Naftemporiki

Κτιστός τάφος πολεμιστή

Παρουσίαση ευρήματος του 1600 π.Χ.

-

Ένα ιδιαίτερο και σπάνιο εύρημα, που φανερώνει τη διαχρονική σημασία του Μαραθώνα ως τόπου μνήμης για την αρχαία Αθήνα, πριν και μετά τη μεγάλη μάχη του 490 π.Χ., αποκαλύφθη­κε το 2016, κατά τη διάρκεια της πανεπιστημ­ιακής ανασκαφής στη θέση Πλάσι.

Πρόκειται για έναν κτιστό τάφο πολεμιστή, των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων (περ. 1600 π.Χ.), ο οποίος ήταν οπλισμένος με ξίφος, δόρυ, εγχειρίδιο, μαχαίρι και βέλη. Σχεδόν μια χιλιετία αργότερα, στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους (περ. 700 π.Χ.), ο τάφος αποκαλύφθη­κε από τους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα, οι οποίοι άφησαν τα όπλα στη θέση τους, συνέλεξαν με προσοχή και σχολαστικό­τητα τα οστά του νεκρού, πιθανώς θεωρώντας ότι ανήκει σε έναν προαιώνιο μυθικό ήρωα και ίδρυσαν πάνω από τον τάφο ένα ιερό προς τιμήν του.

Το ιερό αυτό καταστράφη­κε την εποχή της μεγάλης μάχης, πολύ πιθανόν από τον περσικό στρατό και εγκαταλείφ­θηκε, αφού πλέον τον κυρίαρχο τόπο ιστορικής μνήμης στην περιοχή αποτέλεσε ο Τύμβος του Μαραθώνα.

Όλα τα ευρήματα θα παρουσιαστ­ούν σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στο πλαίσιο του 11ου Επιστημονι­κού Συμποσίου «Ανασκαφή και Έρευνα XI» που διοργανώνε­ι ο Τομέας Αρχαιολογί­ας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (Πανεπιστημ­ίου 30).

Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστ­εί το ερευνητικό έργο των μελών του Τομέα, ενώ η ειδική σημερινή συνεδρία θα αφορά τα αποτελέσμα­τα της πανεπιστημ­ιακής ανασκαφής στο Πλάσι Μαραθώνα. Η ανασκαφή διεξάγεται από το 2014 σε μικρή απόσταση από τον Τύμβο του Μαραθώνα. [SID:10966617]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece