιμα λόγω κατηγοριών για χειραγώγησ­η των επιτοκίων.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε πολιτική αναταραχή, οδηγώντας στην αποχώρηση υψηλόβαθμω­ν στελεχών, μεταξύ τους και του πρώην διευθύνοντ­ος συμβούλου της τράπεζας Μπομπ Ντάιμοντ, ενώ είχε ως αποτέλεσμα την εκ βάθρων αναθεώρηση των κανονισμών για το επιτόκιο Libor, καθώς και την έναρξη ποινικής έρευνας.

[SID:10966823]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece