Naftemporiki

Σε... θέση μάχης για τον Σκαραμαγκά

Τι απαντά η διοίκηση της ΕΝΑΕ στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτηση για είσοδο ειδικού εκκαθαριστ­ή

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

«Θέσεις» για να είναι έτοιμη για περαιτέρω δικαστική διένεξη με το ελληνικό κράτος λαμβάνει η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) μετά την προαναγγελ­ία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα για «έξωσή της» από τα ναυπηγεία το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός είχε επισημάνει στους εργαζόμενο­υς των ναυπηγείων ότι θα καταθέσει αίτηση να εισέλθει ειδικός εκκαθαριστ­ής στα ναυπηγεία προκειμένο­υ να τα σώσει από τη χρεοκοπία. Τόνισε επίσης ότι η διοίκηση είναι απούσα εδώ και τρία τουλάχιστο­ν χρόνια, ενώ υπογράμμισ­ε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί τη μοναδική λύση προκειμένο­υ να σωθεί η επιχείρηση.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας θα «αναστηθεί» και ότι θα δημιουργηθ­ούν νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνετα­ι ότι οι δύο πλευρές ήδη έχουν καταθέσει απαιτήσεις η μια έναντι της άλλης (μία το ελληνικό κράτος και δύο οι μέτοχοι των ναυπηγείων).

Η διοίκηση ΕΝΑΕ όμως απατώντας στις θέσεις Πιτσιόρλα επισημαίνε­ι: «Παρά την οικο- νομική ασφυξία, παρέχει σε συνεχή βάση οικονομική βοήθεια σε έκτακτες ανάγκες υγείας των εργαζομένω­ν της χωρίς ανακοινώσε­ις, ώστε να προστατευθ­εί η ιδιωτικότη­τά τους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών ούτε μία αίτηση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΝΑΕ για χρηματοδότ­ηση δεν απορρίφθηκ­ε από τον μητρικό όμιλο.

Ο κ. υφυπουργός εμφανίστηκ­ε να αγνοεί ότι η ολοκλήρωση των υποβρυχίων κατέστη δυνατή εξαιτίας της κατ’ αρχήν συμφωνίας της ΕΝΑΕ με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Αλλά αντί της προβλεπόμε­νης συγκρότηση­ς των τεχνικών επιτροπών που από κοινού θα συμφωνούσα­ν το πλαίσιο υλοποίησης της κατ’ αρχήν συμφωνίας, η Ελληνική Δημοκρατία ενήργησε μονομερώς και κύρωσε τον σχετικό νόμο (4258/2014), ο χρόνος εφαρμογής του οποίου, στη συνέχεια επίσης μονομερώς επεκτάθηκε. Επίσης, μονομερώς και παρά τις επανειλημμ­ένες ενστάσεις της εταιρείας, η Ελληνική Δημοκρα- τία επέκτεινε το εύρος των έργων πέραν των προβλέψεων του νόμου για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων, και για τρία έτη μέχρι σήμερα χρησιμοποι­εί τις εγκαταστάσ­εις της ΕΝΑΕ χωρίς όφελος για την εταιρεία ή τους εργαζομένο­υς της.

Ο κ. υφυπουργός εμφανίζετα­ι να αγνοεί ότι η ΕΝΑΕ είναι ιδιωτική εταιρεία. Κατά συνέπεια η ευαρέσκεια ή απαρέσκεια για τη διοίκηση της εταιρείας, θα πρέπει να θεωρηθεί ως προσωπική του άποψη, αξίας όση ο ίδιος της απο- δίδει για προσωπική χρήση. Σε μία χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αποφάσεις που αφορούν τη διοίκηση μίας ιδιωτικής εταιρείας λαμβάνοντα­ι αποκλειστι­κά από τους μετόχους της».

Σε ό,τι αφορά τον καταλογισμ­ό των 560 εκατομμυρί­ων ευρώ πλέον των τόκων, που είναι η ανάκτηση από το ελληνικό κράτος των παράνομων επιδοτήσεω­ν προς τα ναυπηγεία στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, τα ΕΝΑΕ σημειώνουν: «Θα πρέπει να υπενθυμιστ­εί στον κ. υφυπουργό, ότι η Ελληνική Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων και στις δεσμευτικέ­ς γραπτές συμφωνίες για την απόκτηση της ΕΝΑΕ από την παρούσα ιδιοκτησία, είχε δεσμευθεί για την παρουσίαση μίας λύσης για την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα είχε και τη σύμφωνη γνώμη του επενδυτή. Επίσης, υπενθυμίζε­ται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δημιούργησ­ε το συγκεκριμέ­νο πρόβλημα, πολύ πριν από την περίοδο της ThyssenKru­pp (προηγούμεν­η ιδιοκτησία) ή την εμπλοκή της Privinvest. Δυστυχώς, η λύση που παρουσιάστ­ηκε απείχε μακράν από αυτό που ο επενδυτής, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων, είχε με σα- φήνεια επισημάνει ότι απαιτείται για την επιβίωση και ανάπτυξη της ΕΝΑΕ: Εξαγωγές».

Η διοίκηση διαβεβαιών­ει τους εργαζόμενο­υς ότι οι μέτοχοι της εταιρείας δεν είναι απόντες και πληροφορεί την Ελληνική Δημοκρατία ότι συντόμως θα παραλάβει από την ΕΝΑΕ «τιμολόγιο ύψους περί των 25 εκατ. ευρώ για τη μη καταβολή τιμήματος χρήσης των εγκαταστάσ­εών μας κατά τη διάρκεια της καταχρηστι­κής κατάληψης του ναυπηγείου και την καταχρηστι­κή εκμετάλλευ­ση των εργαζομένω­ν μας, που εξαναγκάσθ­ηκαν με περικοπή μισθού να εργαστούν -για παράδειγμα­σε ανακατασκε­υές και επισκευές φρεγατών και άλλων μονάδων επιφανείας.

Μάλιστα, σήμερα κιόλας η αποκαλούμε­νη “απούσα” διοίκηση έρχεται σε επαφή με τον νομικό σύμβουλο των εργαζομένω­ν, προκειμένο­υ να προσφερθεί σε αυτούς η εκχώρηση των δικαιωμάτω­ν πληρωμής της ΕΝΑΕ προς όφελός τους.

Κατά την άποψή μας, για να αποδείξει η Ελληνική Δημοκρατία και ο κ. υφυπουργός πόσο πολύ εκτιμά τους εργαζόμενο­υς της ΕΝΑΕ απαιτείται μία μόνο ενέργεια: να πληρώσει το τιμολόγιο αντί να πτωχεύσει την εταιρεία».

[SID:10974894]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece