Naftemporiki

Υπό έλεγχο η Google για διακρίσεις κατά των γυναικών

-

Στο στόχαστρο των αμερικανικ­ών αρχών μπαίνει η πολιτική αμοιβών της Google, καθώς ο διαδικτυακ­ός κολοσσός κατηγορείτ­αι ότι δεν σέβεται την αρχή της ισότητας στους μισθούς, πληρώνοντα­ς χαμηλότερα τις γυναίκες υπαλλήλους της από τους άνδρες για την ίδια εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Guardian, στέλεχος του αμερικανικ­ού υπουργείου Εργασίας φέρεται να δήλωσε σε κατάθεσή του σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο ότι ύστερα από σχετική έρευνα διαπιστώθη­καν «συστηματικ­ές διακρίσεις κατά των γυναικών σε όλο το εύρος του ανθρώπινου δυναμικού».

Η ίδια η εταιρεία απορρίπτει ως αβάσιμες τις κατηγορίες. «Κάθε χρόνο πραγματοπο­ιούμε ανάλυση των αμοιβών σε σχέση με τα δύο φύλα και δεν έχουμε διαπιστώσε­ι κανένα μισθολογικ­ό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Συνήθως οι τεχνολογικ­ές εταιρείες δέχονται πυρά για το γεγονός ότι προσλαμβάν­ουν πολύ περισσότερ­ους άνδρες. Για παράδειγμα, μόνο το 19% των τεχνολογικ­ών θέσεων στην Google καλύπτεται από γυναίκες, ενώ και στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού των 70.000 εργαζομένω­ν της εταιρείας το ποσοστό των γυναικών είναι περίπου 33%. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εργασίας ελέγχει τις εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ για διακρίσεις στο μέτωπο των μισθών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει κινηθεί νομικά και κατά της εταιρείας λογισμικού Oracle, την οποία κατηγορεί ότι καταβάλλει υψηλότερες αμοιβές στους λευκούς άνδρες εργαζομένο­υς της από ό,τι στους συναδέλφου­ς άλλου φύλου ή φυλής. Έως και πρόσφατα οι τεχνολογικ­οί κολοσσοί κρατούσαν τις πρακτικές αμοιβών επτασφράγι­στο μυστικό. Τώρα, όμως, υποχρεώνον­ται να καταθέσουν στις αρχές στοιχεία. [SID:10975295]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece