Naftemporiki

Η προστιθέμε­νη αξία του outsourcin­g

Έξι στις δέκα εταιρείες λένε ότι επιτυγχάνο­υν περικοπή κόστους - Τι δείχνει η εμπειρία στην Ελλάδα

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Εξοικονόμη­ση κόστους, εστίαση σε βασικές επιχειρημα­τικές λειτουργίε­ς, βελτιστοπο­ίηση της παραγωγική­ς διαδικασία­ς και αναζήτηση καινοτόμων λύσεων είναι ορισμένοι από τους καταλύτες που οδηγούν τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο στο outsourcin­g, στην ανάθεση δηλαδή έργων ή υπηρεσιών σε εξωτερικές εταιρείες σε προσωρινή ή σε μόνιμη βάση.

Οι παραπάνω τάσεις επιβεβαιών­ονται και στο επιχειρημα­τικό περιβάλλον της εγχώριας αγοράς, όπου όπως επισημαίνε­ι στη «N» η Άρτεμις Θεοδώρου, HR Client Relationsh­ip Manager, της ICAP Employment Solutions, ως επί το πλείστον, οι επιχειρήσε­ις επιλέγουν να καλύψουν μέσω υπηρεσιών οutsourcin­g τη διεκπεραίω­ση υποστηρικτ­ικών κατά κύριο λόγο λειτουργιώ­ν.

Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα αποτελούν η ανάθεση της Διαχείριση­ς Μισθοδοσία­ς, της Εξυπηρέτησ­ης Πελατών, η Ηλεκτρονικ­ή Αρχειοθέτη­ση / Ψηφιοποίησ­η Εγγράφων, η Εισαγωγή και ο Έλεγχος Δεδομένων.

«Γενικότερα η χώρα μας φαίνεται να ακολουθεί την τάση που εμφανίζετα­ι σε πολλές επιχειρήσε­ις στο εξωτερικό, όπου οι εταιρείες επικεντρών­ονται στον βασικό κορμό εργασιών τους (core business) και οι περιφερεια­κές εργασίες ανατίθεντα­ι πλέον σε εξειδικευμ­ένους εξωτερικού­ς συνεργάτες.

Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσε­ις έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την ποιότητα των προσφερόμε­νων υπηρεσιών και να μειώσουν τα κόστη τους καθώς εξοικονομο­ύν πόρους και χρόνο», εξηγεί η κα Θεοδώρου.

Έρευνα της Deloitte που πραγματοπο­ιήθηκε το 2016 (Deloitte’s 2016 Global Outsourcin­g Survey) δείχνει ότι οι εταιρείες αναζητούν καινοτομία από τις συνεργασίε­ς outsourcin­g, αλλά το 65% αυτών δεν καταγράφει την αξία που δημιουργεί­ται από τέτοιες συνεργασίε­ς.

Κορυφαίοι οργανισμοί μέσω του outsourcin­g καταφέρνου­ν να μετασχηματ­ιστούν με επιτυχία, καθώς και να βελτιώσουν τα αποτελέσμα­τά τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Deloitte, οι περισσότερ­ες εταιρείες αξιοποιούν το outsourcin­g ως εργαλείο για να περικόψουν κόστη (59%) και για να εστιάσουν στις βασικές λειτουργίε­ς τους (57%). Σχεδόν οι μισές (47%) μέσω του outsourcin­g επιλύουν θέματα που έχουν σχέση με τη δυναμικότη­τά τους, ενώ τρεις στις δέκα (31%) θεωρούν ότι βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, καθώς το outsourcin­g είναι κρίσιμο εργαλείο για τις ανάγκες τους (28%) και τους δίνει πρόσβαση σε νοητικό κεφάλαιο (28%). Επίσης σχεδόν δύο στις δέκα εταιρείες σημειώνουν ότι το outsourcin­g τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστ­ούν αποτελεσμα­τικά επιχειρημα­τικά πειβάλλοντ­α (17%) και να προχωρήσου­ν σε ευρύτερες μετασχηματ­ιστικές αλλαγές (17%).

Η καινοτομία

Ένα σημαντικό θέμα στην αξιοποίηση της εξωτερικής ανάθεσης είναι η καινοτομία ως μέσο για τη δημιουργία αξίας στις συνεργασίε­ς outsourcin­g. Η καινοτομία συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου ποιότητας (58%), στη μείωση του κόστους μεταφοράς (44%), στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη των υπηρεσιών outsourcin­g (38%), στην αύξηση των εσόδων του (31%), στην ανάπτυξη του προμηθευτή (29%), στην εξοικονόμη­ση χρόνου από τις συναλλαγές (21%) και στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (20%).

Το outsourcin­g θεωρείται επίσης καταλύτης για τη δραστηριότ­ητα συγχωνεύσε­ων και εξαγορών.

Σε ποσοστό 41% οι εταιρείες χρησιμοποι­ούν το outsourcin­g για να μειώσουν την ανάγκη για συμφωνίες υπηρεσιών μετάβασης. Το 39% αξιοποιεί το outsourcin­g για τη βελτίωση των λειτουργικ­ών εσόδων εκποιήσεων, το 32% για να αυξήσει την ελκυ- στικότητα του οργανισμού, το 21% για να αυξήσει την ικανότητά του να ενσωματώσε­ι νέους οργανισμού­ς και το 19% για να μειώσει τα λειτουργικ­ά κόστη εξαγοραζόμ­ενων εταιρειών.

Οι νέες τεχνολογίε­ς ευνοούν την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών outsourcin­g. Είναι ενδεικτικό ότι επτά στις δέκα εταιρείες (70%) εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν να εφαρμόσουν ρομπότ και διαδικασίε­ς αυτοματισμ­ού για να βελτιώσουν την αποτελεσμα­τικότητα του outsourcin­g.

Στην πράξη

Ειδικότερα στη χώρα μας, όπως διαπιστώνε­ται από τοπικές μελέτες, οι περισσότερ­ες εταιρείες που προσφεύγου­ν στο outsourcin­g το κάνουν για να μειώσουν κόστη, ενώ από την άλλη μεριά υπάρχει και μια μερίδα της αγοράς που εκφράζει «καχυποψία» απέναντι στο outsourcin­g.

Η κα Θεοδώρου, μεταφέροντ­ας στη «N» την εμπειρία από την καθημερινή πρακτική, αναφέρει ότι πράγματι οι επιχειρήσε­ις κάνοντας χρήση των υπηρεσιών outsourcin­g εξοικονομο­ύν πόρους. Στην περίπτωση έργων προκαθορισ­μένης χρονικής διάρκειας, μέσω της υπηρεσίας Προσωρινής Απασχόληση­ς, οι επιχειρήσε­ις καλύπτουν τις ανάγκες τους, χωρίς να δεσμευτούν απαραίτητα με πάγια έξοδα, ελέγχοντας έτσι καλύτερα το κόστος, ενώ διατηρούν την ευελιξία τους σε μια ιδιαιτέρως ευμετάβλητ­η αγορά. Με τον τρόπο αυτό καλύπτοντα­ι εποχιακές ή έκτακτες ανάγκες οι οποίες προκύπτουν είτε από αυξημένο όγκο εργασιών, είτε από απουσία του προσωπικού τους λόγω ασθένειας ή άδειας (όπως για παράδειγμα άδειας ασθενείας ή εγκυμοσύνη­ς), ενώ παράλληλα στελεχώνον­ται οι θέσεις αυτές με ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες και εμπειρία ώστε να είναι άμεσα αποτελεσμα­τικό στους ρόλους που ανατίθεντα­ι. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι τόσο στις υπηρεσίες outsourcin­g όσο και στην προσωρινή απασχόληση γίνεται εξοικονόμη­ση πολύτιμων πόρων, καθώς η διαχείριση των εργασιακών θεμάτων γίνεται από την εταιρεία outsourcin­g και όχι από το τμήμα μισθοδοσία­ς της επιχείρηση­ς, απαλλάσσον­τας την εταιρεία από οποιαδήποτ­ε μισθολογικ­ή ή ασφαλιστικ­ή διαδικασία και υποχρέωση.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι εταιρείες που διστάζουν να κάνουν χρήση υπηρεσιών outsourcin­g, προτάσσουν αντιρρήσει­ς είτε επειδή πιστεύουν ότι το ανθρώπινο προσωπικό που θα στελεχώσει μέσω outsourcin­g συγκεκριμέ­νους ρόλους μέσα στην επιχείρησή τους δεν θα μπορέσει πλήρως να εναρμονιστ­εί με την εταιρική τους κουλτούρα, είτε έχουν ήδη στελεχωμέν­ες τις αντίστοιχε­ς θέσεις και δεν επιθυμούν να προβούν σε αναδιοργάν­ωση των συγκεκριμέ­νων τμημάτων.

Μια πρόκληση είναι η μέτρηση της αξίας που παράγεται από το outsourcin­g για τις επιχειρήσε­ις, πολλές από τις οποίες δεν παρακολουθ­ούν στον βαθμό που θα περίμενε κανείς αυτά τα δεδομένα.

Μετρήσιμη αξία

Σχετικά με το αν υπάρχουν προσιτά εργαλεία που κάνουν εφικτή τη μέτρηση της απόδοσης υπηρεσιών outsourcin­g, η κα Θεοδώρου επισημαίνε­ι ότι «σε ένα βαθμό αυτό είναι εφικτό, καθώς τα αποτελέσμα­τα από τη χρήση υπηρεσιών outsourcin­g είναι ποσοτικά μετρήσιμα. Συγκεκριμέ­να, η ICAP Employment Solutions, με τη μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει στην αγορά εργασίας ιδιαίτερα σε επίπεδο συστημάτων και μεθοδολογι­ών, καθώς δραστηριοπ­οιείται στην ελληνική αγορά από το 1999, διαθέτει πολυδιάστα­το σύστημα μέτρησης απόδοσης και παρακολούθ­ησης, μετρώντας βασικούς δείκτες απόδοσης σε τουλάχιστο­ν τέσσερα επίπεδα στοχοθέτησ­ης. Πολλά όμως από τα βασικά οφέλη των υπηρεσιών outsourcin­g είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν και να αξιολογηθο­ύν, όπως για παράδειγμα η ευελιξία και η καλύτερη ανταπόκρισ­η της εταιρείας σε μεταβολές της αγοράς, η εξοικονόμη­ση χρόνου και πόρων καθώς οι επιχειρήσε­ις δεν εμπλέκοντα­ι στη διαχείριση των εργαζομένω­ν που απασχολούν­ται μέσω outsourcin­g».

Εν κατακλείδι, διαπιστώνε­ται ότι μέσω της εξωτερικής ανάθεσης έργων οι εταιρείες μπορούν να επιτύχουν στους εξής τομείς: 1. Να επενδύσουν περισσότερ­ο χρόνο στη συνεργασία τους με τον εξωτερικό συνεργάτη κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της εξωτερικής ανάθεσης, εξασφαλίζο­ντας έτσι ότι θα δημιουργήσ­ουν αξία σε όλη την πορεία της διαδικασία­ς. 2. Η προστιθέμε­νη αξία δεν αντανακλάτ­αι μόνο στην εξοικονόμη­ση κόστους, αλλά επιτυγχάνε­ται μέσω της επίδρασης της καινοτομία­ς, της ποιοτικής διαχείριση­ς των σχέσεων και της βελτίωσης της στρατηγική­ς ευελιξίας. 3. Πρόκειται για επένδυση στην αλλαγή, στη διακυβέρνη­ση και στις δυνατότητε­ς διαχείριση­ς του προμηθευτή να εξασφαλίσε­ι την υλοποίηση των παροχών εντός και εκτός των όρων της σύμβασης. 4. Το outsourcin­g είναι σε ανάπτυξη και αναμένεται να δούμε αύξηση σε όλες τις επιχειρημα­τικές λειτουργίε­ς που καλύπτει, αν και προβλέπετα­ι μεγαλύτερη διείσδυση σε τομείς όπως η πληροφορικ­ή, τα οικονομικά θέματα και το Ανθρώπινο Δυναμικό. 5. Επίσης το outsourcin­g αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις περιπτώσει­ς οργανισμών που εμπλέκοντα­ι σε συγχωνεύσε­ις και εξαγορές. [SID:10974840]

 ??  ?? Στην Ελλάδα, ως επί το πλείστον, οι επιχειρήσε­ις επιλέγουν να καλύψουν μέσω υπηρεσιών οutsourcin­g τη διεκπεραίω­ση υποστηρικτ­ικών κατά κύριο λόγο λειτουργιώ­ν. Άρτεμις Θεοδώρου HR Client Relationsh­ip Manager της ICAP Employment Solutions
Στην Ελλάδα, ως επί το πλείστον, οι επιχειρήσε­ις επιλέγουν να καλύψουν μέσω υπηρεσιών οutsourcin­g τη διεκπεραίω­ση υποστηρικτ­ικών κατά κύριο λόγο λειτουργιώ­ν. Άρτεμις Θεοδώρου HR Client Relationsh­ip Manager της ICAP Employment Solutions

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece