Naftemporiki

«Η επίθεση ξεπέρασε κόκκινες γραμμές»

Αμερικανός πρόεδρος: Η στάση μου απέναντι στη Συρία και τον Άσαντ έχει αλλάξει ριζικά

-

Έτοιμες να αναλάβουν δράση στη Συρία είναι οι ΗΠΑ δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά την επίθεση με χημικά, για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Δαμασκό. Η κυβέρνηση της Συρίας έθεσε όρους για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την επίθεση με χημικά στην περιοχή Ιντλίμπ, με τη Ρωσία να επαναλαμβά­νει ότι οι είναι «ανυπόστατο­ι» οι ισχυρισμοί ότι για την επίθεση ευθύνεται η Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τόνισε ότι η επίθεση αυτή «ξεπέρασε πολλές κόκκινες γραμμές» και ότι «η στάση του απέναντι στη Συρία και τον Άσαντ έχει αλλάξει ριζικά». Επίσης ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσε ότι είναι «100% βέβαιο» πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διέταξε προσωπικά την επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν, από την οποία σκοτώθηκαν του- λάχιστον 86 άνθρωποι. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνη­σε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στον οποίο δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να εκφέρονται «αστήριχτες κατηγορίες». Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσ­ει «θηριώδες έγκλημα» την επίθεση με αέριο, λέγοντας ωστόσο πως «θα ήταν λάθος να κρεμάσουμε ταμπέλες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Υγείας, με βάση τα πρώτα αποτελέσμα- τα των τεστ που έγιναν στα θύματα της επίθεσης, η επίθεση έγινε με αέριο σαρίν. Το τουρκικό υπουργείο ανέφερε ακόμη ότι 31 άνθρωποι που τραυματίστ­ηκαν από την επίθεση, περιθάλπον­ται σε τουρκικά νοσοκομεία και τρεις υπέκυψαν μετά τη μεταφορά τους από τη Συρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισ­ε «σκάνδαλο» το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο να καταδικάζε­ι τη «βάρβαρη επίθε- ση». «Η χρήση χημικών όπλων είναι έγκλημα πολέμου» επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου στην ανατολική Γερμανία, προσθέτοντ­ας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση πραγματοπο­ιήθηκε από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ. Η συριακή κυβέρνηση έθεσε όρους για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την επίθεση με χημικά, λέγοντας ότι δεν πρέπει να «πολιτικοπο­ιηθεί» και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Δαμασκό και όχι από την Τουρκία. [SID:10966988]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece