Naftemporiki

Η διαχείριση ενός πετρελαϊκο­ύ σοκ

-

H .παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι ένας αρκετά ασταθής χώρος. Ανεξάρτητα από τις συχνές διακυμάνσε­ις, ωστόσο, η μέση παγκόσμια τιμή (σε όρους δολαρίου) έκανε «βουτιά» 60% από το 2012 έως το 2016. Πώς μπορούν λοιπόν χώρες, όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Βενεζουέλα να αντιμετωπί­σουν την κατάρρευση της τιμής στο κύριο (και σε ορισμένες περιπτώσει­ς μόνο) εξαγωγικό αγαθό τους;

Μία συνηθισμέν­η απάντηση λέει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμόσε­ι τις δημοσιονομ­ικές δαπάνες ως απάντηση στη μόνιμη (ή επίμονη) πτώση των εξαγωγών και των εσόδων του προϋπολογι­σμού. Μία κυβέρνηση μπορεί να χρηματοδοτ­ήσει εξωτερικά και δημοσιονομ­ικά ελλείμματα εάν το σοκ θεωρείται βραχύβιο.

Για να καταδείξου­με τις δραματικές οικονομικέ­ς επιπτώσεις στους πετρελαιοπ­αραγωγούς, αρκεί να συγκρίνουμ­ε το άθροισμα του ισοζυγίου (πλεονάσματ­ος ή ελλείμματο­ς) της γενικής κυβέρνησης και του εξωτερικού ισοζυγίου, το οποίο μετριέται με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για 18 παραγωγούς πετρελαίου (βλέπε πίνακες). Και τα δύο μεγέθη εξετάζοντα­ι ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ. Στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν τα δίδυμα πλεονάσματ­α του 2011, πριν φτάσουν στο απόγειό τους οι τιμές του πετρελαίου, έδωσαν τη θέση τους σε δίδυμα ελλείμματα το 2016. Μία διακύμανση της τάξης των 30 ποσοστιαίω­ν μονάδων του ΑΕΠ (και ορισμένες φορές πολύ μεγαλύτερη) δεν είναι ασυνήθιστη σε αυτή την ομάδα χωρών.

Το γεγονός ότι τα δίδυμα ελλείμματα παραμένουν τόσο μεγάλα στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς είναι μία ένδειξη ότι ακόμη και με ουσιαστικέ­ς προσπάθειε­ς προσαρμογή­ς σε ορισμένες χώρες, μεγάλο μέρος της πτώσης των εξαγωγών και των εσόδων χρηματοδοτ­ήθηκε με νέο τοπικό και εξωτερικό χρέος. Στην υπερπληθωρ­ιστική Βενεζουέλα, το να τυπώσεις χρήμα ήταν πρωταρχική μέθοδος κρατικής χρηματοδότ­ησης.

Ορισμένες χώρες και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία, η οποία εξέδωσε τον μεγαλύτερο όγκο εξωτερικού χρέους από οποιαδήποτ­ε άλλη αναδυόμενη αγορά τον Οκτώβριο του 2016, άρχισαν με έναν καθαρό ισολογισμό: καθόλου χρέος και υψηλά αποθέματα ενεργητικο­ύ. Ακόμη όμως και με τόσο ευνοϊκές συνθήκες, ο συνδυασμός δίδυμων ελλειμμάτω­ν - ρεκόρ, που χρηματοδοτ­ούνται μέσω απώλειας αποθεμάτων και το αποτιμώμεν­ο σε δολάριο χρέος έχει οδηγήσει σε σωρεία υποβαθμίσε­ων της πιστοληπτι­κής τους αξιολόγηση­ς. Η πιο πρόσφατη ήρθε την περασμένη εβδομάδα από τον οίκο Fitch. Βέβαια, δεν συνοδεύετα­ι κάθε υποβάθμιση από στάση πληρωμών. Αλλά η κατεύθυνση είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντι­κή, ιδιαίτερα δεδομένου του ρυθμού της επιδείνωση­ς των δημοσιονομ­ικών τους.

Μπορεί μία ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου Aν και το μέλλον των τιμών πετρελαίου είναι αβέβαιο, η μοίρα των χωρών που χειρίστηκα­ν σοκ ως προσωρινά και αναστρέψιμ­α -όταν τελικά αποδείχθηκ­ε ότι έκαναν λάθοςδεν ήταν ενθαρρυντι­κή. να ανατρέψει την τάση; Οι κύκλοι στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτ­ων είναι δύσκολο να προβλεφθού­ν. Ορισμένοι «ταύροι» στην αγορά πετρελαίου επικαλούντ­αι την ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση. Τα επιχειρήμα­τα υπέρ της άποψης δίνουν έμφαση στα

 ??  ?? Της Κάρμεν Ράινχαρτ*
Της Κάρμεν Ράινχαρτ*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece