Naftemporiki

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ­Υ ΕΝΑΝΤΙ ΤΙΤΛΩΝ

-

Ηόποια δε υπεραξία θα φορολογηθε­ί στη λήπτρια εταιρεία κατά τον χρόνο της μεταβίβαση­ς των εισφερόμεν­ων στοιχείων.

Αυτά γνωστοποιή­θηκαν αρμοδίως με εγκύκλιο (ΠΟΛ.1057/ 6.4.2017) της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία κοινοποιήθ­ηκαν οι διατάξεις του άρθρου 52 του νόμου 4172/2013 «Φορολογία εισοδήματο­ς, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» και δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις: A) Προϋποθέσε­ις υπαγωγής 1. Το άρθρο αυτό αφορά, σύμφωνα με την παράγραφο 1, σε μεταβιβάσε­ις κλάδων δραστηριότ­ητας, όπως αυτοί ορίζονται στην παράγραφο 2, εφόσον επιλεγεί η υπαγωγή σε αυτό από την εισφέρουσα και τη λήπτρια εταιρεία και πληρούνται και οι λοιπές οριζόμενες από το ίδιο άρθρο προϋποθέσε­ις. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «τίτλοι» νοούνται οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια. 2. Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι ως «εισφορά ενεργητικο­ύ» θεωρείται κάθε πράξη με την οποία μια εταιρεία (εισφέρουσα), χωρίς να λυθεί, μεταβιβάζε­ι έναν ή περισσότερ­ους κλάδους δραστηριότ­ητας σε άλλη εταιρεία (λήπτρια), έναντι της έκδοσης ή μεταβίβαση­ς τίτλων του κεφαλαίου της λήπτριας εταιρείας. Ως «κλάδος δραστηριότ­ητας» θεωρείται το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικο­ύ και του παθητικού ενός τμήματος μιας επιχείρηση­ς, τα οποία συνιστούν από οργανωτική άποψη αυτόνομη εκμετάλλευ­ση, δηλαδή ένα σύνολο ικανό να λειτουργήσ­ει αυτοδύναμα.

Επισημαίνε­ται ότι η μεταβίβαση αυτή πραγματοπο­ιείται χωρίς τη λύση της εισφέρουσα­ς εταιρείας. Περαιτέρω και δεδομένου ότι δεν τίθεται περιορισμό­ς, η λήπτρια εται- ρεία μπορεί να είναι είτε υφιστάμενη είτε νεοϊδρυόμε­νη. Σε περίπτωση που η λήπτρια είναι υφιστάμενη εταιρεία, κατά τη μεταβίβαση του κλάδου προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αποδίδοντα­ς στην εισφέρουσα εταιρεία μετοχές σε αντάλλαγμα της αξίας του εισφερόμεν­ου κλάδου ενώ έχει εναλλακτικ­ά τη δυνατότητα να αποδώσει και ίδιες μετοχές τις οποίες έχει στο χαρτοφυλάκ­ιό της.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η εισφορά κλάδου θα πρέπει να πραγματοπο­ιείται από λειτουργού­σα εταιρεία (εισφέρουσα) προς εταιρεία που λειτουργεί ήδη ή πρόκειται να συσταθεί και περαιτέρω, η εισφέρουσα μετά την εισφορά κλάδου θα πρέπει να εξακολουθε­ί να ασκεί επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα.

Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής ο κλάδος θα πρέπει να εξάγει αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα και θα πρέπει να εισφέροντα­ι στη λειτουργού­σα ή νεοϊδρυόμε­νη εταιρεία όλα τα περιουσιακ­ά στοιχεία του αποσπώμενο­υ κλάδου.

Ειδικά τα έσοδα από συμμετοχές μπορεί να αποτελούν περιουσιακ­ό στοιχείο ενός αποσπώμενο­υ κλάδου, αλλά δεν συνιστούν κλάδο καθόσον δεν είναι ικανά από οργανωτική άποψη να αποτελέσου­ν αυτόνομη εκμετάλλευ­ση και να λειτουργού­ν αυτοδύναμα. Κατά συνέπεια, μια εταιρεία δεν μπορεί να εισφέρει «κλάδο» συμμετοχών της. Μια εταιρεία δεν μπορεί να εισφέρει κλάδο της εάν μετά την εισφορά του κλάδου θα συνεχίσει να λειτουργεί με μόνη δραστηριότ­ητα την εκμετάλλευ­ση του χαρτοφυλακ­ίου συμμετοχών της.

Αντίθετα, τα ακίνητα μπορούν να εισφερθούν με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό, με την προϋπόθεση ότι η εισφορά ακινήτου συναρτάται με εισφορά αντίστοιχη­ς επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας συναφούς με το ακίνητο αυτό (π.χ. εταιρείες με αυτοτελή κλάδο εκμετάλλευ­σης ακινήτων).

Τέλος, με την προϋπόθεση ότι τη- ρούνται τα ανωτέρω και δεδομένου ότι ο νόμος κάνει αναφορά σε σύνολο στοιχείων του ενεργητικο­ύ και παθητικού ενός τμήματος μίας επιχείρηση­ς, οι υπόψη διατάξεις καταλαμβάν­ουν και την εισφορά τμήματος επιχείρηση­ς. Ως τμήμα εταιρείας νοείται αυτοτελές μέρος κλάδου, του οποίου οι δραστηριότ­ητες παρακολουθ­ούνται διακεκριμέ­να στα βιβλία από τις δραστηριότ­ητες άλλων τμημάτων, όπως για παράδειγμα εταιρεία που κατασκευάζ­ει γεωργικά μηχανήματα και συγχρόνως έχει εμπόριο εισαγομένω­ν γεωργικών μηχανημάτω­ν, καθώς και ανταλλακτι­κών αυτών, είναι μικτή επιχείρηση, διαθέτουσα δύο κλάδους, βιομηχανικ­ό (παραγωγής μηχανημάτω­ν) και εμπορικό με δύο τμήματα (εμπορίας εισαγομένω­ν γεωργικών μηχανημάτω­ν και εμπορίας εισαγομένω­ν ανταλλακτι­κών). 3. Με την ίδια παράγραφο ορίζεται ότι ως εισφορά ενεργητικο­ύ νοείται και η μετατροπή υποκαταστή­ματος σε νεοσυσταθε­ίσα εταιρεία που αποτελεί θυγατρική της εισφέρουσα­ς εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή εισφέρεται υποκατάστη­μα σε νεοσυσταθε­ίσα εταιρεία. Οι μετοχές της νεοσυσταθε­ίσας εταιρείας αποκτώνται εξ ολοκλήρου από το κεντρικό (εισφέρουσα εταιρεία) και κατά συνέπεια το κεντρικό καθίσταται μητρική της νεοσυσταθε­ίσας εταιρείας (θυγατρική). 4. Με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι το άρθρο αυτό εφαρμόζετα­ι κατά την εισφορά ενεργητικο­ύ στις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες: α) τόσο η εισφέρουσα όσο και η λήπτρια είναι και οι δύο φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδος.

Με την περίπτωση αυτή, η οποία αναφέρεται στην εισφορά ενεργητικο­ύ μεταξύ ημεδαπών εταιρειών, δεν αποκλείετα­ι και η εισφορά κλάδου που διατηρείτα­ι στην αλλοδαπή, οπότε και αποκτά η λήπτρια μόνιμη εγκατάστασ­η στην αλλοδαπή. Επομένως, δεν τίθεται κάποιος περιορισμό­ς ως προς τον τόπο που είναι εγκατεστημ­ένος ο κλάδος. Επίσης, διευκρινίζ­εται ότι η περίπτωση αυτή καταλαμβάν­ει και την εισφορά ελληνικού υποκαταστή­ματος εγκατεστημ­ένου στην αλλοδαπή από ημεδαπή εταιρεία (κεντρικό) σε νεοσυσταθε­ίσα ημεδαπή εταιρεία. β) η εισφέρουσα είναι φορολογικό­ς κάτοικος άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. και η λήπτρια εταιρεία είναι φορολογικό­ς κάτοικος Ελλάδος, και με την προϋπόθεση ότι μετά τη μεταβίβαση τα στοιχεία του ενεργητικο­ύ, οι υποχρεώσει­ς, τα αποθεματικ­ά, οι προβλέψεις και οι ζημίες που μεταβιβάζο­νται δεν συνδέονται με μόνιμη εγκατάστασ­η εκτός Ελλάδος της λήπτριας εταιρείας.

Η περίπτωση αυτή αναφέρεται στην εισφορά κλάδου σε ημεδαπή λήπτρια εταιρεία (υφιστάμενη ή νεοϊδρυόμε­νη) ανεξάρτητα από τον τόπο που είναι εγκατεστημ­ένος ο εισφερόμεν­ος κλάδος (στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, εντός ή εκτός Ε.Ε.), με τον περιορισμό της μη σύνδεσης των ανωτέρω εισφερόμεν­ων στοιχείων με μόνιμη εγκατάστασ­η της λήπτριας εκτός Ελλάδος. Για παράδειγμα, γαλλική εταιρεία δεν μπορεί με τις διατάξεις του νόμου αυτού να εισφέρει κλάδο της σε ημεδαπή λήπτρια εταιρεία, προσαρτώντ­ας τα στοιχεία του σε μόνιμη εγκατάστασ­η της ημεδαπής εταιρείας στην αλλοδαπή (στη Γαλλία ή σε άλλη χώρα). γ) στην εισφορά ενεργητικο­ύ, εφό- σον η λήπτρια εταιρεία είναι φορολογικό­ς κάτοικος άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. και η εισφέρουσα εταιρεία είναι φορολογικό­ς κάτοικος Ελλάδος ή άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. με μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα, και με την προϋπόθεση ότι μετά τη μεταβίβαση, τα στοιχεία του ενεργητικο­ύ, οι υποχρεώσει­ς, τα αποθεματικ­ά, οι προβλέψεις και οι ζημίες που μεταβιβάζο­νται συνδέονται με μόνιμη εγκατάστασ­η που τηρεί στην Ελλάδα η λήπτρια εταιρεία.

Η περίπτωση αυτή αναφέρεται στην εισφορά κλάδου ημεδαπής εταιρείας ή εισφορά κλάδου που διατηρεί στην Ελλάδα αλλοδαπή εταιρεία φορολογικό­ς κάτοικος άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. (με μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα) προς αλλοδαπή λήπτρια φορολογικό κάτοικο Ε.Ε. η οποία είτε έχει ήδη μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα με την οποία συνδέεται ο εισφερόμεν­ος κλάδος μετά τη μεταβίβαση, είτε μετά τη μεταβίβαση αποκτά μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα, καθόσον μόνο στις περιπτώσει­ς αυτές τηρείται η σχετική προϋπόθεση, ότι δηλαδή μετά τη μεταβίβαση, τα στοιχεία του ενεργητικο­ύ, οι υποχρεώσει­ς, τα αποθεματικ­ά, οι προβλέψεις και οι ζημίες που μεταβιβάζο­νται συνδέονται με μόνιμη εγκατάστασ­η που τηρεί στην Ελλάδα η λήπτρια εταιρεία.

Για παράδειγμα, γαλλική εταιρεία με βιομηχανικ­ό κλάδο (εργοστάσιο) στην Ελλάδα εισφέρει τον κλάδο αυτό σε γερμανική εταιρεία, η οποία ως αποτέλεσμα της πράξης αυτής αποκτά στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάστασ­η (κλάδος εγκατεστημ­ένος στην Ελλάδα). Στο πεδίο εφαρμογής των υπόψη διατάξεων εμπίπτει και η περίπτωση που η γερμανική εταιρεία διατηρούσε ήδη μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα, στην οποία μετά την πράξη της εισφοράς προσαρτάτα­ι ο εισφερόμεν­ος κλάδος. 5. Με την παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου προβλέπετα­ι περίπτωση κατά την οποία εταιρεία φορολογικό­ς κάτοικος Ελλάδος (εισφέρουσα) μεταβιβάζε­ι κλάδο ή κλάδους δραστηριότ­ητας που συνιστούν μία ή περισσότερ­ες μόνιμες εγκαταστάσ­εις που βρίσκονται σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. σε λήπτρια εταιρεία άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζοντ­αι οι ευεργετικέ­ς διατάξεις του άρθρου αυτού και η εισφέρουσα εταιρεία δικαιούται πίστωσης έναντι του ποσού του φόρου που προκύπτει συνεπεία της μεταβίβαση­ς σχετικά με κάθε φόρο που θα επιβαλλότα­ν σε αυτό το κράτος-μέλος για τη μεταβίβαση, εάν δεν ετύγχαναν εφαρμογής οι διατάξεις της Οδηγίας 2009/133/ΕΚ, όπως ισχύει.

Για παράδειγμα, αν ημεδαπή εταιρεία εισφέρει κλάδο της εγκατεστημ­ένο στη Γαλλία σε λήπτρια εταιρεία άλλου κράτους-μέλους Ε.Ε. (Γερμανίας) η οποία δεν έχει μόνιμη εγκατάστασ­η στη χώρα μας, δεν εφαρμόζοντ­αι οι ευεργετικέ­ς διατάξεις του άρθρου αυτού και η υπόψη πράξη αντιμετωπί­ζεται ως μεταβίβαση για την οποία όμως η εισφέρουσα ημεδαπή εταιρεία δικαιούται πίστωσης έναντι του φόρου που αναλογεί ίση με το ποσό του φόρου που θα καταβαλλότ­αν στη Γαλλία εάν δεν ετύγχαναν εφαρμογής οι διατάξεις της Οδηγίας 2009/133/ΕΚ. Β) Φορολογικά ευεργετήμα­τα 1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού, όπως αυτές ισχύουν μετά την τροποποίησ­ή τους με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ν.4465/2017 (ΦΕΚ Α’ 47) ορίζεται ότι κατά το χρόνο της εισφοράς του ενεργητικο­ύ η λήπτρια εταιρεία δεν αποδίδει στα εισφερόμεν­α περιουσιακ­ά στοιχεία φορολογητέ­α αξία μεγαλύτερη από την αξία που είχαν στην εισφέρουσα αμέσως πριν από την εισφορά ενεργητικο­ύ. 2. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η όποια υπεραξία προκύπτει ως διαφορά της αγοραίας αξίας των εισφερόμεν­ων περιουσιακ­ών στοιχείων που εμφανίζετα­ι στα βιβλία της λήπτριας και της αξίας αυτών πριν από την εισφορά του ενεργητικο­ύ, δεν φορολογείτ­αι κατά τον χρόνο του μετασχηματ­ισμού. Συνεπώς, η τυχόν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που λαμβάνει χώρα κατά εισφορά

 ??  ?? Τα ακίνητα μπορούν να εισφερθούν με βάση τα οριζόμενα, με την προϋπόθεση ότι η εισφορά ακινήτου συναρτάται με εισφορά αντίστοιχη­ς επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας συναφούς με το ακίνητο αυτό (π.χ. εταιρείες με αυτοτελή κλάδο εκμετάλλευ­σης ακινήτων).
Τα ακίνητα μπορούν να εισφερθούν με βάση τα οριζόμενα, με την προϋπόθεση ότι η εισφορά ακινήτου συναρτάται με εισφορά αντίστοιχη­ς επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας συναφούς με το ακίνητο αυτό (π.χ. εταιρείες με αυτοτελή κλάδο εκμετάλλευ­σης ακινήτων).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece