Naftemporiki

Εμπορικό ισοζύγιο και Β. Κορέα μεγάλα αγκάθια για ΗΠΑ - Κίνα

Δύο διαφορετικ­ές αντιλήψεις πρεσβεύουν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ

- Του Μωυσή Λίτση

Βόρειος Κορέα και εμπορικό έλλειμμα χωρίζουν ΗΠΑ και Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να πραγματοπο­ιούν την πρώτη τους συνάντηση χθες. Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθού­ν αργά το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) στην εξοχική κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα και να δειπνήσουν μαζί με τις συζύγους τους. Η σύνοδος κορυφής Τραμπ-Σι ολοκληρώνε­ται σήμερα με γεύμα εργασίας. Τους δύο ηγέτες χωρίζει τεράστια διαφορά αντίληψης στα διεθνή ζητήματα. Ο Τραμπ φλερτάρει με τον προστατευτ­ισμό, έχοντας προβεί σε σκληρούς χαρακτηρισ­μούς κατά της κινεζικής εμπορικής πολιτικής και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς. Ο Σι έχει αναχθεί σε υπέρμαχο της παγκοσμιοπ­οίησης σε μία περίοδο που οι άλλοτε υπέρμαχοί της, οι φιλελεύθερ­ες κυβερνήσει­ς της δύσης χάνουν έδαφος έναντι των οπαδών του νέου προστατευτ­ισμού.

Ο Τραμπ υποσχόταν στην προεκλογικ­ή του εκστρατεία να βάλει τέλος σε αυτό το οποίο αποκαλούσε κλοπή αμερικανικ­ών θέσεων εργασίας από την Κίνα και ανοικοδόμη­ση της βιομηχανικ­ής βάσης της χώρας. Η υπό- σχεση αυτή θεωρείται μια από τις αιτίες της εκλογικής επιτυχίας του Τραμπ στη «ζώνη της σκουριάς», στις άλλοτε ακμάζουσες βιομηχανικ­ές περιοχές των ΗΠΑ με λευκό κατά κύριο λόγο εργατικό δυναμικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία την προηγούμεν­η εβδομάδα να προειδοποι­ήσει μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν πια τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα και την απώλεια θέσεων εργασίας και ότι η επικείμενη συνάντηση κορυφής με τον Σι, «θα είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος, ένας πολυδισεκα­τομμυριούχ­ος τραπεζίτης και επενδυτής που κλείνει σε λίγους μήνες τα 80, χρησιμοποί­ησε ακόμη πιο σκληρή γλώσσα, δίνοντας συνέντευξη στην τη- λεόραση του Bloomberg: «Βρισκόμαστ­ε σε εμπορικό πόλεμο. Έχουμε εμπορικό πόλεμο εδώ και δεκαετίες. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε έλλειμμα».

Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ανήλθε πέρυσι σε 750 δισ. δολάρια. Η Κίνα κατέγραψε το 2015 εμπορικό πλεόνασμα 347 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ. Για την Κίνα τα λεφτά τα οποία βγαίνουν από την αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ μεταφράζον­ται σε θέσεις εργασίας και εισόδημα για τους Κινέζους εργάτες, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν μέσω υπεργολαβι­ών για αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις.

Οι θέσεις αυτές δεν μπορούν εύκολα να αντικαταστ­αθούν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η κινεζική οικονομία δεν αναπτύσσετ­αι με τους υψηλούς ρυθμούς του παρελθόντο­ς.

Οι χαμηλοί μισθοί, οι επενδύσεις στις υποδομές, οι διευκολύνσ­εις στη χορήγηση πιστώσεων, η έλλειψη περιβαλλον­τικών περιορισμώ­ν και η φιλικότατη προς τις επιχειρήσε­ις νομοθεσία, έχουν καταστήσει την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες «πάγκο εργασίας» του κόσμου.

Η Κίνα παράγει σχεδόν οτιδήποτε καταναλώνε­ται από τους Αμερικανού­ς. Από μπλουζάκια μέχρι τηλεοράσει­ς, ενώ ακόμη και μεγάλο μέρος εξαρτημάτω­ν στα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς και άλλα συναφή προϊόντα παράγεται στην Κίνα ή συναρμολογ­είται εκεί πέρα.

Το πιο άμεσο ωστόσο ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας είναι η αντιμετώπι­ση της Βόρειας Κορέας, η οποία επιδίδεται σε επίδειξη δύναμης τον τελευταίο καιρό, με συνεχείς δοκιμαστικ­ές εκτοξεύσει­ς βαλλιστικώ­ν πυραύλων. Η Κίνα είναι ο πιο στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και ο κυριότερος εμπορικός της εταίρος.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να χρησιμοποι­ήσει το εμπόριο ως μέσο πίεσης προς την Κίνα, προκειμένο­υ να ασκήσει επιρροή στην Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις προκλήσεις της προς τους συμμάχους των ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Πρόσφατα μάλιστα σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Financial Times», ο Τραμπ απείλησε να προχωρήσου­ν οι ΗΠΑ και χωρίς την Κίνα στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας...

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε χθες ότι θα αντιδράσει «ανηλεώς» σε οποιαδήποτ­ε πρόκληση των ΗΠΑ, όπως τόνισε ο πρεσβευτής της στη Μόσχα, την ώρα που η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε ότι ενίσχυσε τις στρατιωτικ­ές δυνάμεις της μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε επίσης την επέκταση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Στις νέες κυρώσεις περιλαμβάν­ονται οι μεταλλουργ­ίες, η αεροπορική και πολεμική βιομηχανία, καθώς και ο τομέας των υπηρεσιών όσον αφορά τους ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς, τη χημική βιομηχανία και τα διυλιστήρι­α. Η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ πρώτη φορά στα τέλη του 2006. [SID:10966765]

 ??  ?? Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία την προηγούμεν­η εβομάδα να προειδοποι­ήσει, μέσω Twitter, τον Σι Τζινπίνγκ ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν πια τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία την προηγούμεν­η εβομάδα να προειδοποι­ήσει, μέσω Twitter, τον Σι Τζινπίνγκ ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν πια τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece