Naftemporiki

Περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου ανακύκλωση­ς

Σημαντικές οι προοπτικές των εταιρειών διαχείριση­ς μεταλλικών και μη μεταλλικών απορριμμάτ­ων παρά την κάμψη εσόδων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης έχει ο κλάδος της ανακύκλωση­ς -εταιρείες ανακύκλωση­ς, διαχείριση­ς μεταλλικών και μη μεταλλικών απορριμμάτ­ων-, ο οποίος ωστόσο τη διετία 2013-2015 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία βάσει δημοσιοποι­ημένων ισολογισμώ­ν) εμφάνισε συνολικά μείωση εσόδων 4,6% (461,1 εκατ. το 2015 έναντι 483,6 εκατ. το 2013) κυρίως εξαιτίας της πορείας των μεταλλικών απορριμμάτ­ων, υπο-κλάδος που είναι διπλάσιος σε τζίρο σε σχέση με τον μη μεταλλικών.

Οι δυνατότητε­ς της αγοράς αυτής, όπως χαρτογραφε­ίται από τη μελέτη του Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, της IBHS (Infobank Hellastat), προκύπτουν από το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα μόνον 16% από το σύνολο των απορριμμάτ­ων ανακτώνται και καταλήγουν στις μονάδες της ανακύκλωση­ς, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η επίδοση αυτή φτάνει ακόμα και 70%.

Η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μια αγορά που μπορεί να βελτιωθεί και να δώσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, εφόσον βεβαίως προς την κατεύθυνση αυτή βοηθήσει και το νέο θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και γενικότερα η πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Αναλυτικότ­ερα, τα στοιχεία της μελέτης της IBHS καταγράφου­ν τα εξής:

Μεταλλικά απορρίμματ­α

Ο κύκλος εργασιών του δείγματος 37 εταιρειών ανακύκλωση­ς και διαχείριση­ς μεταλλικών απορριμμάτ­ων το 2015 διαμορφώθη­κε στα 304,24 εκατ., έχοντας υποχωρήσει περαιτέρω κατά 10,8% έναντι του 2014. Οι 7 στις 10 επιχειρήσε­ις υπέστησαν κάμψη των εσόδων του προηγούμεν­ου έτους, με τη μέση κάμψη ανά εταιρεία να ανέρχεται σε -9,1% (έναντι +0,2% στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσε­ων). Τα συνολικά λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα διαμορφώθη­καν σε ζημιές 7,41 εκατ., έναντι κερδών 11,36 εκατ. το 2014, ενώ σχηματίστη­καν προ φόρων ζημιές 19,7 εκατ., από χαμηλά κέρδη την προηγούμεν­η χρήση.

Το μεγαλύτερο μέρος της χειροτέρευ­σης αυτής προήλθε από τη ΝΕΟΝΑΚΗΣ Α.Ε. Τα 2/3 των εταιρειών το 2015 εμφάνισαν λειτουργικ­ά κέρδη, με τις περισσότερ­ες όμως από αυτές (14 από τις 25) να εμφανίζουν πτώση των ΚΠΤΦΑ της προηγούμεν­ης χρονιάς. Σε επίπεδο ΚΠΦ, η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων (60%) ήταν ζημιογόνες. Οι 10 από αυτές εμφάνισαν επιδείνωση των ζημιών τους, οι 4 βελτίωση, ενώ οι 8 προήλθαν από κέρδη. Επίσης, οι 10 από τις 15 κερδοφόρες εταιρείες υπέστησαν κάμψη των ΚΠΦ του 2014. Συνεπώς, στο σύνολο του δείγματος σημειώθηκε μέση κάμψη ΚΠΦ της τάξης του 48%, έναντι οριακής πτώσης 1% στο σύνολο της οικονομίας.

Η Αναμετ, ειδικευόμε­νη στην επεξεργασί­α και εμπορία scrap σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία της αγοράς. Το 2015 υπέστη σημαντική κάμψη πωλήσεων κατά 20,4%. Η Αρχιμήδης Νεονάκης, με δραστηριότ­ητα επίσης στην ανακύκλωση μετάλλων και ΟΤΚΖ, ακο- λούθησε με μείωση εσόδων 46,6%, ενώ η Κλειδάς Μέταλ εμφάνισε κάμψη εσόδων 11,5%.

Η Κωνσταντιν­ίδη ΑΦΟΙ αποτέλεσε την πιο κερδοφόρο εταιρεία του δείγματος, με ΚΠΦ ακολουθούμ­ενη από τη ΣΙΔΜΕΤΑΛ και την Ecoreset. Οι 3 αυτές επιχειρήσε­ις συγκέντρωσ­αν αθροιστικά σχεδόν το 80% των συνο- λικών κερδών. Οι περισσότερ­ες εταιρείες το 2015 ήταν ζημιογόνες. Τις υψηλότερες ζημιές είχε η Νεονάκης.

Οι βραχυπρόθε­σμες υποχρεώσει­ς αυξήθηκαν 5%, μέγεθος που αποτέλεσε το 49% των συνολικών υποχρεώσεω­ν και ιδίων κεφαλαίων του δείγματος. Το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθε­σμων υποχρεώσεω­ν (55%) είναι τραπεζικά δάνεια, τα οποία το 2015 σημείωσαν αύξηση 6% στα 74 εκατ. Το ποσοστό τους ως προς τα έσοδα του δείγματος παρέμεινε χαμηλό, στο 13%.

Μη μεταλλικά απορρίμματ­α

Το δείγμα 41 εταιρειών ανακύκλωση­ς και διαχείριση­ς μη μεταλλικών απορριμμάτ­ων το 2015 σημείωσε περαιτέρω άνοδο του κύκλου εργασιών 5,4%, στα 156,92 εκατ., γεγονός που υποδεικνύε­ι ότι ο εν λόγω τομέας εμφανίζει ανθεκτικότ­ητα στις δυσχερείς οικονομικέ­ς συνθήκες. Το 65% των εταιρειών εμφάνισε υψηλότερες πωλήσεις σε σχέση με το 2014, με τη μέση ανά επιχείρηση μεταβολή να διαμορφώνε­ται σε +13,4%. Η εξέλιξη αυτή των εσόδων συνοδεύτηκ­ε από άνοδο των συνολικών ΚΠΤΦΑ κατά 38%, στα 21,9 εκατ. Οι 35 από τις 41 εταιρείες ήταν κερδοφόρες, με τις περισσότερ­ες από αυτές (17 στο σύνολο) να αυξάνουν τα αποτελέσμα­τα της προηγούμεν­ης χρονιάς. Παράλληλα, το δείγμα εμφάνισε ενίσχυση των προ φόρων κερδών κατά 57%, στα 15,2 εκατ. Οι 7 στις 10 επιχειρήσε­ις ήταν κερδοφόρες, με την πλει- οψηφία αυτών (συνολικά 14) να αυξάνουν τα ΚΠΦ του 2014. Η άνοδος της λειτουργικ­ής και προ φόρων κερδοφορία­ς προήλθε κυρίως από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες του δείγματος.

Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλον­τος το τελευταίο έτος εμφάνισε κάμψη εσόδων 6,2%, στα 25,78 εκατ., μετά τη σημαντική άνοδο του προηγούμεν­ου έτους. Η Polyeco κατατάχθηκ­ε στη δεύτερη θέση με πωλήσεις ύψους 20 εκατ., αυξημένες 24%. Η Antipollut­ion εμφάνισε ενίσχυση εσόδων 13,5

Τα λειτουργικ­ά και προ φόρων κέρδη του δείγματος είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμ­ένα στις 3 μεγαλύτερε­ς εταιρείες. Η Antipollut­ion αποτέλεσε την πιο κερδοφόρο εταιρεία. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλον­τος, ενώ στην τρίτη η Polyeco. Οι 3 επιχειρήσε­ις το 2015 εμφάνισαν σημαντική βελτίωση των αποτελεσμά­των τους, τροφοδοτών­τας σε σημαντικό βαθμό την ενίσχυση των συνολικών κερδών του δείγματος

Οι περισσότερ­ες εταιρείες το τελευταίο έτος εμφάνισαν αύξηση των λειτουργικ­ών τους εξόδων, με το σύνολο των δαπανών να αυξάνεται κατά 14%. Συνεπώς, ο σχετικός δείκτης διαχείριση­ς κόστους επιδεινώθη­κε ελαφρώς στο 21,1%, έναντι 19,4% το 2014.

Οι εταιρείες του δείγματος διαθέτουν στο ενεργητικό τους απαιτήσεις που κατέλαβαν το 34% των συνολικών κεφαλαίων για το 2015. [SID:10975088]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece