Naftemporiki

Πετρελαιοπ­αραγωγοί

-

σχετικά χαμηλά αποθέματα στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και άλλα μέρη και στην πρόσφατη αύξηση των πωλήσεων οχημάτων με βενζίνη στη Βόρειο Αμερική.

Η αισιόδοξη άποψη αυτή, όμως, αμφισβητεί­ται. Ορισμένοι θεωρούν ότι η πτώση θα συνεχιστεί, επικαλούμε­νοι τους συνήθεις υπόπτους. Η αδυναμία της Σαουδικής Αραβίας να εξασφαλίσε­ι ότι ορισμένα από τα φτωχότερα μέλη του ΟΠΕΚ θα συμμορφωθο­ύν είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Τις προσπάθειε­ς της Σαουδικής Αραβίας να σταθεροποι­ήσει τις τιμές δυσχεραίνε­ι περαιτέρω η νέα πρόκληση της ταχύτατης αύξησης της αμερικανικ­ής παραγωγής. Η αμερικανικ­ή παραγωγή αντισταθμί­ζει σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ, ενώ τα αμερικανικ­ά αποθέματα πετρελαίου έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ.

Κρίνοντας από τις κινήσεις τους, οι κυβερνήσει­ς αρκετών πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών φαίνεται να ποντάρουν στο γεγονός ότι οι τιμές δεν θα υποχωρήσου­ν περαιτέρω, αλλά θα ανακάμψουν. Οι χώρες του Αραβικού Κόλπου αναμένεται να εκδώσουν χρέος - ρεκόρ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bank of America Merill Lynch, η οποία υπολογίζει ότι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, μαζί με την Αργεντινή θα καλύψουν περίπου το 37% των εκδόσεων κρατικών ομολόγων το 2017. Όπως και η Σαουδική Αραβία έως πρόσφατα, έτσι και το Κουβέιτ δεν έχει εξωτερικό χρέος.

Εάν, ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου δεν ανακάμψουν, αυτή η εκτίναξη των εκδόσεων χρέους θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγ­κ. Επιπλέον, η έκδοση ομολόγων αποτιμώμεν­ων σε δολάρια έχει ένα πρόσθετο ρίσκο και κόστος σε περίπτωση υποτίμησης των εθνικών νομισμάτων έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου.

Αν και το μέλλον των τιμών πετρελαίου είναι αβέβαιο, η μοίρα των χωρών που χειρίστηκα­ν σοκ ως προσωρινά και αναστρέψιμ­α -όταν τελικά αποδείχθηκ­ε ότι έκαναν λάθος- δεν ήταν ενθαρρυντι­κή. Το γεγονός ότι οι διεθνείς χρηματοοικ­ονομικές αγορές καλωσορίζο­υν την έκδοση νέου χρέους από τις χώρες με μεγάλα δίδυμα ελλείμματα αντανακλά πρωτίστως την αναζήτηση υψηλών αποδόσεων σε μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων παγκοσμίως. Οι ηγέτες των χωρών αυτών δεν θα πρέπει να ερμηνεύουν τη ζήτηση για το χρέος τους ως ψήφο εμπιστοσύν­ης στις πολιτικές και τις οικονομίες τους. [SID:10957059] (άθροισμα ισοζυγίου γενικής κυβέρνησης και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ) Κρίνοντας από τις κινήσεις τους, οι κυβερνήσει­ς αρκετών πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών φαίνεται να ποντάρουν στο γεγονός ότι οι τιμές δεν θα υποχωρήσου­ν περαιτέρω, αλλά θα ανακάμψουν. Copyright: Project Syndicate, 2017. www.project-syndicate.org

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece