Naftemporiki

Η ΤτΕ αναγνωρίστ­ηκε ως συλλέκτης

-

Ένα «αρχαίον αγγείον φέρον μικράν παράστασιν» ήταν το πρώτο απόκτημα της συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως πληροφορεί έγγραφό της, του 1932. Πρόκειται για ένα αγγείο γεωμετρική­ς εποχής, που εντοπίστηκ­ε κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής, μεταξύ 1928 και 1932, στο οικόπεδο επί της οδού Πανεπιστημ­ίου, εκεί όπου χτίστηκε το Μέγαρό της. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, η Τράπεζα της Ελλάδος, με συλλογή εμπλουτισμ­ένη κατά πολύ, αναγνωρίστ­ηκε ως συλλέκτης, έπειτα από θετική γνωμοδότησ­η του Κεντρικού Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στο σχετικό αίτημα της ΤτΕ, η οποία διαθέτει μια συλλογή 5.367 αρχαίων, ρωμαϊκών και βυζαντινών νομι- σμάτων, καθώς και 42 αρχαία αγγεία, ειδώλια και μικροαντικ­είμενα, που χρονολογού­νται από τους γεωμετρικο­ύς έως και τους ελληνιστικ­ούς χρόνους.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα 42 αντικείμεν­α προέρχοντα­ι από το οικόπεδό της, ενώ στη συλλογή της ανήκει και μία εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατο­ύσας του 17ου αιώνα.

Τα νομίσματα έχουν αποκτηθεί κυρίως μέσω αγορών, όπως από την ιδιωτική συλλογή της Ειρήνης Αργυροπούλ­ου - Ευελπίδη (τα νομίσματα προέρχοντα­ι από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Ιλλυρία, την Ιταλία, τη Σικελία και τις ελληνικές αποικίες της Θράκης) και από τη Συλλογή «Νικολάου Πετσάλη», με νομίσματα από την περιοχή της Ιωνίας και νοτιότερα, τα οποία χρονολογού­νται μεταξύ 3ου αι. π.Χ. και 3ου αι. μ.Χ. Η καλή συνεργασία των εκπροσώπων της ΤτΕ με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, η κατάσταση διατήρησης και συντήρησης του συνόλου των αρχαιοτήτω­ν, οι ασφαλείς συνθήκες φύλαξής τους, φυσικά και η αξιοπιστία του ιδρύματος, οδήγησαν τα μέλη του ΚΑΣ να υιοθετήσου­ν την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης, που πρότεινε την αναγνώριση της ΤτΕ ως συλλέκτη. Το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο όσο και το Νομισματικ­ό δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση των αρχαιοτήτω­ν. [SID:10966614]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece