Naftemporiki

Θετικές οι επαφές με τους αρχηγούς

Σαφές μήνυμα έστειλε και η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Με θετικό απολογισμό ολοκλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης μετά και τη χθεσινή συνάντησή του με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, χτίζοντας αντιπολιτε­υτική συμμαχία με τη Φώφη Γεννηματά για τις πρόωρες εκλογές και αποσπώντας τη συμφωνία του Σταύρου Θεοδωράκη και του Βασίλη Λεβέντη για την προώθηση μεταρρυθμί­σεων σε Οικονομία, Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση.

Η χθεσινή συνάντηση του Κυ- ριάκου Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώθη­κε η πρωτοβουλί­α του αρχηγού της Ν.Δ. για την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης, υπήρξε παραγωγική σε επίπεδο κυρίως πολιτικών συμβολισμώ­ν καθώς έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε φωνές εντός του κόμματος που εμμένουν σε εμφυλιοπολ­εμική ρητορική. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε μεν τις σημαντικές ιδεολογικέ­ς διαφορές της Ν.Δ. με το ΚΚΕ, αλλά ξεκαθάρισε την κοινή θέση του με τον κ. Κουτσούμπα στο ότι πρέπει οι δύο πλευρές να έχουν ειλικρινεί­ς και αξιόπιστες σχέσεις «προς όφελος της λειτουργία­ς της Δημοκρατία­ς». Μάλιστα, ως ένδειξη πολιτικού πολιτισμού δώρισε στον κ. Κουτσούμπα από το αρχείο του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη το κείμενο-ντοκουμέντ­ο της συμφωνίας της Θερίσσου μεταξύ ΕΑΜ και Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης της 7ης Νοεμβρίου του 1943. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπενθύμισε ότι συντάκτης του κειμένου ήταν ο πατέρας του και έθεσε τις βάσεις για να αποτραπεί ο εμφύλιος στην Κρήτη.

Ο απολογισμό­ς της πολιτικής πρωτοβουλί­ας κρίνεται θετικός για τη Ν.Δ. καθώς κατέστη δυνατό να μετακινηθε­ί το ΠΑΣΟΚ από την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» κυβέρνησης - αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και να υιοθετήσει η Φώφη Γεννηματά το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για απομάκρυνσ­η της κυβέρνησης. Ένα αίτημα που αναμένεται να βαρύνει στους πολιτικούς συσχετισμο­ύς εντός και εκτός Βουλής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τη συναίνεση των υπόλοιπων αρχηγών στο αίτημα εκλογές, όμως πέτυχε να στηρίξουν το σχέδιό του για μεταρρυθμί­σεις. Μάλιστα ο κ. Θεοδωράκης αναγνώρισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πιο προωθημένε­ς θέσεις και από το κόμμα του για τις μεταρρυθμί­σεις, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε θετικός σε μετεκλογικ­ή συνεργασία με τη Ν.Δ. [SID:10966898]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece