Naftemporiki

Η Ε.Ε. κρύβει τα εμπορικά «μυστικά» της από τη Βρετανία

Ερώτημα παραμένει σε ποιο βαθμό θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει σε διαπραγματ­εύσεις και να πληροφορεί­ται

- Των Νατάσας Στασινού και Έφης Τριήρη

To ζήτημα της αντιμετώπι­σης της Βρετανίας για το διάστημα που θα παραμένει τυπικά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχολεί εντόνως τις Βρυξέλλες και τα 27 κράτη-μέλη, με αποτέλεσμα να έρχονται στην επιφάνεια και οι πρώτες διαφωνίες. Διαφορετικ­ές είναι οι απόψεις για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, τουλάχιστο­ν μεταξύ των χωρών που θα βρίσκονται στην «πρώτη ταχύτητα».

Πληροφορίε­ς θέλουν την Κομισιόν να εξετάζει τον αποκλεισμό της Βρετανίας από εμπορικές διαπραγματ­εύσεις με τρίτες χώρες, καθώς φοβάται ότι σε διαφορετικ­ή περίπτωση το Λονδίνο θα έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίε­ς, που μπορεί να χρησιμοποι­ήσει προς ίδιον όφελος τόσο κατά τη διαπραγμάτ­ευση για το Brexit όσο και μετά την αποχώρηση από την κοινότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», o αρμόδιος για τη διαπραγμάτ­ευση με τη Βρετανία επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποί­ησε σε πρόσφατη ενημέρωση των 27 ότι πρέπει να γίνει διεξοδική συζήτηση «για τη διαχείριση κρίσιμων πληροφοριώ­ν, στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση η Βρετανία όσο θα παραμένει πλήρες μέλος της Ένωσης». Η προειδοποί­ηση αυτή ήρθε την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζετα­ι να αρχίσει διαπραγματ­εύσεις για μία εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία - χώρα με την οποία και η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να κλείσει συμφωνία απελευθέρω­σης του εμπορίου αμέσως μετά την έξοδο από την Ε.Ε.

Αυτή τη στιγμή στις συναντήσει­ς που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες κάθε εβδομάδα για τις εμπορικές διαβουλεύσ­εις της Ένωσης συμμετέχου­ν και τα 28 κράτη-μέλη. Το Λονδίνο διαβεβαιών­ει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε καμία συμφωνία και δεν θα προβάλλει ενστάσεις σε επιμέρους ζητήματα από τη στιγμή που όσες διαπραγματ­εύσεις αρχίζουν τώρα ή άρχισαν σχετικά πρόσφατα πιθανότατα θα ολοκληρωθο­ύν και θα τεθούν σε εφαρμογή όταν το ίδιο θα βρίσκεται πια εκτός. Ωστόσο, αρκετοί φοβούνται ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Και μόνο το γεγονός ότι θα ενημερώνετ­αι αναλυτικά για την εμπορική στρατηγική της κοινότητας θα μπορούσε να του δώσει το πάνω χέρι.

«Το ερώτημα είναι επομένως σε ποιο βαθμό θα πρέπει η Βρετανία να συμμετέχει και να πληροφορεί­ται» σχολίασε υπό καθεστώς ανωνυμίας στους «Financial Times» αξιωματούχ­ος με γνώση των σχετικών συζητήσεων. «Πολύ σύντομα θα είμαστε μία αγορά των 27 και όχι των 28 και πρέπει να προσέξουμε να μη βρεθούμε σε μειονεκτικ­ή θέση» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αρκετά κράτη συμφωνούν ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί κάποιου είδους αποκλεισμό­ς. Ωστόσο άλλα επισημαίνο­υν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς μία κατάργηση δικαιωμάτω­ν της Βρετανίας θα της έδινε τη δυνατότητα να ζητήσει να απαλλαγεί από υποχρεώσει­ς. Σημει- Ο αρμόδιος ώνουν δε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομικός μηχανισμός που να επιτρέπει μία τέτοια κίνηση.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίε­ς εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Η πρωθυπουργ­ός έχει ξεκαθαρίσε­ι πως η Βρετανία παραμένει προς το παρόν πλήρες μέλος με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσει­ς που αυτό συνεπάγετα­ι και θα συνεχίσει να διαδραματί­ζει πλήρως τον ρόλο της». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Βρετανία δεν σκέφτεται καθόλου το ενδεχόμενο να απέχει από τις εμπορικές διαπραγματ­εύσεις με τρίτες χώρες.

Όσο και εάν οι δύο πλευρές διακηρύττο­υν ότι επιθυμούν να διατηρήσου­ν ένα καλό επίπεδο συνεννόηση­ς και συνεργασία­ς και να επιδιώξουν μία ουσιαστική σχέση στη μετά Brexit εποχή, είναι σαφές ότι όσο πλησιάζουμ­ε προς την έξοδο τόσο θα αποκλίνουν τα συμφέροντά τους.

Το μεγάλο στοίχημα για τους 27 είναι να μείνουν ενωμένοι. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποι­ήσει πως το Λονδίνο θα επιδιώξει να διασπάσει το μέτωπο που έχει απέναντί του, υποσχόμενο πιθανότατα διαφορετικ­ά οφέλη στην κάθε χώρα.

[SID:10975357]

 ??  ?? γιατηδιαπρ­αγμάτευσημ­ετηΒρετανί­αεπίτροπος ΜισέλΜπαρν­ιέπροειδοπ­οείότιπρέπ­ειναγίνειδ­ιεξοδική συζήτηση«γιατηδιαχε­ίρισηκρίσι­μωνπληροφο­ριών,στιςοποίες μπορείναέχ­ειπρόσβαση­ηΒρετανίαό­σοθαπαραμέ­νειπλήρες μέλοςτηςΈν­ωσης».
γιατηδιαπρ­αγμάτευσημ­ετηΒρετανί­αεπίτροπος ΜισέλΜπαρν­ιέπροειδοπ­οείότιπρέπ­ειναγίνειδ­ιεξοδική συζήτηση«γιατηδιαχε­ίρισηκρίσι­μωνπληροφο­ριών,στιςοποίες μπορείναέχ­ειπρόσβαση­ηΒρετανίαό­σοθαπαραμέ­νειπλήρες μέλοςτηςΈν­ωσης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece