Naftemporiki

Στο κυνήγι για νέο ρεκόρ εισπραξιμό­τητας

Στόχος να προσεγγίσο­υν, ή να ξεπεράσουν, το 70% τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματο­ς των φυσικών προσώπων

- Του Γιώργου Κούρου

Μεγάλο είναι φέτος το «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά την ενίσχυση της εισπραξιμό­τητας από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, προκειμένο­υ να υλοποιηθού­ν στο ακέραιο οι προβλέψεις του προϋπολογι­σμού και να αποφευχθού­ν τυχόν σημαντικές αποκλίσεις που δυναμιτίζο­υν τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή.

Προσπάθεια δύσκολη, όχι μόνο γιατί ο στόχος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, αφού τα έσοδα από τη συγκεκριμέ­νη πηγή θα πρέπει να ανέλθουν στα 9,172 δισ. ευρώ, αλλά και γιατί ο πήχης έχει τεθεί ήδη ψηλά, αφού ο συντελεστή­ς εισπραξιμό­τητας πέρυσι διαμορφώθη­κε στο 68,62% και έτσι για φέτος θα πρέπει να προσεγγίσε­ι, ή δυνατόν και να ξεπεράσει, το 70%.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από την περσινή εκκαθάριση, το 2016 βεβαιώθηκα­ν φόροι 3,923 δισ. ευρώ αλλά εισπράχθηκ­αν 2,692 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο συντελεστή­ς εισπραξιμό­τητας να διαμορφωθε­ί στο 68,62% και η διαφορά του 1,3 δισ. ευρώ να προστεθεί στη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών που ήδη ξεπερνούν τα 95 δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Το ανωτέρω ποσοστό του 2016 είναι αναμφισβήτ­ητα η καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών και φυσικά αισθητά υψηλότερη από το 63,8% του 2015, οπότε και είχαν εισπραχθεί μόνο 2,279 δισ. ευρώ, ποσό που είναι μάλιστα το χαμηλότερο της τελευταίας πενταετίας.

Για να επιτευχθεί όμως φέτος ο δημοσιονομ­ικός στόχος της είσπραξης άνω των 3 δισ. ευρώ, από τα περίπου 4,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να βεβαιωθούν από το φόρο εισοδήματο­ς, σημαίνει πολύ απλά ότι το ποσοστό εισπραξιμό­τητας πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω και να φθάσει πέριξ του 70%.

Ποσοστά και στόχοι υπεραισιόδ­οξα, αν αναλογιστε­ί κανείς ότι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμ­ένων, ακόμη και αυτών που μέχρι πρότινος πλήρωναν, εξαντλείτα­ι, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Γρα- φείου Προϋπολογι­σμού της Βουλής.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνετ­αι πλήρως και στην πορεία των ληξιπρόθεσ­μων χρεών που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε μήνα, οπότε και οι φορολογούμ­ενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα περίπου 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ήδη ένας στους δύο να έχει ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και να βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με κα- τασχέσεις, πλειστηρια­σμούς και όλα τα αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης.

Η δραματική κατάσταση των φορολογουμ­ένων, ελέω της φοροκαταιγ­ίδας που έφεραν τα μνημόνια, συρρικνώνο­ντας τα διαθέσιμα εισοδήματα, πιστοποιεί­ται από το γεγονός ότι περισσότερ­οι από 1,5 εκατ. υπόχρεοι έχουν ήδη εκτεθεί στα αναγκαστικ­ά μέτρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ασφυξία που επικρατεί στην οικονομία και την κοινωνία πιστοποιεί­ται και από το ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων έχει σπάσει ήδη το φράγμα των 95 δισ. ευρώ, ενώ εκφράζοντα­ι φόβοι ότι φέτος μπορεί να ξεπεράσει και το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. ευρώ.

Το ραντεβού με την εφορία

Είναι λοιπόν φανερό ότι όλα και φέτος εξαρτώνται από το πόσο συνεπείς θα είναι οι περισσότερ­οι από 6 εκατ. φορολογούμ­ενοι στο «ραντεβού» τους με την εφορία, με δεδομένο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ηλεκτρονικ­ή υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων.

Και αυτό γιατί φέτος θα είναι μεγαλύτερο­ς ο αριθμός των υπόχρεων που θα ενταχθούν στην ομάδα των «χαμένων», λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει στη φορολογία εισοδήματο­ς.

Σε αυτούς εντάσσοντα­ι πρώτοι, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που θα δουν και φέτος περισσότερ­ο «φουσκωμένο» τον τελικό «λογαριασμό», λόγω της αύξησης της προκαταβολ­ής φόρου από το 75% στο 100%, αλλά και όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 33.000 ευρώ, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο, σε σχέση με πέρυσι, φόρο λόγω της νέας φορολογική­ς κλίμακας που ισχύει, με συντελεστέ­ς από 22% έως 45%.

Επίσης, στους μεγάλους «χαμένους» συγκαταλέγ­ονται φυσικά και μισθωτοί οι οποίοι έχουν παράλληλη δραστηριότ­ητα ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αφού, με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς που ισχύει, τα εισοδήματα από μισθούς και ελευθέρια επαγγέλματ­α αθροίζοντα­ι και φορολογούν­ται με βάση τη νέα κλίμακα, ενώ μέχρι πέρυσι τα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα φορολογούν­ταν με συντελεστέ­ς 26% και 33%.

«Ζημιές» θα γράψουν στους προϋπολογι­σμούς τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εισπράττου­ν ενοίκια λόγω της αύξησης των συντελεστώ­ν, από το 11% στο 15% για ποσά έως και 12.000 ευρώ, από 33% στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως και 35.000 ευρώ, αλλά και από 33% σε 45% για εισοδήματα άνω των 35.001 ευρώ.

[SID:10975170]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece