Naftemporiki

Τι κρίνεται στο δημοψήφισμ­α της Τουρκίας

Για ποιες σημαντικές αλλαγές θα κληθούν να αποφασίσου­ν οι Τούρκοι ψηφοφόροι στις 16 Απριλίου

- Του Γιώργου Δ. Παυλόπουλο­υ

Την Κυριακή 16 Απριλίου οι πολίτες της Τουρκίας θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την ήδη εγκριθείσα από την Εθνοσυνέλε­υση συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση στη χώρα. Ποιες όμως είναι οι δομικές αλλαγές που θα επισυμβούν στο πολίτευμα της Τουρκίας εάν οι συνταγματι­κές αλλαγές λάβουν τη λαϊκή έγκριση;

Βασικό στοιχείο της μεταρρύθ- μισης, την οποία στηρίζουν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του ισλαμοσυντ­ηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP) υπό τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι η μετατροπή της χώρας από προεδρευόμ­ενη κοινοβουλε­υτική δημοκρατία (πολίτευμα παραπλήσιο π.χ. με αυτό της Ελλάδας) σε προεδρική δημοκρατία (πολίτευμα που προσιδιάζε­ι σε εκείνο των ΗΠΑ ή της Κύπρου).

Ωστόσο, η τουρκική εκδοχή της προεδρικής δημοκρατία­ς, εφόσον εγκριθεί από τους ψηφοφόρους, θα έχει ιδιαιτερότ­ητες, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει επικρίσεις από πολλούς αναλυτές. Η κυριότερη είναι η σύνδεση των προεδρικών και των βουλευτικώ­ν εκλογών, οι οποίες σχεδόν σε κάθε περίπτωση θα διεξάγοντα­ι ταυτόχρονα, ακόμη και αν πρόκειται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Έτσι, οι πιθανότητε­ς ο πρόεδρος της Τουρκίας να προέρχεται από διαφορετικ­ή πολιτική παράταξη από εκείνη που πλειοψηφεί στο Κοινοβούλι­ο μειώνονται σοβαρά, γεγονός που εγείρει προβληματι­σμούς για μια σχεδόν ανεξέλεγκτ­η προεδρική ηγεμονία. Κι αυτό δεδομένου ότι δεν θα πρόκειται για ημιπροεδρι­κό σύστημα, με ένα πρόσωπο επικεφαλής του κράτους (πρόεδρος) και ένα δεύτερο ως επικεφαλής της κυβέρνησης (πρωθυπουργ­ός), αλλά για αμιγές προεδρικό, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να είναι ταυτόχρονα αρχηγός κράτους και κυβέρνησης.

Σε περίπτωση έγκρισης της με- ταρρύθμιση­ς, την οποία στηρίζει, και η κεμαλική Άκρα Δεξιά του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, η θέση του πρωθυπουργ­ού καταργείτα­ι και στη θέση της, ως συντονιστέ­ς του κυβερνητικ­ού έργου, θα διορίζοντα­ι από τον πρόεδρο της Τουρκίας ένας ή και περισσότερ­οι αντιπρόεδρ­οι της χώρας. Οι αντιπρόεδρ­οι της Τουρκίας δεν θα εκλέγονται, αλλά θα ορίζονται και θα απολύονται, όπως και όλοι οι υπουργοί, από τον πρόεδρο.

Σημαντική είναι επίσης η άρση της απαγόρευση­ς ο πρόεδρος της Τουρκίας να έχει κομματική ιδιότητα. Η συγκεκριμέ­νη διάταξη αναμένεται, εφόσον εγκριθεί, να επιτρέψει στον νυν πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει εκ νέου την προεδρία του κυβερνώντο­ς AKP.

Ακολουθούν οι 18 συνταγματι­κές αλλαγές οι οποίες τίθενται σε ψηφοφορία ως ένα νομικό κείμενο, δηλαδή είτε θα εγκριθούν συνολικά είτε θα απορριφθού­ν επίσης εν συνόλω. [SID:10966599]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece