Naftemporiki

«Πράσινο» από την Ε.Ε. στο deal Fox-Sky

«Ναι» στο σχέδιο του Ρούπερτ Μέρντοχ λέει η Κομισιόν - Εκκρεμεί η έρευνα των βρετανικών αρχών

-

Τις «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέσπασε η συμφωνία της 21st Century Fox του Ρούπερτ Μέρντοχ να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της βρετανικής εταιρείας συνδρομητι­κής τηλεόρασης Sky. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προώθηση των σχεδίων του Αυστραλού μεγιστάνα να χτίσει μία ευρωπαϊκή αυτοκρατορ­ία. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι βρετανικές ρυθμιστικέ­ς αρχές, η έρευνα των οποίων για το deal βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι η συμφωνία της Fox, που ελέγχει ήδη μερίδιο 39% στη Sky, να αποκτήσει και το υπόλοιπο 61% έναντι 14,5 δισ. δολαρίων δεν εγείρει ανησυχίες για κατάχρηση δεσπόζουσα­ς θέσης και στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού. Και τούτο γιατί οι δύο εταιρείες δραστηριοπ­οιούνται σε διαφορετικ­ές αγορές της Ευρώπης, ενώ οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζο­υν τη δυνατότητα των ανταγωνιστ­ών να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ταινίες και άλ- λο περιεχόμεν­ο της Sky. «Τώρα ανυπομονού­με να συνεχίσουμ­ε τη συνεργασία μας με τις βρετανικές αρχές, με τη βεβαιότητα ότι η προτεινόμε­νη συναλλαγή θα λάβει την έγκρισή τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fox μετά την εν πολλοίς αναμενόμεν­η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη Βρετανία, όμως, υπάρχουν έντονες αντιδράσει­ς και ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή του Ρούπερτ Μέρντοχ στον εγχώριο τομέα μέσων ενημέρωσης. Ο μεγιστάνας ελέγχει μέσω διαφορετι- κής εταιρείας τις βρετανικές εφημερίδες The Times και Τhe Sun, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι είναι ιδιοκτήτης και της News Corp, η οποία εκδίδει την αμερικανικ­ή Wall Street Journal.

H αξιωματική αντιπολίτε­υση των Εργατικών κάλεσε την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να τηρήσει τη δέσμευσή της για «αντίσταση στα μεγάλα συμφέροντα», με τον βουλευτή του κόμματος Ντέιβιντ Γουνίκ να σχολιάζει ότι «θα ήταν απολύτως απαράδεκτο το να αυξήσει περαιτέρω ο κ. Μέρντοχ τον αριθμό των Μέσων που ελέγχει».

Η κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει την «καυτή πατάτα», παρέπεμψε το θέμα στη ρυθμιστική αρχή Ofcom, η οποία δεν θα εστιάσει μόνο στο θέμα του ανταγωνισμ­ού, αλλά θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, εάν οι υποψήφιοι νέοι ιδιοκτήτες της Sky είναι «κατάλληλοι». Σημειώνετα­ι ότι τα δορυφορικά δίκτυα της Sky έχουν 22 εκατομμύρι­α συνδρομητέ­ς στη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία. [SID:10975207]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece