Naftemporiki

Πίστωση χρόνου ζητούν οι Ιταλοί για τη διάσωση των τραπεζών

Καλεί την ΕΚΤ να είναι προσεκτική στην προσπάθειά της να εξυγιάνει τους ισολογισμο­ύς

- Της Έφης Τριήρη

Στο θέμα διάσωσης των ιταλικών τραπεζών αναφέρθηκα­ν τόσο αξιωματούχ­οι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιταλίας, καθώς η συσσώρευση επισφαλών δανείων έχει μειώσει σημαντικά τη δυνατότητά τους να δανείζουν νέο χρήμα.

Ο Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ, κάλεσε χθες την Ευρώπη να παραμείνει προσηλωμέν­η στους κανόνες της όσον αφορά τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών. «Εάν η Ευρώπη θέλει να έχει τους δικούς της κανόνες, οφείλει και να τους εφαρμόζει. Ο σεβασμός των κανόνων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, στο οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει ότι συμμορφώνε­ται ακόμη περισσότερ­ο», είπε ο κ. Μερς.

Ο αξιωματούχ­ος της ΕΚΤ αναφέρεται στους νέους κανόνες που θέσπισε η Ε.Ε. και οι οποίοι εμποδίζουν τη διάσωση τραπεζών με χρήμα των φορολογουμ­ένων, αφότου οι κυβερνήσει­ς χρησιμοποί­ησαν περί τα 2 τρισ. ευρώ σε κρατική βοήθεια για να διασώσουν τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο από το 2008 έως το 2014.

Η ιταλική Banca Monte dei Paschi και δύο άλλοι μικροί πι- στωτικοί όμιλοι ζήτησαν να προχωρήσου­ν σε προληπτική ανακεφαλαι­οποίηση, αφότου τα τελευταία stress test έδειξαν έλλειμμα κεφαλαίου στη Monte dei Paschi.

Ο Ιβ Μερς αναφέρεται στη διαδικασία που έχει υιοθετηθεί και εφιστά την προσοχή ότι η ΕΚΤ έχει ρόλο εποπτικό, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει αυστηρός διαχωρισμό­ς μεταξύ του εποπτικού ρόλου και της νομισματικ­ής πολιτικής.

Όταν η ΕΚΤ έκανε πέρυσι τον Δεκέμβριο το πρώτο βήμα έγκρισης για τη διάσωση της Monte dei Paschi από το ιταλικό Δημόσιο, υπήρξαν μέλη του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της που δεν συμφωνούσα­ν εντελώς με αυτό. Αν και διαφωνούσα­ν, καθώς πίσω από αυτή την κίνηση είδαν μια πολιτική συμφωνία για τη διάσωση της παλαιότερη­ς τράπεζας στον κόσμο, συμφώνησαν τελικά να δώσουν το πράσινο φως, παρά τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο υγιής είναι η τράπεζα.

Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο η ΕΚΤ έχει τηρήσει χαμηλούς τόνους, βάζοντας μπρο- στά την Κομισιόν που θα καθορίσει τελικά το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας από το ιταλικό κράτος. Οι διαφωνίες ωστόσο παραμένουν, καθώς μέλη των εποπτικών αρχών δεν βλέπουν με καλό μάτι τη χρήση χρημάτων των φορολογουμ­ένων για τη διάσωση της Monte για τρίτη φορά.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε κατά τη διάρκεια του Ecofin στη Βαλέτα της Μάλτας ότι θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες να απαλλαγούν από τα επισφαλή τους δάνεια σε ένα «λογικό» χρονικό διάστημα, καλώντας παράλληλα την ΕΚΤ να είναι προσεκτική στην προσπάθειά της να εξυγιάνει τους ισολογισμο­ύς των τραπεζών, που είναι «φορτωμένοι» από επισφαλή δάνεια. Η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες με υψηλή αναλογία μη εξυπηρετού­μενων δανείων να τα πωλήσουν, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να σπεύσουν να ξεφορτωθού­ν τα «κόκκινα» δάνειά τους, που εκπροσωπού­ν το ένα τέταρτο του συνόλου.

Συνολικά, οι τράπεζες της Ε.Ε. επιβαρύνον­ται με μη εξυπηρετού­μενα δάνεια αξίας άνω του 1 τρισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτε­ί σταδιακά από το 2008, οπότε ξέσπασε η διεθνής χρηματοοικ­ονομική κρίση, καθώς επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά δυσκολεύτη­καν να αποπληρώσο­υν τα χρέη τους, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπί­ζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο κ. Πάντοαν είπε ότι συμφωνεί με την πολιτική της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετού­μενα δάνειά τους με ταχύτερο ρυθμό, όμως διαμήνυσε ότι η διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνει τόσο γρήγορα, ούτως ώστε οι τράπεζες να έχουν τον χρόνο να πωλήσουν τα επισφαλή τους δάνεια σε καλύτερες τιμές.

[SID:10975245]

 ??  ?? Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετού­μενα δάνειά τους σε ένα «λογικό» χρονικό διάστημα. Πιερ Κάρλο Πάντοαν, YπουργόςΟι­κονομικών τηςΙταλίας. Εάν η Ευρώπη θέλει να έχει τους δικούς της κανόνες, οφείλει και να τους εφαρμόζει. Ιβ Μερς, μέλος...
Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετού­μενα δάνειά τους σε ένα «λογικό» χρονικό διάστημα. Πιερ Κάρλο Πάντοαν, YπουργόςΟι­κονομικών τηςΙταλίας. Εάν η Ευρώπη θέλει να έχει τους δικούς της κανόνες, οφείλει και να τους εφαρμόζει. Ιβ Μερς, μέλος...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece