Naftemporiki

Συνάντηση με έντονο το ελληνικό χρώμα

-

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ υποδέχεται σήμερα στο Βερολίνο τη γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε μία συνάντηση με έντονο ελληνικό χρώμα. Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κυριαρχήσε­ι, καθώς το Βερολίνο έχει επανειλημμ­ένα υπογραμμίσ­ει ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ από την πλευρά του ξεκαθαρίζε­ι ότι αυτό προϋποθέτε­ι «βιώσιμο» χρέος. Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, εν όψει και της συνάντησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπάθησε να υποβαθμίσε­ι τις διαφορές Γερμανίας- ΔΝΤ για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, σχολιάζοντ­ας πως είναι φυσικό «ότανπροσπα­θούμε να υπολογίσου­με πώς θα έχει εξελιχθεί έως το 2070, να καταλήγουμ­ε και σε ορισμένα διαφορετικ­ά συμπεράσμα­τα».

Μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Επανέλαβε πάντως ότι «το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που αποτελεί μέρος του». «Διαφορετικ­ά, εμείς και άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να ρωτήσουμε τα κοινοβούλι­ά μας για να μας δώσουν εντολή που θα μας επιτρέψει να διαπραγματ­ευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ» συνέχισε, προειδοποι­ώντας πως κάτι τέτοιο «θα ήταν εντελώς παράλογο και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει». Την ανάγκη να υπάρξει μία «συνολική συμφωνία» με το ΔΝΤ για το χρέος εξέφρασε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν, Μισέλ Σαπέν. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Ecofin στη Βαλέτα της Μάλτας εξήγησε πως διαφορετικ­ά «δεν θα ανακτηθεί η εμπιστοσύν­η των αγορών στην Ελλάδα και δεν θα είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στις αγορές για δανεισμό». Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να προετοιμάσ­ουμε την Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2018», ενώ χαρακτήρισ­ε «σημαντικό βήμα» την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

Λήψη μέτρων παρά την επίτευξη στόχων

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το 2018 και τα επόμενα χρόνια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά ξεκαθάρισε ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν τα περιοριστι­κά μέτρα το 2019 και το 2020. Τόνισε ωστόσο ότι εφόσον η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομ­ικούς στόχους, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει παράλληλα με τα περιοριστι­κά μέτρα και «στοχευμένα κοινωνικά μέτρα».

[SID:10975129]

 ??  ?? Μισέλ Σαπέν: Πρέπεινα προετοιμάσ­ουμετηνΕλλ­άδα γιατηνεπισ­τροφήστις αγορέςσταμ­έσατου2018.
Μισέλ Σαπέν: Πρέπεινα προετοιμάσ­ουμετηνΕλλ­άδα γιατηνεπισ­τροφήστις αγορέςσταμ­έσατου2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece