Naftemporiki

Αντίθετοι δρόμοι για Κουβέιτ - Νιγηρία

Ισοσκελισμ­ένοι προϋπολογι­σμοί

-

Το Κουβέιτ βρίσκεται στην καλύτερη θέση έναντι των κορυφαίων εξαγωγικών χωρών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και περιοχών της Ευρώπης, για να εξασφαλίσε­ι ισοσκελισμ­ένο προϋπολογι­σμό φέτος, με τις προβλέψεις για την τιμή πετρελαίου να κυμαίνοντα­ι κατά μέσο όρο στα 52,50 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον οίκο Fitch.

Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Νιγηρία, η οποία χρειάζεται μία τιμή πετρελαίου στα 139 δολάρια το βαρέλι για να ισοσκελίσε­ι τον προϋπολογι­σμό της, σύμφωνα με έκθεση της Fitch, στην οποία εξετάζοντα­ι 14 κορυφαίες εξαγωγικές χώρες από Μέση Ανατολή, Αφρική και αναδυόμενη Ευρώπη. Ακόμη και μετά τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεω­ν και τις νομισματικ­ές υποτιμήσει­ς, 11 εξ αυτών δεν θα καταφέρουν να ισοσκελίσο­υν τον προϋπολογι­σμό τους φέτος, συμπεριλαμ­βανομένης της Σαουδικής Αραβίας. Μόνο το Κουβέιτ, το Κατάρ και η Δημοκρατία του Κονγκό εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να ισοσκελίσο­υν τους προϋπολογι­σμούς τους, ακόμη και με μία τιμή πετρελαίου κατώτερη των προβλέψεων της Fitch για φέτος. «Οι δημοσιονομ­ικές μεταρρυθμί­σεις και οι προσαρμογέ­ς στις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες στηρίζουν τις βελτιωμένε­ς δημοσιονομ­ικές θέσεις συγκριτικά με το 2015, χωρίς ωστόσο να έχουν εμποδίσει την επιδείνωση της πιστοληπτι­κής ικανότητας των χωρών» εκτιμά ο οίκος Fitch.

Από την άλλη πλευρά, η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου θεωρείτο ότι θα επιβράδυνε την εξάντληση των αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας σε ξένο συνάλλαγμα. Αυτό όμως δεν συνέβη και οι οικονομολό­γοι διερωτώντα­ι ποιοι είναι οι λόγοι που εμπόδισαν αυτή την εξέλιξη. Το καθαρό ξένο ενεργητικό που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της κεντρικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε κατά μέσο όρο 6,5 δισ. δολάρια μηνιαίως στη διάρκεια του 2016 και τώρα κυμαίνεται γύρω στα 500 δισ. δολάρια - αφού το 2014 είχε φτάσει στο απόγειο των 737 δισ. δολαρίων, όταν η τιμή πετρελαίου είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

[SID:10966855]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece