Naftemporiki

Ανάκληση του δ.σ. της HSW ζητούν οι Μινωικές

Εγείρουν θέμα για την πώληση του «Highspeed 6» και τη μετασκευή του επιβατηγού «Νήσος Σάμος»

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Με ένα ακόμη θέμα θα πραγματοπο­ιηθεί στις 20 Απριλίου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Hellenic Seaways που ζήτησαν οι Μινωικές Γραμμές. Όπως προκύπτει από νέα δημοσίευση της πρόσκλησης στη «Ν» του Σαββάτου, το νέο θέμα που προστέθηκε αφορά την ανάκληση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της HSW και την εκλογή νέου με τριετή θητεία. Σημειώνετα­ι ότι το διοικητικό συμβούλιο της Hellenic Sea- ways απεδέχθη το συγκεκριμέ­νο αίτημα, όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση και επανέλαβε την πρόσκληση για την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με τη «λεκτική διατύπωση» που ζητούσαν οι Μινωικές Γραμμές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το Διοικητικό Συμβούλιο της Hellenic Seaways έκανε δεκτό το αίτημα των Μινωικών Γραμμών (ελέγχουν το 48,5% της HSW) και προχώρησε στην «από 16-03-2017 πρόσκληση στους μετόχους της εταιρείας σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα συνέλθει στα Γραφεία της εταιρείας… προς συζήτηση επί των τεθέντων υπό της αιτησάσης μετόχου Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ θεμάτων ημερησίας διατάξεως και ως αυτά υπό του Δ.Σ. παραδεκτώς διετυπώθησ­αν, δηλαδή μετά την αφαίρεση λέξεων και φράσεων μη αρμοζουσών.

Ήδη η αυτή μέτοχος εταιρεία Μινωικές Γραμμές με νέα από 04-04-2017 αίτηση υπογραφομέ­νη υπό μόνου του Διευθύνοντ­ος αυτήν συμβούλου αιτείται την προσθήκη εκ νέου στην ημερησία διάταξη των ήδη γνωστοποιη­θέντων τριών θεμάτων αλλά με την ίδιαν λε- κτική διατύπωση και ενός επί πλέον με θέμα Ανάκλησις του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της εταιρείας και εκλογή νέου Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της…»

Όπως προκύπτει από τη νέα πρόσκληση, οι Μινωικές Γραμμές ζητούσαν να φαίνεται ότι η πώληση του πλοίου «Highspeed 6» έγινε έναντι 19.650.000 ευρώ χωρίς προηγούμεν­η ενημέρωσή τους και παρά την ύπαρξη εξώδικου των Μινωικών.

Επίσης στο δεύτερο θέμα, που αφορά τη μετασκευή του επιβατηγού «Νήσος Σάμος», οι Μινωικές θέλουν να ανα- φέρεται η «απραξία της διοικήσεως προς έλεγχον και κατανομήν ευθυνών και λήψιν των αναγκαίων δικαστικών μέτρων δια την υπέρβασιν κατά εκατομμύρι­α ευρώ των μετασκευών του πλοίου Νήσος Σάμος εν αγνοία των τότε μελών του προγενέστε­ρου ΔΣ κ.κ. Pacella και Σιγάλα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της HSW Αντώνης Αγαπητός, σε πρόσφατη συνέντευξη αποκάλυψε ότι τα έσοδα της HSW από 104 εκατ. ευρώ το 2014 ανήλθαν στα 132 εκατ. ευρώ το 2015 και στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν το 2016, παρά το γεγονός ότι το 2016 δεν υπήρχαν έσοδα από τη διακίνηση των προσφυγικώ­ν ροών. Τα EBITDA από 6,5 εκατ. ευρώ το 2014 ανέβηκαν στα 24,6 εκατ. ευρώ το 2015 και στα 18 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα καθαρά κέρδη από 3,9 εκατ. ευρώ το 2015 αυξήθηκαν στα 6,5 εκατ. ευρώ το 2016.

Επίσης ο δανεισμός μειώθηκε από 183 εκατ. ευρώ στα 143 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016 και εκτός αυτού η HSW αγόρασε και ένα πλοίο, το νυν «Νήσος Σάμος», με ίδια κεφάλαια. [SID:10974895]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece