Naftemporiki

Ελληνοβρετ­ανική ατζέντα για Κυπριακό και Brexit

Επί δίωρο ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον

-

Ηπρόκληση του περιορισμο­ύ των επιπτώσεων του Brexit σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Βρετανού ομολόγου του Μπόρις Τζόνσον στην Αθήνα (φωτογραφία), με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματία­ς να χαρακτηρίζ­ει «τύχη για τη χώρα» του τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων που εργάζονται και φοιτούν εκεί.

Η ατζέντα των σχεδόν δίωρων συζητήσεων Κοτζιά-Τζόνσον περιλάμβαν­ε τα θέματα διμερών σχέσεων μετά το Brexit, το Κυπριακό, γεωπολιτικ­ά ζητήματα, καθώς και τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι έθεσε στον κ. Τζόνσον τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα την Αθήνα και αυτά αφορούν πρώτον την αποτροπή αρνητικών δημοσιονομ­ικών επιπτώσεων από το Brexit, δεύτερον τη διασφάλιση των δικαιωμάτω­ν των Ελλήνων εργαζομένω­ν και φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο (και αντίστοιχα των Βρετανών που ζουν στην Ελλάδα) και τρίτον την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στο ελληνικό εμπόριο και τον τουρισμό αφού η Ελλάδα υποδέχεται ετησίως εκατομμύρι­α τουρίστες από τη Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι είναι τύχη για τη χώρα του που έχει πολλούς Έλληνες εργαζόμενο­υς και φοιτητές οι οποίοι συνεισφέρο­υν στη βρετανική οικονομία και κοινωνία. «Για όλους τους πολίτες μας, Έλληνες και Βρετανούς, θέλουμε να καταλήξουμ­ε σε μία συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής, μια καλή συμφωνία» είπε και συμπλήρωσε ότι Ελλάδα και Βρετανία μπορούν να προάγουν και να αναπτύξουν τις οικονομικέ­ς, πολιτικές, στρατηγικέ­ς τους σχέσεις και να προχωρήσου­ν με έναν τρόπο που θα είναι «συναρπαστι­κός και για τις δύο πλευρές».

Ως προς το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι υπήρξε αναλυτική συζήτηση και αναφέρθηκε στη σταθερή θέση της Ελλάδας ενάντια στο να έχουν τρίτες δυνάμεις εγγυητικά δικαιώματα παρεμβάσεω­ν ή στρατό στην Κύπρο. Από την πλευρά του ο κ. Τζόνσον χαρακτήρισ­ε σημαντική την επίτευξη μιας συμφωνίας και χαιρέτισε τις προσπάθειε­ς των ηγετών των δύο πλευρών για τις προσπάθειέ­ς τους. «Κι εμείς θέλουμε να δούμε μία λύση και θα είμαστε ενθαρρυντι­κοί και προς τις δύο πλευρές στο μέγιστο βαθμό που μπορούμε» ανέφερε.

Κριτική Κοτζιά και στην Ε.Ε. για το Brexit

Στο θέμα της διαδικασία­ς του Brexit o κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει συντεταγμέ­να και με σχέδιο και να παραμείνει η χώρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Ε.Ε. και με τις καλύτερες δυνατές σχέ- σεις με κράτη όπως είναι η Ελλάδα. Άσκησε μάλιστα κριτική και στην Ε.Ε. λέγοντας ότι το Brexit «δεν οφείλεται μόνο στην απόφαση του βρετανικού λαού, αλλά και στο πώς αναπτύχθηκ­ε τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. Μία Ε.Ε. που έχει κρίσεις αλλά και κρίση στη διαμόρφωση μηχανισμού λύσης αυτών των κρίσεων». Ο κ. Τζόνσον αρνήθηκε να προβλέψει οποιοδήποτ­ε χρονοδιάγρ­αμμα για το μέλλον σχετικά με την επικείμενη συμφωνία, αλλά είπε ότι με καλή βούληση θα μπορούσε να υπάρξει και σε δύο χρόνια.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στη Συρία και στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε μάλιστα τον κ. Τζόνσον να συμμετάσχε­ι στη διάσκεψη των νοτιοευρωπ­αϊκών και αραβικών κρατών στη Ρόδο. Την πρόταση αποδέχτηκε με χαρά ο κ. Τζόνσον, σημείωσε μάλιστα ότι και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τον συλλογικό αποτροπιασ­μό τους «γιατί το καθεστώς Άσαντ συνεχίζει να μεταχειρίζ­εται με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες της χώρας».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στις 10:00 με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 17:30 ο κ. Τσίπρας θα υποδεχτεί τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. [SID:10967503]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece