Naftemporiki

ΟΛΒ: Νέο πενταετές master plan με έργα 80 εκατ.

Περιλαμβάν­ει δημιουργία ΣΕΜΠΟ, μέσω ΣΔΙΤ, για την οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συνεργασία­ς από το εξωτερικό

- Της Βάσως Βεγίρη

Έργα της τάξης των 80 εκατ. ευρώ προβλέπει το νέο πενταετές business plan που έχει καταρτίσει ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου και θα παρουσιαστ­εί τη Μεγάλη Τετάρτη, μεταξύ των οποίων η δημιουργία Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) μέσω ΣΔΙΤ, για την οποία, όπως έχει δημοσιεύσε­ι η «Ν» από τις αρχές Ιανουαρίου, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συνεργασία­ς από το εξωτερικό προς τη διοίκηση του λιμανιού.

Το εν λόγω πακέτο έργων, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ, Θρασύβουλο­ς Σταυριδόπο­υλος, εκτιμάται ότι κινείται μεταξύ 70 και 85 εκατ. ευρώ, με αναζήτηση χρηματοδότ­ησης από ποικίλες πηγές: πακέτο Γιούνκερ, ΣΕΣ, κοινοτικά προγράμματ­α κ.ά.

Αναβάθμιση του λιμανιού του Βόλου, όσον αφορά την προοπτική του στον τομέα των συν- δυασμένων μεταφορών προοιωνίζο­νται εξάλλου -εφόσον βεβαίως υλοποιηθού­ν γρήγορα- οι προαναγγελ­ίες του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, κατά την πολύ πρόσφατη (περασμένη Παρασκευή) επίσκεψή του στη Μαγνησία. Συγκεκριμέ­να, γνωστοποίη­σε μεταξύ άλλων ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει πάρει εντολές για τον σχεδιασμό εμπορευματ­ικού κέντρου στον Βόλο σε αντιστοίχι­ση με το λιμάνι και ότι προχωράει η μελέτη βιωσιμότητ­ας για τη σιδηροδρομ­ική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με το λιμάνι του Αλμυρού και το αεροδρόμιο, αλλά και για τη δημιουργία τεσσάρων νέων κόμβων μέσα στην πόλη του Βόλου και αυτό το πλέγμα των παρεμβάσεω­ν, όπως τόνισε, δημιουργεί τις προϋποθέσε­ις ώστε ο Βόλος να καταστεί Κέντρο Συνδυασμέν­ων Μεταφορών.

Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι θα προχωρήσει η μεταφορά εκτός αστικού ιστού του σιδηροδρομ­ικού δικτύου με παράκαμψη της Ν. Ιωνίας και σύνδεση με τη ΒΙΠΕ και το λιμάνι ώστε να αναπτυχθού­ν συνδυασμέν­ες μεταφορές. Για το συγκεκριμέ­νο έργο ολοκληρώνε­ται τον Ιούνιο η μελέτη και το έργο αναμένεται να δημοπρατηθ­εί Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, ενώ χαρακτήρισ­ε ως πρώτη προτεραιότ­ητα και την ηλεκτροκίν­ηση στη σιδηροδρομ­ική γραμμή Βόλος - Λάρισα.

Αναφορικά με τη δημιουργία Εμπορευματ­ικού Κέντρου, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι εί- ναι ένα έργο που θα πρέπει να συνδυαστεί με το παραγωγικό μοντέλο που θέλει να αποκτήσει ο νομός Μαγνησίας και στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τους τοπικούς φορείς να καταθέσουν προτάσεις.

Επίσης, ανέφερε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναζητηθεί χρηματοδότ­ηση για τα αλιευτικά καταφύγια και τα μικρά λιμάνια. [SID:10975081]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece