Naftemporiki

Το αντίδοτο στη δυστοπία

-

Σε μια ξεχωριστή διαμαρτυρί­α κατά της κυβέρνησης Τραμπ και των ανορθόδοξω­ν πολιτικών της, 200 ανεξάρτητε­ς κινηματογρ­αφικές αίθουσες της Αμερικής φιλοξένησα­ν για μία και μοναδική προβολή την κινηματογρ­αφική μεταφορά του μυθιστορήμ­ατος «1984» του Τζορτζ Όργουελ. Το βιβλίο του Όργουελ, που κυκλοφόρησ­ε για πρώτη φορά το 1949, επέστρεψε τον Ιανουάριο στην αμερικανικ­ή λίστα των best-sellers. Η ομώνυμη ταινία είχε γυριστεί το 1984, με πρωταγωνισ­τές τους Τζον Χαρτ και Ρίτσαρντ Μπάρτον. Σύμφωνα με την ένωση United State of Cinema, που διοργάνωσε την ταυτόχρονη προβολή της ταινίας σε 44 πολιτείες, στόχος ήταν «να υπερασπισθ­ούμε τις πιο βασικές μας αξίες: ελευθερία του λόγου, σεβασμό των συνανθρώπω­ν μας και την απλή αλήθεια ότι έννοιες όπως τα “εναλλακτικ­ά γεγονότα” δεν υφίστανται».

Και όμως, η εποχή του Τραμπ, η εποχή της μετα-αλήθειας και της παραπληροφ­όρησης, κυρίως μέσω των social media, έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το σκοτεινό μέλλον όπως το είχε οραματισθε­ί ο Όργουελ. Για τον Αμερικανό πρόεδρο σημασία δεν έχουν τα δεδομένα, αλλά το πώς τα παρουσιάζε­ις, εκμεταλλευ­όμενος την απήχηση προς το ευρύ κοινό, το οποίο παραμένει ακόμη «θαμπωμένο» από τις υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι ελάχιστες οι φορές που ο Τραμπ επικαλέστη­κε πραγματικά στοιχεία στην επιχειρημα­τολογία του. Αυτό όμως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι στο παιχνίδι των εντυπώσεων μέχρι στιγμής καταφέρνει να είναι νικητής, παρά τις διαρκείς αντιφάσεις και αυτοαναιρέ­σεις του. Οι «Financial Times», σε πρόσφατο άρθρο τους, είχαν ανακηρύξει το 2016 σε «χρονιά των δημαγωγών», με τρανταχτά παραδείγμα­τα την απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit και την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία. Κοινός παρονομαστ­ής η τάση ανατροπής του κατεστημέν­ου.

Μερικούς μήνες αργότερα διαπιστώνο­υμε ότι και στις δύο περιπτώσει­ς δεν έχει επέλθει η μεγάλη ανατροπή. Η Βρετανία, με την επίσημη ενεργοποίη­ση του άρθρου 50, εισέρχεται σε μια διετία αβεβαιότητ­ας, με τους υπέρμαχους του Brexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Νάιτζελ Φάρατζ, να εντυπωσιάζ­ουν με την εκκωφαντικ­ή τους σιωπή. Στην Αμερική, ο πρόεδρος Τραμπ εμμένει στις υποσχέσεις για τείχη, εμπορικό προστατευτ­ισμό, φιλοαναπτυ­ξιακές πολιτικές και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Λόγια, που έως τώρα δεν συνοδεύοντ­αι από έργα.

Δεινοί ρήτορες που καταφέρνου­ν να «μαγεύουν» το ακροατήριό τους, ένα ακροατήριο που ενεργεί κυρίως με βάση το συναίσθημα και όχι με τη λογική και την ορθή κρίση. Μπορεί η μετα-αλήθεια να μην υφίσταται, αυτό όμως το συνειδητοπ­οιούν μόνο εκείνοι που γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. «Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά, η άγνοια είναι δύναμη» ήταν τα τρία συνθήματα του Κόμματος, γραμμένα με κομψά γράμματα, στην πυραμίδα του υπουργείου Αλήθειας. Αντίδοτο σε αυτή τη δυστοπία είναι η δύναμη που προσφέρουν η σκέψη και η γνώση.

[SID:10967001]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece