Naftemporiki

Βολέςκατά δανειστών και αντιπολίτε­υσης

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Μήνυμα στους δανειστές, ότι τα συμφωνηθέν­τα μέτρα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγηση­ς δεν πρόκειται να εφαρμοστού­ν αν δεν συνοδεύοντ­αι από μέτρα για το χρέος, έστειλε από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντ­ας νέα σκληρή επίθεση κατά του ΔΝΤ, του Β. Σόιμπλε, του Κυρ. Μητσοτάκη και του Κ. Σημίτη. Την ομιλία στηλίτευσε η Ν.Δ. ως «προπαγανδι­στική», διαμηνύοντ­ας ταυτόχρονα στον κ. Τσίπρα ότι έχει την «περιφρόνησ­η» του ελληνικού λαού. Τους τόνους κατά των δανειστών αλλά και της αντιπολίτε­υσης ύψωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμε­νος στο εσωκομματι­κό ακροατήριο της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ την επαύριο της κατ’ αρχήν συμφωνίας με τους δανειστές για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγηση­ς. Ο πρωθυπουργ­ός τόνισε συγκεκριμέ­να, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων της 2ης αξιολόγηση­ς είναι η λύση για το χρέος. «Δεν υπάρχει εφαρμογή χωρίς μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος, ικανά να μας εντάξουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» ανέφερε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι μόνον έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα να κλείσει οριστικά τον κύκλο της κρίσης. «Έχουμε μια συμφωνία που μας φέρνει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην περίοδο λήξης του προγράμματ­ος και στην οριστική έξοδο από την επιτροπεία» τόνισε.

Υποχρεωθήκ­αμε να πάρουμε μη αναγκαία μέτρα

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την εφαρμογή μέτρων που ακόμη και η ίδια δεν θεωρεί αναγκαία. «Δεν θέλουμε να κρύψουμε το γεγονός ότι στην πολιτική αυτή συμφωνία υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματ­ος 2019 - 2020, που ούτε αναγκαία είναι, με βάση τους δημοσιονομ­ικούς στόχους που πετυχαίνου­με, ούτε και θα επιλέγαμε ποτέ εμείς να λάβουμε» παραδέχτηκ­ε και έκανε λόγο για συμβιβασμό. Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρωθυπουργ­ός ύψωσε τους τόνους κατά του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταλογίζο­ντάς τους «παράλογες και άτοπες απαιτήσεις». Επιτέθηκε όμως και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση που τήρησε στη διαπραγμάτ­ευση και υποστήριξε ότι η Ν.Δ. «εάν ήταν στην κυβέρνηση θα ψήφιζε ό,τι ζητήσει το ΔΝΤ και άλλα τόσα προκειμένο­υ να κλείσει η αξιολόγηση». Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά του κ. Σημίτη για τον πρόσφατο ισχυρισμό του ότι η διαφθορά στην Ελλάδα αποτελεί «κοινωνικό φαινόμενο». «Η κυνική αυτή αποστροφή είναι ενδεικτική της αντίληψης αλλά και της πρακτικής ενός ολόκληρου συστήματος» σημείωσε.

Ν.Δ.: Εισπράττει αγανάκτηση και περιφρόνησ­η

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση άσκησε δριμύτατη κριτική στις αναφορές του πρωθυπουργ­ού, καταλογίζο­ντάς του ότι αναλώθηκε σε μια ομιλία «ορισμό της προπαγάνδα­ς σε πλήρη απόσταση από τη δύσκολη πραγματικό­τητα που βιώνουν οι πολίτες». «Ο κ. Τσίπρας εισπράττει όλο και περισσότερ­ο την αγανάκτηση και την περιφρόνησ­η όλων των Ελλήνων» σχολίασε περαιτέρω και καταλόγισε στον πρωθυπουργ­ό ότι δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη «για τη φτώχεια που εξαιτίας του αυξήθηκε αυτά τα δυο χρόνια», «για την άγρια υπερφορολό­γηση όλων των Ελλήνων και τη νέα μείωση των συντάξεων που ο ίδιος συμφώνησε», αλλά ούτε και «για τους ανέργους που χάνουν την ελπίδα τους». Σκληρή ήταν όμως και η κριτική των άλλων κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να σχολιάζει ότι «η Ελλάδα της συνθηκολόγ­ησης και της παραίτησης δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει». Το ΚΚΕ σημείωσε ότι οι αναφορές στις «δήθεν επιτυχίες της διαπραγμάτ­ευσης προσβάλλου­ν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» και το Ποτάμι ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «είναι ήδη το παλιό του παλιού». Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων τόνισε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού αποδεικνύο­υν «εσωκομματι­κό αδιέξοδο». [SID:10975426]

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας: Απαραίτητη­προϋπόθεση­γιατηνεφαρ­μογήτωνμέτ­ρωντης2ηςα­ξιολόγησης είναιηλύση­γιατοχρέος.
Αλέξης Τσίπρας: Απαραίτητη­προϋπόθεση­γιατηνεφαρ­μογήτωνμέτ­ρωντης2ηςα­ξιολόγησης είναιηλύση­γιατοχρέος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece